Skocz do zawartości

[napęd] wymiana

evar

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam serdecznie wszystkich forumowiczów.

To moje pierwsze pisanie więc proszę o wyrozumiałość.

Koniecznie potrzebuję wymienić stary napęd na coś nowego. Planujemy miesięczny wypad rowerowy w okolice Gór Sowich, Kotlinę Kłodzką oraz Czechy. Z racji tego, że na aktualnym napędzie nie ma mowy wybrać się na taki wypad,postanowiłam,że radykalnie odnowię cały napęd. W serwisie rowerowym zaproponowano mi taki oto zestaw:

korba Alivio FC-M4060 48/36/26

przerzutka przednia  Deore FD-M591 DS 3rz.

przerzutka tylna        Deore RD-M591 SGS 9rz.

klamkomanetki  Alivio ST-M430 (będą na kierownicy Easton Ea 70)

kaseta  Alivio CS-HG 400

łańcuch CN HG 93

hamulce Deore BR-T610 (sama wybrałam,Tektro w rozsypce)

Proszę tylko o opinię, czy to dobry zestaw do roweru fitness, gdzie głównym założeniem jest turystyka rowerowa czyli 95% asfalt, reszta to twarde dojazdówki.

Proszę o ocenę i pozdrawiam.

Napisano

Jakie stopniowanie korby było do tej pory?Bo tak duży blat w korbie raczej się zbytnio nie sprawdzi w czasie tego wypadu.Ale jeśli w przyszłości będą jakieś równiejsze tereny to może lepiej żeby taki został.Do tej korby trzeba dobrać kasetę,która umożliwi uzyskanie miękkich biegów.Jak dla mnie to 11-34 ew.11-32.A zamiast klamkomanetek założyłbym manetki i klamki osobno.

Napisano

Korbę jaka mam aktualnie to też 48/36/26. Ten wypad będzie jednorazowy,reszta turystyki to raczej płaskie tereny i delikatne wzniesienia.

Jeśli chodzi o klamkomanetki, to proszę podaj mi,jaki konkretnie zestaw klamek i manetek wybrać. Umówmy się, żeby to była średnia półka lub lekko powyżej.

Napisano

Oczywiście wybieram zestaw który mi poleciłeś. Proszę podpowiedzieć mi jakie wybrać opony na tę wycieczkę. Aktualnie mam założone Schwalbe Sammy Slicki RG DC LS, ale są już dostatecznie zjechane. Muszę przyznać, że jeździło mia się na nich dobrze przez ponad trzynaście miesięcy,bez żadnego kapcia. Objechałam na nich całą Jurę Krakowsko-Częstochowską.Zostać przy nich,czy może coś nowego,innego?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...