Skocz do zawartości

[napęd tylny] shimano xt m781 shadow krzywy hak przerzutki

billop

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Problem polega na tym, że hak, przerzutka i dny wózek nie są w osi. Są przesunięte do wewnątrz. Wózek czasem ociera o szprychy. Wstawiam zdjęcie tylnych widełek. Czy uchwyt widełek może być nieco wycięty czy powinien być prosty?

d1083c9760c3dce3ab11b485128c4760.jpg316b0d5edde2e2eec37c9f1e5490b263.jpg

Wysłane z mojego MI 5 przy użyciu Tapatalka

Napisano

Trochę dziwnie wygląda mocowanie haka. Jest trochę do wewnątrz skierowane. Nie miałem żadnej wywrotki więc nie wiem z czego to wynika.

Napisano

Musisz wymienić hak, ew. pójść do serwisu żeby ci go wyprostowali, lepiej tak nie jeździj bo szybko zajedziesz kółka przerzutki, możesz lekko wyprostować na oko tak aby dało się jeździć.

Napisano

Spójrz na rpzerutkę ignorując łańcuch- jak dla mnie jest ok, tylko łańcuch po skosie idzie (co jest normalne)

Ta 781 to mocne bydle jest- nie tak łatwo ją wygiąć, prędzej pęka ;) 

Napisano

Ta przerzutka Wam coś dziwnie nie wygląda? :P Hak jest wygięty do środka a przerzutka na zewnątrz ...

przecież przerzutka jest odkręcona i zwisa swobodnie na lince.

Proponuje zdemontować hak i wyklepać go na jakimś płaskim kowadełku, jak zaczniesz prostować kluczem francuskim albo żabką to po kilkukrotnym wygięciu może pęknąć

Napisano

Kowadełko nie działa dobrze (próbowałem 2 tygodnie temu) na twoim miejscu kupiłbym nowy hak bo tak wygięty ma już dośc mocno uszkodzoną strukturę, wiem bo podobnie wygiąłem niedawno przez wypadek, tak łatwo było go wyprostowac że potem jadąc bałem sie że pęknie od zeskoku z krawężnika :P statecznie kupiłem hak w serwisie+ 2 zapasowe na aliexpress i wszystko śmiga. Jak chcesz oszczędzić 20zł to zamiast kupować nowy idź do serwisu i niech ci ten wyprostują odpowiednim narzędziem, lub zrób takowe sam (był tu gdzieś taki temat na forum) będzie działać 100x lepiej niż na oko czy przy użyciu imadła.

Napisano

Film z linku nie będzie zbyt dokładną metodą bo zakłada , że masz idealnie proste koło.

Na forum był temat jak zrobić dobry przyrząd za 3 zł.

6 podkładek , takich większych , 6 nakrętek na klucz 13 i pręt gwintowany m6 jak pamiętam ( pod te nakrętki ).

Pręt tniesz tak , aby uzyskać dwa kawałki - jeden 57 , drugi 43 cm. Zakładasz dłuższy zamiast koła , krótszy montujesz do haka i wszystko doskonale widać w każdej płaszczyźnie. Przykladaj tylko siłę jak najbliżej haka , bo pogniesz przyrząd [emoji14] Ja prostuje szwedem bezpośrednio za hak. Przy 9 rzędach z tyłu nawet lekko krzywy hak jest mocno odczuwalny , u mnie po prostowaniu napęd działa znacznie lepiej i nie ma problemu z regulacją przerzutki.

Wysłane z mojego SM-G361F przy użyciu Tapatalka

Napisano

A jest możliwość że hak wygiął się razem z uchwytem osi w ramię? Rama aluminium hyfroform 7051 jeśli dobrze pamiętam, ale tutaj jest spawanie fabryczne. Hak zmienię na pewno

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...