Prosti Napisano 30 Czerwca 2017 Napisano 30 Czerwca 2017 Witam. Dzisiaj wybrałem się do serwisu aby wyregulować przednia przerzutke w kross r2 ponieważ w ogóle nie wskakiwał 1 bieg. Mimo tego, że przerzutka została wyregulowana usłyszałem od niego że przerzutka jest do wymiany ponieważ jest ona z dolnym ciągiem a w rowerze tego typu powinna być z ciągiem górnym i że niestety kross tak składa rowery. Chciałbym sie zapytać doświadczonych kolegów ile jest w tym prawdy i czy nie jest to stwierdzenie kierowane tym ze sklep ma w swojej ofercie tylko 2 konkurencyjne marki czyli kellys i merida. Pozdrawiam. Łukasz
Tatanka Napisano 30 Czerwca 2017 Napisano 30 Czerwca 2017 Podaj model przerzutki.Jeśli to Turney,to może coś w tym być.
Tatanka Napisano 30 Czerwca 2017 Napisano 30 Czerwca 2017 Ta przerzutka ma uniwersalny ciąg.Można dać linkę od dołu i od gór,w zależności jak umożliwia to rama roweru.
Ychu Napisano 30 Czerwca 2017 Napisano 30 Czerwca 2017 W dzisiejszych czasach bardzo ciężko o dobry serwis , który nie namawia na koszty , zmianę roweru czy potrafi sprawnie odpowiedzieć hamulce [emoji14] Skoro przerzutka jest z uniwersalnym ciągiem to wystarczy przełożyć linkę, nie mniej jak by była źle założona to przerzutka w ogóle nie powinna działać. Może po prostu zakres miałeś nie ustawiony. Może też być źle dobrana przerzutka do korby , ale w to bym nie bardzo chciał wierzyć , ale sprawdzę później. Wysłane z mojego SM-G361F przy użyciu Tapatalka Edit: Sprawdziłem. Twoja przerzutka jest pod stopniowanie 42x34x24 , a korbe masz 42x32x22. Zbyt mała pojemność powoduje , że ciężko ją ustawić aby zadowalajaco pracowała. Tak więc w tym przypadku gość miał rację i dobrze by było tę przerzutke wymienić.
Prosti Napisano 30 Czerwca 2017 Autor Napisano 30 Czerwca 2017 czy mogłbyś polecić jakaś przerzutke pod moja korbę? oczywiście nie te z dolnej półki..
sebass52 Napisano 30 Czerwca 2017 Napisano 30 Czerwca 2017 Ychu jak zwykle nie do końca masz rację. Napędy 8 biegowe z przodu miały dwa stopniowania o różnicy 10 zębów (wspomniane 42x32x22) oraz o różnicy 8 zębów czyli właśnie posiadane przez autora 42x34x24. Sam jeździłem z taką korbą oraz przerzutką Acery M-360 i działało to bez zarzutu, jak również wielu znajomym taką konfigurację napędu złożyłem i działa do dziś. Kolega miał po prostu niedokładnie wyregulowaną przerzutkę.
Ychu Napisano 30 Czerwca 2017 Napisano 30 Czerwca 2017 Przerzutka autora ma pojemność 18t a korba 20t. Wynika to ze specyfikacji roweru na stronie producenta . Aktualnie nic nie polecę , bo nie znam na pamięć wszystkich modeli , ale nie wiem czy wspomniana M360 nie ma pojemności 20t. Wysłane z mojego SM-G361F przy użyciu Tapatalka
sebass52 Napisano 30 Czerwca 2017 Napisano 30 Czerwca 2017 Acera Rd- M360 obsłuży wskazaną korbę bez problemów jeśli już koniecznie chcesz zmieniać. Z wyższych modeli kompatybilnych z takim stopniowaniem korby może być ciężko coś znaleźć, no chyba że Alivio M410 gdzieś dorwiesz.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.