Skocz do zawartości

[3000] Cross

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam serdecznie.

Waga:100kg

Wzrost: 1.73m

Planuję zakup crossa do 3000zł.Obecnie posiadam starego mexllera (również cross) na kołach 26cali.Stał on bardzo długo nieużywany(dobre 5 lat).Wymieniłem w nim dosłownie cały napęd (korba,łańcuch,kaseta a nawet  klocki ,nowe opony i centrowanie kół ) napęd ponieważ stary po przejechaniu 50km zaczął przeskakiwać na 4 z 7 przełożeń , razem około 500zł. Dopiero wtedy zaczął nadawać się do jazdy.

Nie sądziłem że jada na rowerze który jest sprawny jak taka przyjemna.Od teraz gdy tylko pogoda dopisuje wsiadam po pracy i robię spokojnie 40-50km.

Teraz szukam crossa do 3tys któremu moja waga nie sprawi problemu.Teren po którym się przemieszczam 80% asfalt.

Chciałbym też móc zmienić opony na terenowe i wjechać nim na ścieżki leśne.

Przeglądałem oferty takich firm jak kross,romet i unibike.Najbardziej spodobał mi się Unibike Zethos Gts  2017 ale gdy zobaczyłem cenę...

sprawdziłem ten sam model tylko rocznik 2016 który ma ten sam osprzęt a mieści się 3tys. O dziwo przeważnie osprzęt SLX.

Największą niewiadomą dla mnie  są amortyzatory i ich oznaczenia.Zethos Gts ma skok 63 mm a tańszy Viper Disc GTS aż 75mm.

ROMET ORKAN 5.0  2016 natomiast  ma blokade amora na  kierownicy.

Najlepszy wydaje mi się właśnie zethos 2016 tylko martwi mnie mały skok w porównaniu do tańszego vipera gts.

Modele które sprawdzałem:

https://salon-rowerowy.pl/cross/5789-rower-kross-evado-60-2016-cash-back.html                                   Evado 6.0 2016

http://rower-sport.pl/pl/p/ROMET-ORKAN-5.0-M-2016/3116?unibike                                                           Orkan 5.0 2016

http://www.rowerzysta.pl/rower-crossowy-unibike-viper-disc-gts-2016-17cali-niebiesko-czarny-23489.html  Unibike Viper Disc GTS 2016

http://sklep.k2rowery.pl/rower-unibike-zethos-gts-2016-p-1872.html                                                             Unibike Zethos GTS 2016

Napisano

Najlepszy, ponieważ ma lepsze podzespoły od reszty z zestawienia + amor powietrzny. Jedynie co może mieć słabsze to hamulce..ale to odrobine.

Ponadto na Orkany zaczynają się wyprzedaże wiec za 2600 powinieneś go wyrwać. 

Konkurencją może być jedynie Unibike Zethos...który nie mieści się w Twoim budżecie...no i zagadka jaki to amorek w nim jest...

edit: według oznaczenia amorka w Zethosie, nie jest to na 100% powietrzny amor.

Napisano

Osprzętowo w tym przedziale cenowym Orkan 5 jest najlepszą ofertą (tak posiada amorek powietrzny i to jest główny powód) , Zethos ma co prawda lepsze piasty i hamulce ale nie na tyle aby warto było dopłacać (amorek ma sprężynowy).

Różnica skoku amorka między Viperem a Zethosem to raczej przypadek (amorki crossowe występują jako 63mm i 75mm) i wynika z tego , że akurat takie mieli NCX'y (geometria ram obu jest identyczna , jedyna różnica to cieniowanie w Zethosie).

Przy twoim wzroście przy rozważaniu zakupu Orkana wskazana jest przymiarka ( najmniejszy rozmiar 19" dla nogi 76/77cm jest na styk , praktycznie bez zapasu i tu lepiej wypadają Unibike z dostępnością ram 17").

Napisano
gtb lokalny sklep ma dużo mare od unibike ,romet itp więc nie problem.Zostać na ramie 19 czy pójść w 21? Noga ma 83 (krocze-podłoże)

Zapomniałem Ci jeszcze podziękować za pomoc z wyborem korby:)  :thumbsup:

Napisano

Jak kupowałem crossa, to również rozważałem Unibika, ale ostatecznie zdecydowałem się na Orkana. Ramę 19 będziesz miał raczej na styk. Nie rozważaj zakupu większej w przypadku Orkana.

Napisano

Mam 174 i dla mnie jest na styk. Kwestia długości nogi. Może Ci zabraknąć tych 2-3 cm i wtedy stojąc okrakiem gnieciesz sobie klejnoty ;) Ja mam minimalny prześwit, powiedziałbym, że ciut za mały. Ale to rower crossowy, więc przymknąłem na to oko.

Napisano

Dlaczego? Kwestia gustu i preferencji. Jest ładny, ale dla mnie ma za szeroką kierownicę. Mnie było na nim niewygodnie. Poza tym osprzętowo był nieco gorszy od Orkana i Unibika, choć cała trójka ma bardzo zbliżone podzespoły. Atutem Rometa jest amortyzator powietrzny.

Napisano

Po dwóch długich dnia wydzwaniania do 19 sklepów znalazłem jeden gdzie mogę przymierzyć orkana ,co prawda nie 5.0 ale 3 jako że różnią się tylko osprzętem  i czasem kolorkami.Jeśli "klejnoty" nie będą obijać o ramę pozostaje złożyć zamówienie.

Jeszcze odnośnie nowości roweru.Lepiej zabezpieczyć wrażliwe na zarysowania (rama pod łańcuchem,punkty w których linki ocierają o ramę) miejsca najtańszą owijką czy czymś innym?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...