Skocz do zawartości

[1000-2000zł] MTB dla zielonego

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich.

Na początku powiem że mam 176cm.

Poszukuję roweru najlepiej MTB, interesuje mnie przedni amortyzator to dla mnie byłoby chyba najważniejsze. 

Kwota jaką dysponuję to 2000zł, tyle mogę przeznaczyć na rower. 

Dostałem propozyję czegoś takiego:

- Breezer Sport lub Comp

- KROSS Xexagon X3 lub X2

Co Wy byście mi polecili w tych funduszach? Rower głównie na wycieczki czasem po mieście, czasem las żadne skoki itd.

Pozdrawiam i dziękuję

Napisano

Napisałem że czasem po mieście, czasem po lesie akurat las i drogi leśne będą tutaj najczęstsze. Jeśli chodzi o skakanie no wiadome jak będzie okazja to delikatnie tak, ale to prędzej rower na wycieczki (i odpada tu miejski właśnie takowy sprzedałem)

Napisano

Btwin z Decathlonu Rockrider 540, Merida Big Seven 40, i te co wymieniłeś też spoko. Różnic właściwie nie ma. Rockrider teoretycznie najbogatsze wyposażenie.

Na dobry amortyzator nie licz w tej cenie, ale bez amora MTB i tak nie dostaniesz.

Popieram wybór roweru MTB zamiast jakiegoś crossa czy trekinga, jak wielu poleca. Ja kupiłem treking, bo miały być ścieżki polne i asfalt, i ostatecznie zmieniałem na MTB. Góral jest wg mnie najbardzie uniwersalny.

Po namyśle dodam, że kupiłbym Rockridera. Najlepszy stosunek cena vs jakość i oczywiście dostępny w każdym większym mieście w rozmiarze jaki sobie wybierzesz.

Napisano

Ja mam i chcę zarekomendować Krossa Level R4 z 2016, oficjalnie niby teraz po ok. 2300 ale myślę ze za 2000-2100 by kupił. Przemawia za nim amor XCR (blokada w manetce). Krossa jakbyś brał to lepiej nie matowego, rysuje się od patrzenia.  Rockrider też spoko.

edit. Rockrider też ma XCRa. Bierz go, za te "piondze" to dobry wybór.

Ale, ale ... ja kupiłem mojego Krossa bez wyobrażenia czego od roweru oczekuje. Przypadkiem to co kupiłem jest prawie ok. Prawie bo np. napęd 3x9 nie pomaga mi tak jak bym chciał na niektórych podjazdach (słaba łydka :-)). Rowerem górskim (do jazdy po górach) tego nazwać nie można (tak mi się przynajmniej wydaje) ale do jazdy po np. Jurze spokojnie wystarczy, można nauczyć się jeździć w terenie, poznać rower, no i przede wszystkim dowiedzieć się czego potrzebujemy aby jazda jaką chcemy uskuteczniać była bezpieczna i przyjemna. Niestety, trzeba samemu przetestować aby wiedzieć o co "kaman".  Może kupisz Hexagona albo coś podobnego i stwierdzisz, ze to Ci wystarczy a może a jakiś czas zapragniesz zmienić. I tutaj znowu: albo kupisz Hexagona i w przyszłości wymienisz cały rower  albo kupisz coś innego w czym na koniec zostanie Ci sama rama a resztę z czasem wymienisz. Ot, dylematy.

Ja bym zainwestował w coś pokroju Rockridera czy Levela R4. Rowery dobre na początek, na coś już tam pozwalają (umiarkowany teren), parę sezonów dadzą radę zanim się określisz. 

Napisano

Popieram Rockrider albo Kross. Najlepszy wybór.

Kasętę tanio możesz wymienić. Wstaw 36 jeśli masz 32 i powinno być znacznie lepiej. W tej cenie 2x10 raczej nie dostaniesz. Ja na 3x9 daję radę, ostatnio Bikemaraton Jelenia Góra i było spoko. No wiadomo, masakryczne podjazdy pchałem, ale nawet gdybym miał z tyłu 40 zębów zamiast 32, pewnie też bym pchał. :-) Ta sama przypadłość - słaba łydka. :-)

Napisano
Wstaw 36 jeśli masz 32 i powinno być znacznie lepiej

Tak po prostu, zdjąć jedną i założyć drugą i będzie grało? Czy trzeba będzie dokonać regulacji albo czegoś w tym stylu?

W opisie roweru stoi: Shimano Alivio CS-HG400-9 11-34T czyli 34 zęby? To zamiana na 36 chyba niewiele da. A jest coś "większego" do 3x9?

Napisano

Tak, wymień całą kasetę. I będzie grało . najwyżej regulacja linki przerzutki ale chyba nawet nie. Do Alivio to pewnie z jakieś 60 zł za komplet. Ale jak masz 34 to 36 chyba aż tyle nie da. Ja mam 32 więc jak będę wymienial na 36 to odczuję to mocniej. No możesz chyba wstawić 40, ale tutaj już się nie znam czy nie trzeba by długości łańcucha regulować. 

Jak będziesz wymieniał od razu zmień cały napęd na 2x10 w serwisie.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Ok Panie i Panowie, dzisiaj jadę oglądać rowery. Dodam tylko że budżet zwiększył się do 3000zł co jeszcze możecie polecić ciekawego ? :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...