Girion Napisano 6 Czerwca 2017 Napisano 6 Czerwca 2017 Cześć, Chcę zrobić prezent Żonie w postaci nowego roweru. Prześledziłem kilka podobnych wątków, jednak postanowiłem założyć osobny, gdyż każde wymagania są nieco inne. Oto, czym chciałbym kierować się przy zakupie: - stosunkowo niska waga - zdaję sobie sprawę, że za tę kasę może nie poszalejemy, ale rower będzie targany przez kobietę po schodach na drugie piętro, więc jest to dość ważny parametr. - przeznaczenie - głównie miasto oraz raczej mało wymagające leśne/parkowe ścieżki. Zakładam, że w razie potrzeby zawsze można dokupić lekki plastikowy błotnik, bagażnik i dynamo swoje ważą, więc obejdzie się bez nich. - wygląd - dla kobiety (choć nie tylko ) ważna sprawa. Generalnie podobają się modele w stylu Kross Trans Atlantic czy Kross Evado. - osprzęt - nie będę świrował, że znam się na rzeczy - nie znam się. Jak najlepszy w danej cenie przy spełnieniu powyższych wymagań. - wzrost przyszłej posiadaczki roweru - około 169cm. - cena - okolice 1500 zł. Zwróciłem uwagę m.in. na wspomniany Kross Evado i Liv/Giant Alight 3 (bez amortyzatora, co pewnie też obniży wagę), ale tak jak wspominałem - jestem laikiem w sprawach rowerowych, więc nie chcę kupować niczego w ciemno. W związku z powyższym proszę o pomoc i z góry dzięki.
Pablo59 Napisano 6 Czerwca 2017 Napisano 6 Czerwca 2017 Przesadzasz, że wymagania nieco inne niż w bliźniaczych wątkach, zwłaszcza że wyglądają na nie do końca sprecyzowane - jeden z tych ":co sie podobajo" to trekking, drugi to crossowy; to jaką finalnie pozycję żona preferuje? (o tę na siodełku pytam) - rama ma być damska, czy męska ? Jak damska to rury proste czy łagodnie gięte ? - rozumiem że jak lekki to bez "amortyzowanego" widelca i bez hamulców tarczowych?
Girion Napisano 6 Czerwca 2017 Autor Napisano 6 Czerwca 2017 Oj tam, oj tam, każde wymagania są nieco inne. Co do pozycji na siodełku, to preferencje trudno określić. Rzekłbym, że sprzęt powinien być względnie uniwersalny, to znaczy jak pisałem na początku - głównie miasto i mało wymagające leśne ścieżki. Rama zdecydowanie damska, wygięcia rur mile widziane ze względu na design. Tak jest, ze względu na wagę najlepiej bez żadnych "cudów wianków", tym bardziej, że czytałem, iż tanie amorki ponoć niewiele dają.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.