Skocz do zawartości

[napęd] Szerokość ośi suportu Shimano m522

dr.Peoples

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć, wiem że zakładanie kolejnego wątku na temat wymiany korby i suportu to lamerka, ale nie mogę się oprzeć, tzn. Nie mogę znaleźć informacji na temat szerokości osi suportu w wyżej wymienionym cranksecie (a przeczytałem już połowę internetu). Zatem, czy ktoś ma informację na ten temat i mógłby ją zdradzić?

Planuję wymianę tej korby na 1xX, konkretnie na E-THIRTEEN The Hive, wiem że na długośc będzie ok, problem w tym że nie wiem czy zmieści się w dziurze... Help

Napisano

Zgadza się, w e13 szerokośc to 30mm. Sprawdziłem suwmiarką szerokość otworu w ramie, też wynosi +- 30mm, tylko jak mam się upewnić że suport e13 będzie pasował?

Drugie pytanie, w razie gdybym zrezygnował z wymiany całej korby, na rzecz wstawienia jakiejś zębatki narrow wide, to muszę kupić jeszcze podkładki które będą, o ile dobrze rozumiem, zastępować dwa boczne blaty (m522 to koba 3xX). Jak się takie podkładki nazywają? W sensie, czego dokładnie szukać?

Napisano

Nie szerokość mufy, tylko średnica, niejasno się wyraziłem.

Inaczej: Szerokość mufy w e13 Hive jest ok, pasuje, ale nie wiem natomiast, jaka jest średnica otworu na suport w ramie, suport w e13 ma średnicę 30mm, niby na oko 30mm wejdzie, ale wolałbym nie pozostawiać tego przypadkowi. Korbę będę wymieniał pierwszy raz i, chcę to zrobić samodzielnie, zatem jeżeli czegoś nie kojarzę to miło byłoby aby koledzy bardziej znający się na rzeczy podpowiedzieli mi co i jak.

Napisano

∅30 - otwór/Szerokość mufy dla mtb to standartowo 73 mm, w zależności od ramy może być system typy BB30 (z łożyskiem wciskanym bezpośrednio w ramę) lub PressFit 30 (PF30) z wciskanym w ramę pierścieniem. W obu przypadkach dla osi 24 mm Hollowtech II, GXP jest dostęny adapter.

Napisano

Może ktoś przynajmniej podpowiedzieć jakich podkładek (i ilu) użyć przy zmianie z 3 na 1 blat? Tak aby łańcuch był w odpowiedniej odległości od ramy.

Napisano

A do jakiej korby ? :) 

Widzę że się motasz, to krótki kurs . Suport dobieramy do mufy w ramie i do korby. Pierwszy parametr , mufa : dzielimy na gwintowane ( BSA) i niegwintowane ( pressfit ) przy gwintowanej mamy dwie szerokości gównie , 68 i 73 mm. Suporty są takie same , w zależności od szerokości regulujemy podkładkami. Przykład : 

https://www.centrumrowerowe.pl/img/min/755/914/75914008_wklad-suportu-sm-bb52-bsa-shimano_1344x756_FFFFFF_pad.jpg  Lożyska są tutaj na zewnątrz ramy . 

Druga opcja to pressfit , łożyska są w ramie i nie ma gwintu do wkręcania . Przykład : 

http://www.bikecenter.pl/p17097,race-face-bb92-press-fit-x-type-wklad-lozyska-suportu.html Szerokośc mufy to w tym wypadku głównie 92mm

Teraz korby. Mamy Shimano 24mm , Srama GXP oraz wszystkie korby o średnicy osi 30mm . Ten parametr mówi o średnicy wewnętrznej suportu . 

I teraz w zależności od tego jaką masz ramę i jaką korbę chcesz włożyć, trzeba coś dobrać . W Twoim przypadku , przy zmianie korby na inną niżShimano, trzeba zmienić suport . Podejrzewam ( bo w opisie bika nie ma nic o suporcie ) ,że masz press fita , więc przy zmianie korby na E13 kupujesz suport pf do korb 30 mm , np taki : 

https://sklep.twr.com.pl/product-pol-1365-Race-Face-CINCH-PF30.html 

Jak masz BSA czyli wkręcany , to np taki : 

https://sklep.twr.com.pl/product-pol-1362-Race-Face-CINCH-BSA-30.html 

Jak chcesz zmienić korbę na Shimano , to suportu nie ruszasz . Jak na Srama GXP , to wtedy analogicznie albo PF GXP albo BSA GXP. Hint : korb BB30 raczej nie kupujemy , bo rzadko kiedy pasują :) 

Pzdr

M

Napisano

Dzięki za klarowne wyłuszczenie niuansów, zajęłoby mi to sto lat. Korba którą chcę kupić to cały crankset, więc odpada problem z dokupowaniem suportu. Problem uznaję za rozwiązany.

