Skocz do zawartości

[korba] FC-M9000 VS FC-M9020 Jakie różnice

Tomciox

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Zepsułem prawe ramie w mojej korbie XTR FC-M9000. Kupiłem na szybko, co było dostępne, a mianowicie: FC-M9020.

Byłem przekonany, że prawe ramiona są wszystkie takie same w tej serii Shimano. Widzę tera jednak, że 9020 jest cieńsze, lżejsze i ma nawet nieco inne wykończenie. Czy w rowerze będzie to ze sobą kompatybilne? Ktoś wie jaka dokładnie różnica dzieli te dwa modele i z czego ona wynika?

@CMIK

Na zjeździe prawe ramię po prostu objechało po ząbkach wypustu korby właściwej i je zjechało. Nie wiem jakim cudem, wszystko było dokręcone. Jedynie w łożyskach suportu mam już spory luz, ale nie wiem czy one mogły mieć wpływ na taką awarię.

Napisano

Widzę tera jednak, że 9020 jest cieńsze, lżejsze

Lżejsze są M9000 a nie M9020 , dodatkowo te pierwsze mają mniejszy Q-factor , teoretycznie M9020 są sztywniejsze (dlatego tylko te występują jako 3s i boost).

Czy w rowerze będzie to ze sobą kompatybilne?

Nie będzie to do końca kompatybilne ze względy na Q-factor - różnica między jedną a drugą korba względem osi będzie 5mm co może być (choć pewnie nie dla wszystkich) w jakiś sposób odczuwalne

Napisano

Wizualnie 9020 wygląda na lżejszą. Dziś je zważę i napiszę jaka dokładnie jest różnica.

Wczoraj szukałem info w necie i chyba faktycznie różnią się parametrem Q-Factor.

Ciekawym jednak jest, że pomiary mocy Stages dedykowane do XTR seri 9000 są produkowane w jednych wersjach, kompatybilne z 9000 i 9020 - można więc przypuszczać, że ten Q-Factor mocno odczuwalny nie jest.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...