Skocz do zawartości

[Korba FC-R563/R565] jaki klucz do nakrętki korby

Remigiusz1978

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć

Chciałem odkręcić nakrętkę korby (typ korby jak w temacie] kluczem z poniższego linku:

https://www.centrumrowerowe.pl/narzedzia-i-smary/narzedzia-rowerowe/do-suportu-i-korb/p,klucz-do-nakretki-korby-hollowtech-ii-force,568150.html?_pli=e0a49f

klucz ten jednak wydaje się za duży. Zdziwiłem się troszkę bo w opisie klucza czytam: "Kompatybilny ze wszystkimi korbami w systemie Hollowtech II". Do Deore FC-M590 pasuje jak ulał, a do korby szosowej nie chce wejść. Możecie mi potwierdzić, że klucz jest rzeczywiście nieodpowiedni do korby FC-R563/R565 i jaki będzie odpowiedni (ja znalazłem informację, że powinien pasować klucz TL-FC16 Shimano, ale proszę, jeśli ktoś jest tego pewien, o potwierdzenie). Dziękuję bardzo i pozdrawiam.

Napisano

Trochę to dziwne bo nakrętki zarówno w szosowych jak i MTB są identyczne (w manulach obu korb zalecany jest TL-FC16). Skoro  wszedł do M590 to i do R563 powinien wejść (być może ten Force jest ciasno spasowany a w korbie M590 masz już nieco wyrobioną nakrętkę).

Napisano

To prawda, nakrętka powinna być przykręcona lekko. Niestety kupiłem rower, jako leżak magazynowy (rower nieużywany, ale za to kilkuletni) i nakrętki palcami nie mogę odkręcić. Kupię chyba ten klucz FC16 - 8,82PLN nie majątek - gorzej jak i ten nie będzie pasował - wtedy będę musiał pomęczyć Was jeszcze troszkę swoimi prośbami o pomoc :) Dzięki wszystkim za zainteresowanie - jak przyjdzie klucz napiszę czy pasuje czy nie. Mam nadzieję, że za kilka dni temat będzie można zamknąć. Pozdrawiam.

Napisano

Trudności z odkręceniem tej nakrętki to nie odosobniony przypadek , też mi się raz trafił taki problem - plastikowy klucz BikeHand się okręcił a metalowy Bitul zaczął skręcać (swoją drogą shimano robi to z naprawdę niezłego tworzywa) , pomogło dopiero podgrzanie korby i nakrętki suszarką do włosów tak więc przy odkręcaniu spróbuj jeszcze tej metody.

Napisano

Tak, śruby odkręcone. Zamówiłem już klucz, dam znać czy pasuje. Tak na marginesie, myślicie, że czekając na klucz dobrze będzie spryskać to połączenie jakimś środkiem penetrującym - jak nie będzie pasował ten klucz to będę próbował jakąś monetą ją odkręcić. Pozdrawiam i dziękuję za wszystkie odpowiedzi.

Napisano

Cześć

Klucz FC16 już do mnie dotarł i wszedł (z niewielkimi oporami) w gniazdo nakrętki (nakrętka tak mocno przykręcona, że bez "żabki" się nie obyło). Po odkręceniu położyłem nakrętkę na stole i próbowałem wcisnąć swój stary klucz Force - troszkę się posiłowałem i wszedł z wyraźnym kliknięciem, tak jakby na samym początku był przez coś blokowany. Ja ma teraz dwa klucze, a temat jest do zamknięcia. Dzięki wielkie wszystkim za zainteresowanie i odpowiedzi. Pozdrawiam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...