Napisano

Odpowiedz od korbiarza:

"No niestety bez adapterów się nie obejdzie w razie czego 

Octalink ma oś zintegrowaną z wkładem suportu i dokreca się ramiona o ile dobrze kojarzę 
Natomiast ta korba ma zintegrowaną oś z ramieniem i montuje się do suportu z łożyskami 
No i Shimano posiada korby średnicy  24mm ta ma 30mm więc te adaptery ponieważ gwintowane mufy ramy czyli BSA nie były dostosowane pod te średnice tylko BB30, PF30 itp 
Trochę tego dużo choć nie jest takie straszne ale będzie kosztować dodatkowo czas i pieniądze." :/

Szkoda, bo korba naprawdę fajna. Pozostaje zmiana blatu i podkładki. Czyli o ile dobrze zrozumiałem, mufy w tej ramie to BSA, dobrze wiedziec na przyszłość.
Napisano

Bez rozkręcania możesz z identyfikować szerokość mufy suportowej za pomocą suwmiarki. Jeśli szerokość mufy suportowej wynosi 68 mm lub 73 mm, to najprawdopodobniej Typ osi suportu ma Miski wkręcane i będą pasować następujące modele Osi suportu typu Tuleja: SM-BB93, SM-BB70, SM-BB52, SM-BB80 (różniące się od siebie ceną i jakością wykonania i materiałów oraz przeznaczeniem do określonej grupy: xtr, xt, slx, lx, dxr, deore, alivio, saint, więc każde będą pasować tu wymienione).

Napisano

Oś suportu Miski wciskane (Prees Fit) Szerokość mufy suportowej 89,5 i 92 mm Średnica miski 41 mm: SM-BB94-41A.

Szerokość mufy suportowej 84,5 mm Średnica miski 42 mm: SM-BB91-42.

Szerokość mufy suportowej 89,5 i 92 mm Średnica miski 41 mm: SM-BB91-41A oraz SM-BB71-41A.

Szerokość mufy suportowej 104,5 oraz 107 mm Średnica miski 41 mm: SM-BB71-41C.

Napisano

weź przetrzep net w sprawie tej korby bo coś mi majaczy że z jakimiś korbami e13 były problemy

tak czy siak to nie są jakieś nie wiadomo jakie korby to jest raczej marka lansiarska ja bym wolał np raceface

race face robi presfit bb92 dla swojej korby np turbine ktœra ma oske właśnie 30mm pytanie czy producenci jak podają 30mm spindle to mają na myśli idealnie cz 30 czy np coś niemetrycznego ale bardzo blisko 30 albo 30,25 etc

wyprxedzając fakty to zalecam wciskanie zlecic mechesowi jeśli nie masz odpowiedniej prasy; patenty śruba plus podkładki i mutra mogą uszkodzić mufę lub łożyska

jak masz hajs to jeszcze takie coś drogie ale warte pieniędzy

http://www.hopetech.com/product/press-fit-41-30mm-bottom-bracket/

Napisano

Bardziej klarownie się nie da, dzięki za identyfikację i wszystkie odpowiedzi!

Tak czy inaczej zrezygnowałem z e13 ale nie dlatego że jest lansiarska (Aaron Gwin na nich ciśnie i cieszy się jak małpa), po prostu w wyniku zdarzeń losowych muszę w tym miesiącu ograniczyć budżet "updateowy". Race Face, owszem super, ale np. Turbine kosztuje ponad połowę tego co zapłaciłem za rower. Nie znaczy to oczywiście, że żałowałbym pieniędzy aby wmontować do niego sprzęt z wyższej półki, rower ma potencjał.

Zastanawiam się natomiast nad tym, aby zdjąć największą zębatkę z korby, zastosować w jej miejsce podkładki pod śruby i sprawdzić jak to jest posiadać napęd 1xX, a ew. w następnym miesiącu, o ile rozwiązanie się przyjmie, wymienić korbę. Myślicie że ma to sens? Łańcuch byłby w tej samej osi względem kasety, więc nie powinien spadać Czy lepiej zainwestować nawet w najtańszą zębatkę narrow wide (może jajo) i podkładki, oraz zdjąć obydwie zębatki z korby?

Napisano

Po górkach w 1xX z przodu zębatka która daje satysfakcje to coś około 30z ( zależy co masz z tyłu, ale tu sprawdza się wszystko na maxa aż od 10z_50z najlepiej 11 lub 12 rzędowe mech. )

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...