Skocz do zawartości

[napęd] dobór zębatek do korby SLX FC-M672

Galipette

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć. Chciałem napisaćw innym temacie ale niektóre są pozamykane więc piszę nowy. Posiadam rower Radon z napędem 3x10. Po 100km  już mi to rozwiązanie nie pasuje - za duży chaos. Wiem już, że manetka przód ma przełącznik na 2 rzędy więc tu nie ma problemu. Poprzedni rower jaki miałem miał napęd 1x9 i z przodu była zębatka 34 i spokojnie mi to wystarczało zarówno na podjazdy jak i utrzymywanie dość dużej prędkości na prostych. Chciałbym zmienić na 2x10 i tu moje pytania:

1. jaki komplet zębatek najlepiej będzie współpracował z korbą najlepsze zestopniowanie 36/22 czy 38/24 ?

2. Sposób montażu - zamiast dwóch największych czy zamiast dwóch najmniejszych?

Prosiłbym o porady osób które już przerobiły temat.

A może sprzedać slx 3 rzędowego i kupić slx 2 rzędowego?

Napisano

Zębatki 22 lub 24 nie założysz w miejscu środkowej tarczy,bo jest inny rozstaw otworów.Wiec zostaje montaż w miejsce małej i środkowej.Ale jeszcze zapewne będzie potrzebna wymiana przedniej przerzutki,bo zapewne obecna nie ogarnie różnicy 14 zębów.A jeśli chodzi o korbę,to ja jestem za 2 rz,jesli kasa nie stanowi problemu.

Napisano

Zależy co masz obecnie,ale zapewne to korba ze zintegrowaną osią?Jeśli tak,to kupujesz nowa korbę bez konieczności wymiany suportu.

Edit.

Korba  w tytule ma zintegrowaną oś,więc suport może zostać.

Napisano

Dzięki TATANKA za podpowiedzi. Zostanę przy wymianie bez kombinacji. Sprzedam stare graty i będzie bezproblemowo. :thumbsup:  Jaszcze ostatnie pytanie - czy robić coś z łańcuchem czy zostawić jak jest?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...