Skocz do zawartości

[1600] MTB 29er - Merida ?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Na początku chciałem przywitać wszystkich forumowiczów :)

Moja historia jest podobna do większości przedstawianych przez początkujących, mianowicie posiadałem w swoim życiu tylko jeden rower i w sumie przerwa w moim przypadku wynosi aż około 10 lat.

Przyczyny tego były różne, jednak teraz jestem zdeterminowany by zakupić rower adekwatny do potrzeb.

Przeczytałem wiele wątków, obejrzałem też kilka poradników i widzę że w wielu przypadkach głosy co do wyboru między MTB a Crossem są podzielone.

Rower chciałbym używać do jeżdżenia systematycznego po drogach asfaltowych oraz głównie ścieżkach rowerowych, i podejrzewam że tutaj bez wątpienia najbardziej nadawałby się rower crossowy.

Druga strona medalu to miejsce w którym mieszkam posiada wiele górek, nierównych zjazdów, wysokich krawężników oraz fajnych szutrowych ścieżek przy rzece.

Znajomi doradzają mi wybór MTB z wyżej podanych powodów, a także że według nich taki rower będzie bardziej uniwersalny i łatwiej będzie się wybrać na wycieczkę ( max 60 km łącznie ) w teren leśny, szutrowy o niezbyt równym terenie gdzie czasem wyruszają w kilka osób.

Mam 181 cm wzrostu i ważę 75 kilogramów.

Odwiedziłem już wiele sklepów stacjonarnych i szczerze mówiąc sprzedawcy również doradzali mi głównie MTB, a najbardziej spodobał mi się rower Merida Big Nine 15 MD czyli bohater wątku, jednak przyznam szczerzę że nie potrafię ocenić jakości co do ceny.

Czy według Was to dobry wybór ? Oczywiście wiem że jest to pewnie niska półka, jednak niestety nie mogę sobie pozwolić na coś lepszego.

http://www.rowerymerida.pl/produkt1242/bignine-15-md-rower-merida.html

Wiem że takich tematów jest wiele, jednak założyłem go ze względu na to iż nie znalazłem w wyszukiwarce tego danego modelu, a bardzo chciałbym poznać opinie osób doświadczonych i znających się na ocenie osprzętu.

Podaje też drugi rower który miałem okazję osobiście oglądać :

https://www.kross.pl/pl/2017/mtb/hexagon-b3

Będę wdzięczny za pomoc.

Pozdrawiam :thanks:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...