o33y11 Napisano 3 Czerwca 2017 Napisano 3 Czerwca 2017 Witam, Mam pytanie odnośnie wymiany przerzutki tylniej, mianowicie dostałem w prezencie rower i chciałbym stopniowo zmieniać w nim cały napęd. Parametry: Manetki: Shimano SL-M310-8R / R-fire plusPrzerzutka przednia: Shimano FD-M190 / 31.8mmPrzerzutka tylna: Shimano Altus RD-M370 24 SpeedMechanizm korbowy: Shimano FC-TY701 42x34x24 w/CGŁańcuch: KMC Z7Kaseta: Shimano CS-HG31-8l 11-32 TMoje pytanie do was czy mogę zastosować zamiast aktualnej przerzutki tylniej, przerzutkę Shimano Deore RD-M592 http://allegro.pl/przerzutka-shimano-rd-m592-9-rz-deore-i6784331254.html Dziękuje za pomoc.
Tatanka Napisano 3 Czerwca 2017 Napisano 3 Czerwca 2017 Możesz zastosować.Ale jeśli kaseta zostaje 8rz to manetki również 8rz.
o33y11 Napisano 3 Czerwca 2017 Autor Napisano 3 Czerwca 2017 Dziękuje Tatanka za odpowiedz, teraz mam zagwostke czy nie lepiej zacząć od wymiany korby.
o33y11 Napisano 3 Czerwca 2017 Autor Napisano 3 Czerwca 2017 Jeśli nie mam póki co takiej potrzeby żeby przejść na 9r to i nie ma sensu bawić się ze zmiana korby?
Tatanka Napisano 3 Czerwca 2017 Napisano 3 Czerwca 2017 Wymiana korby wiąże się z wymianą łańcucha na nowy,oraz prawdopodobnie kasety jeśli jest z jakimś znacznym przebiegiem. A jeśli nie myślisz o przejściu na 9rz,to nie wiem czy jest sens wydawania tyle kasy na przerzutkę,która i tak będzie obsługiwana dosyc średnimi manetkami.
Ychu Napisano 3 Czerwca 2017 Napisano 3 Czerwca 2017 Wymiana korby to wymiana przedniej przerzutki , łańcucha i zależnie od przebiegu może dojść kaseta. Jak dla mnie bierz przerzutkę 9s a potem może przy okazji wymiany napędu zachce Ci się mieć 9 rzędów i przerzutka się przyda. Twoja przerzutka też by obsłużyła 9s , ale precyzja była by słaba. A jeśli nie myślisz o przejściu na 9rz,to nie wiem czy jest sens wydawania tyle kasy na przerzutkę Niby dlaczego? Przynajmniej jakąś porządną sprężynę ma ta przerzutka i tak nie tłucze jak te tanie śmietniki , chociaż i tak jak dla mnie bez rewelacji , ale też działa to zdecydowanie lepiej niż tz50 ( taką miałem u siebie przed wymianą ). Manetki też by musiał zmienić idąc w 9s , więc od razu mógł by coś lepszego kupić i mieć już fajnie działający napęd.
o33y11 Napisano 3 Czerwca 2017 Autor Napisano 3 Czerwca 2017 A jeśli chodzi o manetki do tej przerzutki, co byś mógł polecić ? Czyli kupię pierw ta przerzutkę a później odłożę odpowiednie środki i zrobie tak jak napisał kolega wyżej i mam nadzieje ze poczuje zmianę
Tatanka Napisano 3 Czerwca 2017 Napisano 3 Czerwca 2017 Manetki też by musiał zmienić idąc w 9s No ale właśnie autor nie czuje potrzeby iść w 9rz.Porównywanie TZ50 do M592 to chyba żart? .Przesiadka z Altusa na Acera/Alivio jest już różnicą jeśli pozostaje przy 8rz.
Ychu Napisano 3 Czerwca 2017 Napisano 3 Czerwca 2017 A jeśli chodzi o manetki do tej przerzutki, co byś mógł polecić ? Jeśli nie masz pieniędzy na przejście na 9s to nie zmieniaj manetek , bo manetka 9s nie zadziała z kasetą 8s a kupować porządne manetki pod 8s i potem zmieniać znów na 9s to głupota. Tym bardziej , że pod 8s dostaniesz najwyżej alivio , chyba że byś poszukał starych konstrukcji , to pewnie coś koło deore by się znalazło. Przy wymianie napędu ( która nastąpi szybko , bo łańcuch który masz to guma ) zmienisz od razu manetki na coś porządnego i łańcuch. W sumie nawet teraz mógł byś zrobić sobie 9s niedużym kosztem - kaseta 9s to jakieś 60 zł , porządny łańcuch około 70 i przyzwoita manetka ( tylko prawa ) jakieś 80 zł. Korba i przednia przerzutka mogą zostać , bo będą działać z 9s , jedynie spadnie trochę precyzja przedniej przerzutki , bo łańcuch będzie węższy. No ale właśnie autor nie czuje potrzeby iść w 9rz Nie zaszkodzi myśleć przyszłościowo. Porównywanie TZ50 do M592 to chyba żart? Przykład z życia. Mówisz , żeby nie zmieniał bo nie warto do tych manetek , a jednocześnie piszesz , że nawet klasa w górę to różnica. Ja przy manetce M370 poczułem znaczną różnicę a to to samo co M310 , tylko pod 9s.
Tatanka Napisano 3 Czerwca 2017 Napisano 3 Czerwca 2017 No i właśnie 1/2 klasy w górę jest już wystarczająca przy tym osprzęcie,bez wpędzania się w większe koszty.Oczywiście pod warunkiem wymiany samej przerzutki. Zmieniłeś kompletny osprzęt Turney/Altus 7lub 8 rz na Deore/Altus 9rz więc różnica w precyzji działania jest duża.Sama przerzutka takich efektów by nie dała.
Ychu Napisano 3 Czerwca 2017 Napisano 3 Czerwca 2017 Tylna przerzutka m592 , przód m371 jak pamiętam , korba m430 , tylko manetke prawą zmieniłem z m310 na m370 , żeby była na 9s. Tourney pracował z m310. Wysłane z mojego SM-G361F przy użyciu Tapatalka
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.