Skocz do zawartości

[przednia przerzutka] SLX 2x10 - dobór

tomek_marysin

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Bardzo proszę o fachową pomoc przy doborze przedniej przerzutki. Chcę wymienić napęd na 2x10. Wybrałem następujące elementy:
- korba SLX FC-M677 175mm (IFCM677EX84),
- suport BB-MT800 BSA (IBBMT800B),
- kaseta SLX CS-HG81 10 rz. (ICSHG8110136).

Manetkę przełączę na pracę 2 tarczową. Problem pojawia się przy przedniej przerzutce. Obecnie mam Deore z górnym ciągiem. 
Według specyfikacji Shimano, do tej korby są dedykowane przerzutki przednie: FD-M677-H, FD-M677-D, FD-M617-H, FD-M617-D, FD-M618-H, FD-M618-D. Wszystkie mają przedni ciąg (front-pull).

Czy iść w tą stronę i zmienić prowadzenie linki na dolną rurę? jak wtedy mocować pancerz do ramy? Robiliście coś takiego?
Czy szukać innej przerzutki?

Napisano

FD-M618-H to klastyczny Down swing z podwójnym ciągiem linki zatem podpasuje ci pod obecne prowadzenie linki . Jeśli twoja korba M677 jest z dużym blatem 38T to możesz zastosować wcześniejsze przerzutki M615-B , M616-B , M675-B , M676-B , M785 , M786 . Jeśli zdecydowałbyś się na Side Swing z przednim prowadzeniem musiałbyś zamontować do dolnej rury ramy uchwyty na pancerz np. ACCENT GRIPPER III.

Napisano

Tak, zapomniałem to podać. Chcę kupić korbę z blatami 38-24T. FD-M618-H ma w specyfikacji podane max. rozmiar tarczy 38T i pojemność 14T. Czy mimo to nie będzie współpracowała?

Właśnie oglądam te uchwyty  ACCENT GRIPPER III, fajna sprawa.

Napisano

FD-M618-H ma w specyfikacji podane max. rozmiar tarczy 38T i pojemność 14T. Czy mimo to nie będzie współpracowała?

Będzie ale te nowsze przerzutki (z plastikowymi wstawkami w wózku) dość ciężko precyzyjnie wyregulować a skoro idziesz w blat 38T to lepszym rozwiązaniem będą starsze modele (te co podałem wszystkie mają zakres od 38T) w których regulacja nie sprawia tyle kłopotów.

Napisano

Ok, coraz więcej informacji :)

A te nowe M677 z przednim ciągiem?

Oprócz tego, że musiałbym puścić pancerz z linką dolną rurą i zakupić zaczepy, jakieś cechy przemawiające za lub przeciw?

I jakie są użytkowe różnice między hi-clamp i low-clamp?

Napisano

Przerzutki z przednim ciągiem linki (Side Swing) pracują(w moim odczuciu) lżej od "klasycznych" a ich konstrukcja pozostawia więcej miejsca pomiędzy rurą podsiodłową a oponą.

Low/High Clamp to nazewnictwo Srama (u shimano jest to odpowiednio Top/Down Swing) sposobu prowadzenia wózka - nad obejmą (Low/Top) lub pod (High/Down)  W teorii Top Swing lżej chodzi ale ja różnicy nie zauważyłem , w głównej mierze wybór konkretnej podyktowany jest konstrukcją ramy (nie we wszystkich da się zamontować oba rodzaje).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...