Skocz do zawartości

[Felga] Wymiana felgi w Kross Hexagon V8

Erdo

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, mam dosyć spory problem. Posiadam rower Kross Hexagon V8, niestety po jednym z wypraw pękła mi felga (tylnia) i przerwał się przewód hamulcowy (przedni). Chodzi mi jednak o felgę, w serwisie podyktowali mi cenę wymiany na 500 złotych, bo trzeba wymienić tarczę, hamulce (nie wiem po co), oponę i tak dalej. Coś za dużo im wyszło. Jestem przywiązany do tego roweru i nie mam zamiaru wymieniać go na inny. Jaką felgę mogę dokupić do tego roweru, żebym mógł przełożyć tarczę i żeby obyło się bez takich kosztów?

Pozdrawiam serdecznie :)

Napisano

Każda obręcz w odpowiednim rozmiarze  się nada.Kwestia budżetu.Jeśli piasta zostaje,to obręcz musi mieć taką samą ilość otworów na szprychy

Jesteś pewien że tarcza się nie pokrzywiła,a zacisk nie uległ uszkodzeniu? Bo jeśli tak,to razem z robocizną i materiałami to 500 zł może nie być taką wygórowaną ceną

Napisano

Aha, a więc wystarczy wymienić samą obręcz i liczy się to, aby miała taką samą ilość otworów, no i tą samą średnicę oczywiście. Bo piasta i szprychy są w bardzo dobrym stanie.

Napisano

Najprawdopodobniej szprychy mogą okazać się za krótkie lub za długie przy nowej obręczy.No chyba że kupisz identyczną.

Zwróć jeszcze uwagę na szerokość wewnętrzną obręczy.

Napisano

Koło :P Felga to element jednoczęściowy.

Który rok tego roweru? Jaki budżet?

No nie znam się niestety na nazwenictwie, przyznaję :P Rok chyba 2010, a budżet - nie wiem, bo nie wiem jaka jest cena obręczy, więc uznajmy, ze 100-200 pln :P

Ale w takim ukłądzie wystarczy wymienić same szprychy, aby pasowały do piasty, tak?

Może dodam:

Piasta: Joy Tech D041DSE; Joy Tech D14DSE

Opona: Rubena V78 Neptune 26x2,1

Obręcze:  Kross R Disc

Napisano

Najlepiej jak długość szprych dobierze osoba która będzie składała koło.Nie jest to taka prosta sprawa.Ale ja Ci doradzę inaczej.Twoje piasty po tych kilku latach zapewne już długo nie wytrzymają,wiec chyba nie ma co na nich składać nowego koła.Za ok.220-250 zł można kupić fajne tylne koło na piastach maszynowych Novateca.

Napisano

No dobrze, byłbym nawet za, mniej roboty, ale co z tarczą, da radę ją jakoś tam wkręcić?

Napisano

Obecnie masz mocowanie na 6 śrub , także większość piast takie ma i tarcze spokojnie przelozysz. Serwis po prostu chciał Cię naciągnąć na koszty [emoji14]

Wysłane z mojego SM-G361F przy użyciu Tapatalka

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...