jakubja1 Napisano 14 Maja 2017 Napisano 14 Maja 2017 Witam. Od razu zaznaczam że na rowerach znam się na tyle żeby go odróżnić od samochodu Po 15 latach bez roweru, postanowiłem że czas powrócić do jazdy. Poszukuję roweru do 1500zł. Ważę ponad 120kg, wzrost 184cm więc tu pozostaje chyba tylko MTB. Przeglądałem trochę internetu, i w oko wpadł mi B'twin rockrider 520 z decathlonu. Jak myślicie, będzie on wystarczający, czy rozglądać się za innymi? Nie chciałbym przekroczyć tej kwoty. Planuję złapać trochę kondycji na rowerze i zacząć chodzić na siłownię, więc masa raczej się nie zwiększy Głównie do jazdy po mieście, ścieżki rowerowe i drogi.
Pidzej Napisano 14 Maja 2017 Napisano 14 Maja 2017 Widelec nie wytrzyma takiej wagi. Producent twierdzi że jest on regulowany dla 55-105kg. Co i tak pewnie jest bzdurą (regulacja w tanich sprężynowych uginaczach nic nie daje) i pracuje on (jako tako) w zakresie powiedzmy 70-90kg. Druga sprawa to sztyca: chyba lepiej było by mieć 31,6 zamiast 27,2 - tak dla świętego spokoju.
jakubja1 Napisano 14 Maja 2017 Autor Napisano 14 Maja 2017 To w takim razie coś innego w tej kwocie? Sztywny widelec będzie lepszy może?
Pidzej Napisano 14 Maja 2017 Napisano 14 Maja 2017 Do jazdy tak jak piszesz po asfalcie - tak. Tylko że rowerów MTB ze sztywnymi widelcami praktycznie nie ma. Generalnie sztywne widelce to tylko w makrokeszach za kilka stówek i w drogich rowerach trekingowych / crossowych / gravelach oraz innych drogich rowerach dla rowerzystów o specyficznych wymaganiach.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.