Lesky Napisano 5 Maja 2017 Napisano 5 Maja 2017 Jakie ja roweru potrzebuję w zasadzie?Szukam roweru który posłuży mi na wyprawy w góry (Sudety). Nie będę się trzymał szlaków, często pewnie właduję się w trudny teren. Nie będę się ścigał, ale nie chciałbym też uprawiać asekuracyjnego zjazdu tylko naprawdę móc korzystać z roweru. Będę miał te sakwy, ale nie pakuję się ciężko. Wychodzi gdzieś to 7 kg. Rower będę też wykorzystywał na co dzień.Szukam czegoś używanego.Czy celować w koła 29? Czy korba powinna być zintegrowana? Czy osie powinny być sztywne? Czy przerzutki od deore w górę? Jaki powinien być amortyzator? Z budżetem to trudno powiedzieć. Miesięcznie jestem w stanie odłożyć 1000 zł, ale na obecną chwilę mam wolne 900zł. Tzn. ja mam więcej pieniędzy ale w maju będę miał wydatki i potem w czerwcu. Do tego czasu spłyną mi dwie wypłaty, więc niby te 2 tysiące jeszcze będą. (zawsze mogę jeszcze pożyczyć).Tylko jak kupię rower już taki na lepszym osprzęcie itd. to chyba na miasto powinienem kupić byle jaki. Zapięcie. bagażnik i sakwy też muszę doliczyć.
Lesky Napisano 5 Maja 2017 Autor Napisano 5 Maja 2017 175 cm, 71-74kgdo 2500 ale widzę że w tej cenie używki mają już zintegrowaną korbę i przerzutki deore XT (rodzaj osi piasty to trudno często ustalić) i nie wiem czy mi to potrzebne, a wiadomo że wydać to chciałbym jak najmniej.
venom6652 Napisano 5 Maja 2017 Napisano 5 Maja 2017 Za 2500 to trudno bedzie o sztywne osie,dobry amor (powietrzny).Na ciebie to 18cali lub od biedy 17 zalezy co wolisz ,ten jest całkiem niezły osprzetowo do 2500 http://allegro.pl/giant-talon-29er-ltd-m-warszawa-i6808944579.html Acid za 2700 tez ok. Amor powietrzny ,hollowtech 2 ,xt z tyłu,hamulce tez nie najgorsze,ale to 17,rowniez uzywka,brak tepera ,ale do jazdy terenie nada sie (wiem bo mam acida) Pamietaj ze za tą kwote to dobra rama,kiepski osprzet,lub odwrotnie na odrobine lepszym osprzecie. Tu jest super sprzet ,ale za ile pojdzie? hmm : http://allegro.pl/rower-mtb-bulls-copperhead-29-supreme-promocja-xt-i6805291769.html#thumb/7
Lesky Napisano 5 Maja 2017 Autor Napisano 5 Maja 2017 Dzięki za odpowiedź, ale nie do końca o to mi chodziło. Roweru to ja szukałem w rozmiarze 19 cali i w sumie tak w całym internecie do mojego wzrostu podawali.Chodziło mi raczej o to czego ja potrzebuję? Konkretny rower to ja już znajdę jak będę wiedział co potrzebuję. Nie jestem przekonany czy potrzebny mi jest dobry osprzęt jeśli nie będę na tym rowerze rozwijał zawrotnych prędkości.
kenzo Napisano 5 Maja 2017 Napisano 5 Maja 2017 Koło 29, 175cm wzrostu i rama 19 cali? Owocnego pedałowania... No i jak sam nie wiesz czego potrzebujesz, to trochę ciężko Ci "pomóc".
venom6652 Napisano 5 Maja 2017 Napisano 5 Maja 2017 Napisałes ze bedziesz sie ładował w ciezki teren ,wiec przydałby sie jakis widelec typu recon lub raidon lub cos podobnego(xcr od biedy tez wystarczy , osprzet deore(manetki,piasty,hamulce) w zupełnosci wystarczy, hamulce najlepiej 615 ale 447 tez dadza rade,kierownica najlepiej 700 lub wiecej ,no i fajnie by bylo gdyby miał sztywna os,rozmiar ramy jak napisał Kenzo 19 wydaje mi sie za duza, lepiej 18 ,ale to twoj wybor .
Lesky Napisano 5 Maja 2017 Autor Napisano 5 Maja 2017 Koło 29, 175cm wzrostu i rama 19 cali? Owocnego pedałowania... No i jak sam nie wiesz czego potrzebujesz, to trochę ciężko Ci "pomóc". A na koła 26? Bo tego jest więcej jednak do kupienia. No chodzi mi o kilka wskazówek, czy zintegrowana oś korby i sztywne osie piast są mi potrzebne skoro nie będę wyciskał siódmych potów.
Quell Napisano 5 Maja 2017 Napisano 5 Maja 2017 No chodzi mi o kilka wskazówek, czy zintegrowana oś korby i sztywne osie piast są mi potrzebne skoro nie będę wyciskał siódmych potów. A czytałeś co to za sobą niesie ? Tu nie trzeba siódmych potów,to daje po prostu wymierne korzyści. Sztywne osie ,i usztywnienie korby to już norma.
Lesky Napisano 5 Maja 2017 Autor Napisano 5 Maja 2017 A czytałeś co to za sobą niesie ? Wiem, że są sztywniejsze. Wyobrażam sobie jakie to korzyści daje przy mocnym pedałowaniu, ale nie wiem czy korzyści przy wyprawowym pedałowaniu będą takie oczywiste, dlatego też pytam.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.