Skocz do zawartości

[Rowery crossowe] 3500-4500zł za dwie sztuki - co kupić?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Dzień dobry,

To mój pierwszy post na forum, dlatego chciałbym się z Wami przywitać.Mam nadzieję odwiedzać Was częściej. Od jakiegoś czasu przymierzam się do zakupu rowerów crossowych dla mnie i dla mojej dziewczyny. Jazda typowo rekreacyjna, żeby powrócić do dawnej wagi i formy - ale bez dalekich wypadów (maks 50km w dwie strony, ale to już taki maks maksów, jak nam coś odbije;). Rowery muszą być dość uniwersalne - tj. nadawać się zarówno na drogi asfaltowe, jak również na lekkie bezdroża (nie będzie to off-road MTB extreme survival, ale jednak drogi gruntowe z możliwymi dziurami itp;). Co istotne - muszą być zakupione w sklepie airbike.pl (mamy bon z rabatem do wykorzystania, plus możemy podjechać do nich osobiście, odwiedzając przy okazji rodzinę :)).

Kilka słów o naszych oczekiwaniach:

Rowery powinny być możliwie najlżejsze i możliwie najmniej męczące ;). Fajnie, gdyby miały amortyzowaną sztycę siedzenia (nie upieram się w tej cenie - mogę je z czasem dokupić), koniecznie amortyzowany przedni widelec - to chyba standard już teraz?

Ja - mężczyzna z lekką nadwagą - 110kg, 189cm wzrostu.

Dziewczyna 164cm wzrostu, waga 60kg.

Z góry bardzo Wam dziękuję za wskazanie typów i ich uargumentowanie :). Samemu mogę zrewanżować się w branży audio i komputerowej (gdyby ktoś potrzebował pomocy - piszcie śmiało)

Pozdrawiam,

Daniel.

Napisano

Żeby ułatwić szukanie kilka uwag:

-  zrezygnuj z "amortyzowanej" seryjnej sztycy, jak chcesz mieć amortyzowaną naprawdę to produkt Suntour kosztuje około 250 zł.

-  jeśli mają być jak najlżejsze, to raczej (choć łatwe to nie jest przy zakładanym budżecie) odpuść też "amortyzowane" widelce , zwane poprawniej "uginaczami"

pytanie czy cross (pozycja bardziej pochylona - sportowa) czy trekking (bardziej wyprostowana)

Aha  - najmniej męczące byłyby elektryczne :)

Napisano

Pablo, bardzo Ci dziękuję za rzeczową odpowiedź i konkretne rady. Sztycę amortyzowaną sobie faktycznie daruję. Budżet jestem w stanie wyżyłować do 5000zł za dwie sztuki, ale to już niestety nieprzekraczalne maksimum jakie będę w stanie przeznaczyć(przy czym nie upieram się, żeby wydać całość, a raczej żeby cena/jakość wypadały korzystnie)...

Co do pozycji za - chodzi mi raczej o "nagie" trekkingi - tzn. bez bagażników, i innych elementów których raczej nie wykorzystamy na chwilę obecną. Sądzę, że z cen wyjściowych można by zejść z 600-1000zł na dwóch sztukach, więc można by szukać wstępnie do 5500zł. Słaby sobie okres wybraliśmy na zakup (przed komuniami), więc może lepiej się wstrzymamy jeszcze z miesiąc (pogoda i tak nie sprzyja), warto byłoby mieć jednak "zaplanowane" jakieś konkretne modele.

Dla mnie myślałem o czymś takim :

http://sklep.airbike.pl/crossowe/5317-rower-specialized-crosstrail-sport-dsc-blk-16.html (niedostępny, ale liczę że są w stanie dla mnie sprowadzić).

http://sklep.airbike.pl/crossowe/5214-rower-trek-83-ds-green-16-457760155.html (dla dziewczyny).

Co myślicie o tych typach?

