krossb3 Napisano 26 Kwietnia 2017 Napisano 26 Kwietnia 2017 Witam, W ostatnim czasie zauważyłem, że koło podczas jazdy na tendęciem do przesuwania się w lewo. Przesunięcia są na tyle duże, że widoczne gołym okiem z pozycji użytkownika. Po miedzy koło na wysokości opony a amortyzatorem z jednej str nie można włożyć palca a z drugiej wchodził i jest jeszcze luz. Żeby tego było mało to podczas jazdy, szczególnie na nierównościach słychać ocieranie hamulców o tarczę. Sytuacja ta jest najbardziej odczuwalna podczas szybciej jazdy i skrętu w lewo. Aby wszystko wróciło do normy muszę nacisnąć hamulec (ale to nie zawsze pomaga) lub przejechać ok 100-200 m. i jest ok - tarcie ustaje i koło wraca do pozycji wyjściowej. Tarcie nie jest ciągle tylko takie cykliczme jakby kolo było obręcz była skrzywiona w jednym punkcie. Trochę mnie niepokoi powyższa sytuacja. Nie jest to komfortowa sytuacja podczas jazdy. Jak dla mnie nie jest o naturalna sytuacja? Autoryzowany serwis zajmował się tym tematem 2 razy i jak na razie bezskutecznie. Rower na 6 m-cy a te przesuwanie koła i tarcie zauważyłem już kilka dni po zakupie. Proszę was o ocenę w/w sytuacji co może być tego powodem? Z góry dziękuję za Wasze opinie i sugestie!
Gość Napisano 26 Kwietnia 2017 Napisano 26 Kwietnia 2017 Piasta nie ma luzów? Jeżeli nie, to ja bym zaczął od wymiany zacisku koła, najlepiej na taki skręcany imbusem.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.