Skocz do zawartości

[0-4000] Zakup pierwszego roweru od 20 lat

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam Szanownych Kolegów,

po 15 latach od ostatniej jazdy rowerem postanowiłem znów zadbać o swoja kondycję i zakupić rower.

Po przeczytaniu dziesiątek artykułów jaki rower i za ile kupić, wiem, że nic nie wiem i jako typowy lajkonik, prawie nic nie rozumiem. wink.png

Budżet jest rzeczą wtórną, bo jeśli trzeba wydać +1000 zł za znaczący wzrost komfortu i wydajności, to dołożę, pytanie tylko, czy taka dopłata jest w moim wypadku uzasadniona.

Do czego rower, ano do zapakowania do samochodu i weekendowego wyjazdu w miłe leśne okolice i rekreacyjnej jazdy po drogach leśnych 70% i szosie 30%, bez extremum, bez napinki. Takie wyjazdy to maks 2x w miesiącu. Może kilka razy wyciągnę rower w dni powszednie, aby przejechać się po moich wiejskich okolicach (jak znam życie, to nie, choć plany są). Jazda tylko w "sezonie" i dogodne pogodowo dni.

Mam 180 cm wzrostu, 37 lat i nieznaną wagę (pewnie lekka nadwaga, czyli ~90kg).

Z pozyskanych informacji wynika, że najlepszym będzie rower typu cross z osprzętem Shimano Deore lub odpowiadającym mu Sram (tu mam problem, bo opisy klas Shimano znalazłem, jednak z odpowiadającym im typom tego producenta mam problem), kołami 28, blokowaniem amortyzatora i hydraulicznymi hamulcami. Jeśli to co wymyśliłem jest błędne, za dobre lub za słabe (nieadekwatne do moich wymagań i jazdy), proszę o naprostowanie.

Zatem co opłaca się nabyć, przy takich wymaganiach? Zdaje sobie sprawę z ogólnikowości mojego zapytania, jednak, jak wspomniałem po spędzeniu weekendu w internecie w celu doszkolenia się, zrozumiałem, że nic nie wiem, dlatego trzeba spróbować zasięgnąć rady mądrzejszych od siebie, bo wydać pieniądze to nie sztuka, wydać je z głową i adekwatnie do potrzeb to już tak.

Z góry dziękuję.

S.

Napisano

Unibike Zethos, Xenon, Viper 

Kross Evado 6 lub 7

Giant Roam 0

Kellys Phanathic 50

Romet Orkan 5

Budżet wysoko ustawiłeś, jak na Twoje rekreacyjne wypady nie potrzeba wydawać nie wiadomo jakiej kasy. Niektóre z rowerków mają regulowane mostki kierownicy i wygodniejszą postawę przy jeździe jak Unibike, zwróć na to uwagę. Amortyzatory nie są tak ważne w tego typu rowerach, bo są przeznaczone jedynie do twardej ubitej nawierzchni. Nie wiemy też czy w grę wchodzi zakup internetowy czy stacjonarny, bo wtedy cena jest inna.

Przejdz się po sklepach, obejrzyj jaki profil ramy ci pasuje i dokonaj wyboru. Chyba lepiej dla Ciebie w sklepie, gdzie będziesz miał serwis i doradztwo na miejscu niż męczyć się telefonicznie z jakimś eklepem.

Na Twoje wymagania i naprawdę rzadkie wypady wybierz coś co ci się podoba, z czym będziesz czuć się komfortowo i coś na osprzęcie właśnie deore. Uwierz, że do takich celów jest aż nadto i wystarczy.

Napisano

Z tym komfortem to musiał bym posiedzieć z godzinę, żeby wiedzieć czy pozycja jest OK, znam to z podróżowania motocyklem. Żeby wejść do sklepu i kupić mądrze też trzeba cokolwiek wiedzieć, żeby nie kupić malucha z niepotrzebnymi wodotryskami w cenie Mercedesa ;)

Orkan 5 z wyprzedaży serii 2016 wydaje się sensowny (chyba), no i jest z Rometu (choć to nie ten sam Romet), jak moja czerwona kolarzówka którą dostałem w 86 roku ;)

Co do np.Orkana 5, producent podaje dla mojego wzrostu ramę 21", z wyliczeń i wzorów jakie znalazłem wychodzi mi 19,8, którą ramę brać?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...