Skocz do zawartości

[Korba+suport] Co kupić nowego?

krossb3

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Przyszedł już czas na wymianę suportu i korby w rowerze u pierworodnego. Pacjet to kross R3. Supot ma wyczuwalne luzy a zęby na blacie sa już nieźle zmęczoe. Do tej pory jeździł na Korbie SR Suntour XCM 44/32/22T 175mm na kwadracie i suporcie SR Suntor w orginale montowane do tego roweru. Prosze o jakiś dobry zestaw (korba+suport) ktory posłuży mu dłużej niż ten podstawowy co miał do tej pory.

Z góry dzięki za wasze sugestie.

Napisano

Łańcuch i kaseta też jest do wymiany. Mam już nowy komplet ale nie będę zakładał na tą korbę - poczekam na nowy przód i będzie cały napęd w nowości.
Kolego a jaki suport do tego polecasz?

Napisano

ES25 lub ES300 od shimano bo octalink to wyłącznie ich system (oba na porównywalnym poziomie). Pamiętaj aby dopasować go długością osi pod konkretną korbę i posiadaną mufę.

Napisano

A zapytam przy okazji kwadrat czy octalink? Jakie różnice w praktyce/eksploatacji? Pytam bo to tej pory wszystkie rowery u nas były na kwadracie i czy cos ta zmiana na octalink da jakieś korzyści? ;-)

Napisano

Octalink jest nieco mniej trwały od kwadratu (choć obecnie już nie tak bardzo bo dobrych suportów na kwadrat już praktycznie nie ma) za to odczuwalnie sztywniejszy , celowałbym właśnie w niego.

Napisano

No to czas na octalink ;-) Z tym doborem to dobrze rozumiem że suport musze dobrać pod szerokośc mufy w rowerze a dodatkowo jeszcze pod dł osi aby pasowała do korby? A przy korbie jest info jaka oś dł.jest zalecana. No i czy kluczem do ściągania korb na kwadrat (bo taki mam)zdejme octalink?

Napisano

Dobrze rozumiesz , dobierasz pod posiadaną mufe (68mm lub 73mm - podejrzewam , że ta pierwsza) a długość osi znajdziesz w manualu producenta korby (dla podlinkowane wcześniej M391 jest to 126mm bo w opisie jest błędnie podane 121).

Octalinka nie zdemontujesz kluczem do korby na kwadrat bo potrzebna jest dodatkowa nakładka/przejściówka ale można taką wyrzeźbić z podkładki.

Napisano

Teraz sobie przypomniałem że przy moim kluczu jest taka przejścióka, taki mały grzybek nakładany na końcówkę do klucza na kwadrat. Muszę ją tylko odnaleść w narzędziach bo kiedyś gdy pierwszy raz zdjemowałem swoją korbę na kwadrtad próbowlem ją zdjąć właśnie z tą końcówką i zrypałem gwint w korbie ;-)

Mufa jest 68 tak więc kobrba bedzie FCM 391 44/32/22 a suport Shimano ES 300 68/126.

Wiekość korby nie różni się od tej obecnie uzywanej a zmiana suportu nie będzie miała wpłwy na obsłudę nowej korby przez przednią przerzutkę  - tu chyba będzie  tylko wymagana mała jej regulacja?

Dziękuję Wam za pomoc!!!

Pozdr

Napisano

Mam klucz do suportu  ;-)

Mam jeszcze jedno pytanie co do tej korby FCM 391 44/32/22.. Szukam jej w necie i zauważyłe że w wiekszości sklepów jest opisana że obsługuje kasety 7/8, na innym sklepie ze 7/8/9 a jeszcze gdzies indziej że Tylko 9rz. Spora rozbierznośc informacji ;-) Różnią się kwadretem/octalinkiem ale to chyba nie wyznacznik na jakiej kasecie ma jechać. O co chodzi z ta korbą? Faktycznie ma taki różny zakres pracy czy głopoty piszą info o niej i śmiało mogę kupic powiedzmy pierwszą lepsza i pojedzie na 9rz?
Napisano

Korba ma tolerancje co do rzędowości tyłu (równie dobrze mógłbyś założyć korbę od 10s byle by tylko odpowiednio dobrać przednią przerzutką) aczkolwiek zestawienie 44/32/22 to standardowe stopniowanie korb 9s.

Napisano

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...