Galipette Napisano 16 Sierpnia 2017 Napisano 16 Sierpnia 2017 Cześć. Chciałem napisaćw innym temacie ale niektóre są pozamykane więc piszę nowy. Posiadam rower Radon z napędem 3x10. Po 100km już mi to rozwiązanie nie pasuje - za duży chaos. Wiem już, że manetka przód ma przełącznik na 2 rzędy więc tu nie ma problemu. Poprzedni rower jaki miałem miał napęd 1x9 i z przodu była zębatka 34 i spokojnie mi to wystarczało zarówno na podjazdy jak i utrzymywanie dość dużej prędkości na prostych. Chciałbym zmienić na 2x10 i tu moje pytania: 1. jaki komplet zębatek najlepiej będzie współpracował z korbą najlepsze zestopniowanie 36/22 czy 38/24 ? 2. Sposób montażu - zamiast dwóch największych czy zamiast dwóch najmniejszych? Prosiłbym o porady osób które już przerobiły temat. A może sprzedać slx 3 rzędowego i kupić slx 2 rzędowego?
Tatanka Napisano 16 Sierpnia 2017 Napisano 16 Sierpnia 2017 Zębatki 22 lub 24 nie założysz w miejscu środkowej tarczy,bo jest inny rozstaw otworów.Wiec zostaje montaż w miejsce małej i środkowej.Ale jeszcze zapewne będzie potrzebna wymiana przedniej przerzutki,bo zapewne obecna nie ogarnie różnicy 14 zębów.A jeśli chodzi o korbę,to ja jestem za 2 rz,jesli kasa nie stanowi problemu.
Galipette Napisano 16 Sierpnia 2017 Autor Napisano 16 Sierpnia 2017 A czy są jakieś różnice w montażu korby slx 2 rzędowej - chodzi mi o wkład suportu?
Tatanka Napisano 16 Sierpnia 2017 Napisano 16 Sierpnia 2017 Zależy co masz obecnie,ale zapewne to korba ze zintegrowaną osią?Jeśli tak,to kupujesz nowa korbę bez konieczności wymiany suportu. Edit. Korba w tytule ma zintegrowaną oś,więc suport może zostać.
Galipette Napisano 16 Sierpnia 2017 Autor Napisano 16 Sierpnia 2017 Przerzutka przednia wystarczy jakaś deore np http://allegro.pl/shimano-przerzutka-przod-2rz-fd-m618-34-9mm-ts-66-i6319065947.html czy musi byś zgodna z systemem dyna sys?
Tatanka Napisano 16 Sierpnia 2017 Napisano 16 Sierpnia 2017 Ta przerzutka jest z Dyna Sys i może być.
Galipette Napisano 16 Sierpnia 2017 Autor Napisano 16 Sierpnia 2017 Dzięki TATANKA za podpowiedzi. Zostanę przy wymianie bez kombinacji. Sprzedam stare graty i będzie bezproblemowo. Jaszcze ostatnie pytanie - czy robić coś z łańcuchem czy zostawić jak jest?
Tatanka Napisano 16 Sierpnia 2017 Napisano 16 Sierpnia 2017 Poczytaj o regulacji przerzutki z tego forum,temat kolegi Puklusa: https://www.forumrowerowe.org/topic/204991-przerzutka-przednia-fd-m618-czyli-jak-po-raz-kolejny-poprawialem-fabryke/ Co do łańcucha,to jeśli nie jest wyciągnięty,to może zostać,a jeśli chodzi o długość,to może się okazać że trzeba będzie go skrócić.
Galipette Napisano 16 Sierpnia 2017 Autor Napisano 16 Sierpnia 2017 Dzięki serdeczne za wszystkie porady - więcej pytań nie mam
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.