Skocz do zawartości

[Korba + przerzutka przód] do kasety 10 rzędowej.

Rajewski

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Zakupiłem kasetę i łańcuch 10 rzędowy Shimano. Do tego poszła tylna przerzutka XT.

Z przodu mam korbę, która współpracowała wcześniej z 7 rzędową kasetą. Za cholerę nie mogę wyregulować przedniej przerzutki. Myślę że to z powodu luzów na starej przedniej przerzutce Tourney. Myślę że to może nie być koniec problemów i należało by wymienić korbę.

Pytanie czy koniecznie pchać sie w koszty Korby dedykowanej na 3x10 czy może być korba dla 3x9 ?

To samo tyczy się przedniej przerzutki.

Bedę wdzięczny za info.

Pozdrawiam

Napisano

Może być 3x9 a przerzutke potem dobierasz do korby.

Jak dasz przerzutke 9s do lancuha 10s to będziesz miał problemy z ocieraniem przy przekosach.

Wysłane z mojego SM-G361F przy użyciu Tapatalka

Napisano

Ok. dzieki za info.

Ale dlaczego łańcuch 10 rzędowy będzie obcierał przy przerzutce przedniej 9 rzędowej, skoro ta ma zapewne szerszy prowadnik łańcucha czy jak to nazwać :)

Napisano

Witam. Jeżeli tak jak piszesz masz przednią przerzutkę Tourney to była ona była przeznaczona do napędu 3x7, teraz masz 3x10. Zmieniła się szerokość kasety/ bębenka piasty i moim zdaniem tu leży problem w regulacji. Korba 3x9 będzie ok, ale musisz odpowiednio dobrać przerzutkę(ilość zębów - pojemność)

Napisano

To fakt, doszła szersza piasta z szerszym bębenkiem. 

Widze że bezpieczniej będzie kupic korbę i przerzutkę na przód 3x10, choc podejrzewam że 3x9 by smigało.

Brakuje mi tylko potwierdzenia konkretnego. Byłem wczoraj w 4 serwisach i każdy mówi co innego :)

Napisano

W serwisie lub sklepie powinni Ci dobrać przerzutkę, którą się wyreguluje pod ten napęd i ze starą korbą pójdzie. Ale jest druga sprawa co do korby....mimo tego korba to spory wydatek to ta którą masz, może mieć już swoje przejechane i zęby nie są w dobrym stanie. W takim przypadku zakładanie do niej nowego łańcucha może nie być dobrym pomysłem. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...