Napisano

Zmartwić cię muszę , ale chyba koncept z zakupem w airbike najszcześliwszy kosztowo jednak nie jest - jak widzę manetki/ przerzutki z grupy altus (lepsze tylko od tourney) za takie pieniądze, to się nóż w kieszeni otwiera ... Płacisz (a raczej mocno przepłacasz :) ) za napis na ramie, taka jest prawda.

No ale twój portfel, twój ból głowy :)

Z załączników widać, że wybieracie rowery crossowe (nie mylić z marką Kross), trekking to właśnie takie coś z błotnikami / bagażnikiem itp .

Proponuję zatem spojrzeć na tematy "rower crossowy" za  - powiedzmy - 2000 - 3000 we wszelakich konfiguracjach to zobaczysz pewnie różnice własnym okiem.

Kobieta lekką jest, nie wiem czy jest sens dla niej brać hamulce tarczowe; ciebie widziałbym na przykład na unibike viper disc (140 kg dopuszczalnej masy) -  fakt że kiepska już pora na ciekawe rabaty, ale próbuj.

Napisano

Tak, z airbike'm jest taki problem że oni sprzedają marki które niezłe sobie życzą za napis na ramie i do tego dodają jeszcze kosmiczną marże. Wcale się nie zdziwię jeżeli nawet z twoim rabatem zakup innych i lepszych rowerów w innym miejscu będzie tańszy.

Viper disk powyżej teoretycznie jest prawie w tej samej cenie co Spec Crosstrail (zresztą niedostępny i w rozmiarze 16'' :)) sprzętowo jest nie do porównania. Jeżeli chcesz bardziej wyprostowaną pozycje, to zobacz trekingi Unibika, np. expedition gts. Chociaż on jest bez tarczy, a z twoją wagą watro ich mieć. Zobacz też Romet'y. Np Orkan 4, dobry rower, jest dużo ofert i pewnie się znajdzie z rabatem. Lub też Kross Evado 5.0.

A co do kobitki, czy jesteś pewny że ona chce przerzutki/tarcze i inne gadżety, a nie ładną różową damkę? :)

Napisano

Postanowiłem nieco przekroczyć budżet, i jeśli sklep będzie w stanie zaoferować te dwa poniższe rowery, to pewnie na nich się skończy:

Dla mnie:
http://sklep.airbike.pl/crossowe/5317-rower-specialized-crosstrail-sport-dsc-blk-16.html, rama XL?
Dla dziewczyny:
http://sklep.airbike.pl/damskie/4894-rower-specialized-ariel-disc-white-silver-17.html?search_query=ariel&results=10#/25-rozmiar-s - rama rozm. M?

Co sądzicie o tych rowerach, czy nie mają jakichś poważnych błędów/niedociągnięć, które wymagają specjalnej troski / wymiany za pewien czas?

Z czasem dokupię sztyce zaproponowane przez Pawła.

Napisano

Ja bym sugerował wykorzystać bon na twój rower + dokupienie bidonów / koszyków/ błotników i innych niezbędnych etceter (może kasków ?)

A za 1500 dziewczynie lazaro integrala v3 na przykład .... Miałaby osprzęt na poziomie twojego (wręcz lepszy), tyle że bez napisu trek na ramie. Optymalizuj koszty :)

Napisano

Dzięki, faktycznie ten model zaproponowany przez Ciebie wygląda bardzo fajnie i wydaje się być lepszym rozwiązaniem. Kaski mamy (kupowaliśmy na rolki w ub. roku - wybraliśmy rowerowe, bo są lżejsze i oddychające), bidony tez mamy spoko. Także mam jeszcze jeden pomysł - zakup jednego roweru za 3,5k. Lepiej przepłacić za jeden rower, niż za dwa. ;)

Napisano

O to to :)

A jak coś z puli ewentualnie w airbiku zostanie, to można pomyśleć o dodatkowym łańcuch-u (ach) / lepszych gripach / czy jakoś inaczej rozsądnie zagospodarować :)

Napisano

"Rozsądnie zagospodarować" w tym przypadku to chyba będzie kupić porządny u-lock. Bo napis Specialized tego wymaga. :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...