Skocz do zawartości

[1500-2000] Rower do jazdy miejskiej, ścieżek rowerowych itp, rekreacja.

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witajcie.

Szukam roweru dla osoby otyłej.

182cm/127kg. Jestem w trakcie odchudzania, ale znudziła mi się dotychczasowa aktywność i po przemyśleniu zdecydowałem się na rower.

Jak na ten moment nie mam żadnego pojęcia o rowerach, ostatni rower miałem 15 lat temu. 

Co do ceny, to fajnie by było w niej zmieścić jeszcze obowiązkowe dodatki typu oświetlenie, odblaski, licznik czy co tam jeszcze w aktualnych czasach jest potrzebne. Jakby ktoś mi wypisał przydatne dodatki było by bardzo miło.

Fajnie by było, gdyby rower był dostępny na terenie powiatu rybnickiego i okolic (Jastrzębie, Żory, Czerwionka-Leszczyny, Wodzisław Śląski, Rydułtowy, Rudy) 

Na rowerze nie mam zamiaru szaleć, tylko wspomóc się w walce z odchudzaniem+dojazd do pracy.

Prosta, ciemna kolorystyka będzie dodatkową zaletą. 

Napisano

Dzień dobry

Myślę, że rower trekkingowy byłby w sam raz - pełne wyposażenie o którym wspominasz (oświetlenie, błotniki, bagażnik, etc.). Osobiście z wagą 113 kg (obecnie 72 kg) zaczynałem na jednym z tańszych polskich "Królów Allegro" Kands Elite Pro i 3 lata już się nim kulam. Ponoć polski Unibike (drożej) ma bardzo dobre i wytrzymałe ramy. Myślę, że może to być czynnik kluczowy z ukierunkowaniem na Unibike (tu może koledzy się wypowiedzą co do ram i kółek). 

[edit] Odchudzanie to nie tylko rower, ale różnorodność aktywności, dieta i przede wszystkim (imho najważniejsze) systematyczność.

Pozdrawiam, Grzegorz 

Napisano

Przy takiej wadze warto zobaczyć rowery unibike. Praktycznie jedyny z producentow w tym budżecie dopuszcza masę użytkownika do 130 kg. Waga tez sugeruję że dobrze by mieć hamulce tarczowe. Jeżeli nieco naciągnąć budżet Crossfire disk GTS będzie dobrym wyborem. Ale on jest goły, bez blotnikow,oświetlenia plus bidon, zabezpieczenie, licznik, jezeli jest potrzebny. No niestety, ale taka waga w rowerach kosztuje.

Lub jakis treking Unibike już z wyposażeniem. Ale w tym budżecie będzie bez tarcz.

Osobiście z wagą 113 kg (obecnie 72 kg)

Szacunek.
Napisano

[edit] Odchudzanie to nie tylko rower, ale różnorodność aktywności, dieta i przede wszystkim (imho najważniejsze) systematyczność.

Wiem wiem, jestem pod opieką dietetyka, a odchudzam się już ponad pół roku, po prostu znudził mi się aktualny zestaw ćwiczeń, a ze względu na zmianę godzin pracy mogę w końcu pojeździć na rowerze.

Co do ceny, to mógłbym jakieś 500 złotych dorzucić. W ogóle nie znam się na rowerach, więc myślałem że okolice 2 tys to tak w sam raz.

Dodatki zawsze można dokupić osobno, bagażnika nie potrzebuje, ale błotniki i oświetlenie to mus. Nie widzi mi się zbierać co chwile mandatów :P

Napisano

No dodatki raczej nie zostawią ciebie z pustą kiszenia. Błotniki 30-60, uchwyt na bidon 10-20, koszt oświetlenia jest w zależności od tego czy chcesz oświetlać drogę (czyli jeździć po ciemku w miejscach bez oświetlenia) czy tylko być widocznym i spełniać przepisy.

Napisano

Oświetlać drogę :P 

Myślę, że do tych 2500 jednak mógłbym dołożyć, ale nie więcej.

Kolejne pytanie mam takie, jak wygląda zakup roweru na internecie? Domyślam się, że przysyłają mi części i składaj sobie sam? Czy lepiej iść do jakiegoś lokalnego sklepu? Chociaż tam się obawiam o to, że mi wcisną coś całkowicie nieodpowiedniego.

Napisano

Przy zakupie w internecie rower zwykle dostarczają wyregulowany i prawie złożony - zdemontowane przednie kolo, kierownica, siodełko, pedały. Potrzebujesz imbusy, klucz 15 i 20 min czasu :).  Unibike zwykle jest dostępny w lokalnych sklepach, zobacz kto w twojej okolice jest ich dystrybutorem. Ale nikt cie nie zabrania się przymierzyć lokalnie i kupić to samo taniej w internecie. Nie bój się zeszłych roczników, model 2016/2015 może nie nie różnić sprzętem, a zwykłe są spore rabaty.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...