Skocz do zawartości

[3600 zł] MTB do maratonu

Otero

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jestem tutaj nowy więc witam wszystkich serdecznie. 

Chcę kupić swój pierwszy poważniejszy rower górski MTB , który oprócz rekreacyjnej jazdy po lesie i pagórkach nadawał by się także na maratony.

Dlatego też w wyborze bardziej niż osprzęt kieruję się geometrią ramy, którą można później upgradeować. Po przejrzeniu sporej części modeli zawęziłem wybór do dwóch modeli:

http://www.corratec....expert-bk22095/

Scott Scale 970

Mój wzrost to 186 cm, waga 84 kg.

Który z nich będzie lepszy? Corratec jest tańszy, więc bardziej skłaniałbym się ku niemu. Jednak czy ma on ramę bardziej sportową czy turystyczną?

A może jakieś inne propozycje?

Dziękuję za ewentualne podpowiedzi i pozdrower:).

Napisano

Corratec nie jest leniwcem, ma zacięcie sportowe. (te modele bardziej niż wolniej zbierające się xbow'y fun'y) Powietrzny amortyzator (w większość modeli wkładają aeriala) blokowany ręcznie, 'starszy' jednak naped. Alivio. 3x9 

Bazuje na swoich komponentach. Ma mniejsze koła. 

Scott to dla ciebie przymiarka do dwóch rozmiarów bo jesteś pomiędzy l a xl. Napęd nowocześniejszy ale xcr podstawowy blokowany z kierownicy. Znam sporo osób które nie narzekają na spręzyny w 29. Ale odwołując się do konkurencji możesz za to po negocjować. 

Duże koła. Własne komponenty- dość dobra opinia o syncrosie. 

Na plus wewnętrzne prowadzenie linek. 

Oba powinieneś przymierzyć. Nie zdziwię się jesli dobrze poczujesz się na scott'cie ze względu na wzrost. Do twojego typu jazdy jaki zakładasz podejrzewam ze by ci bardziej podpasywał. Do startu w maratonie i liczeniu na zabawe spokojnie stanie na wysokości zadania. Do bardziej ambitnej jazdy trzeba i siebie przygotować:) sam rower cudów nie zdziała.

Możesz zresztą przetestować scotta bo masz możliwość w Łodzi. 

Napisano

Dzięki za pomoc i rzeczową odpowiedź. Myślę, że w pierwszej kolejności przetestuję tego Scotta.

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...