Skocz do zawartości

[1x11] jak najmniejsza tarcza na korbie - co da się zrobić?

P_A_B_L_O

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć!

Jaką (i jak to zrobić) najmniejszą tarczę N-W da się aktualnie założyć do napędu 1x11?

Mam korbę z grupy M8000 i tarczę N-W 30T ale chciałbym mieć mniejszą. Na razie nie chcę przechodzić na 2x lub 3x. Wolałbym pozostać przy 1x11 i tylko zmniejszyć tarczę.

Widziałem korby SRAMa do których ponoć da się założyć 28T (pewnie suport trzeba by też zmienić). Czy są jakieś w miarę budżetowe rozwiązania bez wchodzenia w korby za tys. złotych?

Może da się z Shimano, jak nie z M8000 (z uwagi na niesymetrycznie rozmieszczone śruby) to może z jakąś starszą korbą?

Wszelkie dobre rady mile widziane.

PABLO

Napisano

Co wy za bzdury wygadujecie mam m8000 i w góry używam 26t. 

... a napiszesz co to dokładnie za tarcza 26T? Jak jest mocowana - na których otworach korby? Jaka jest linia łańcucha, itp.?

PABLO

Napisano

Zaglądałem do Banlessa, zanim tu zapytałem. Ale do korby M8000 najmniejsza okrągła to 30T, a owalna to 28T. Może źle patrzę. Możesz podesłać link na tę Twoją 26T?

Pytam o linię łańcucha bo mam plusowe kapcie i przy idealnej linii łańcucha wg Shimano to łańcuch minimalnie mija oponę. Przy tarczach Banlessa łańcuch wypada jeszcze bliżej osi roweru.

PABLO

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...