Gość Napisano 28 Stycznia 2018 Napisano 28 Stycznia 2018 Hej, Dotychczas korzystałem z takiej prowadnicy łańcucha: W przerwie zimowej zaopatrzyłem się w Narrow Wide Hell'o MTB i prowadnica została zdemontowana. Natomiast na wszelki wypadek chciałbym mieć gotową prowadnicę gdyby NW miało tendencję do zrzucania łańcucha. Stawiam na minimalizm i niską wagę, więc wpadłem na pomysł zrobienia minimalistycznej wersji prowadnicy, pytanie tylko czy się sprawdzi. Z prowadnicy powyżej chciałbym zostawić tylko obejmę oraz dorobiony z tworzywa wałeczek który zastąpi element łączący obejmę z klatką. Czyli zostałoby coś takiego: Wałeczek byłby bardzo mocno przybliżony do łańcucha, minimalnie nad nim. Wydaje mi się że widziałeś coś takiego kiedyś w rowerze z mistrzostw świata XC, ale nie jestem pewny. Widzę także że w sprzedaży jest inna minimalistyczna wersja prowadnicy, jest stosowana w mistrzostwach XC, czyli chyba działa. Jak myślicie, ma to sens czy powierzchnia blokująca jest zdecydowanie za mała? Tak na logikę to powinna starczyć minimalna blokada w miejscu gdzie łańcuch nachodzi na zębatkę, ale nie jestem pewny.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.