Rajewski Napisano 25 Kwietnia 2017 Napisano 25 Kwietnia 2017 Witam, Zakupiłem kasetę i łańcuch 10 rzędowy Shimano. Do tego poszła tylna przerzutka XT. Z przodu mam korbę, która współpracowała wcześniej z 7 rzędową kasetą. Za cholerę nie mogę wyregulować przedniej przerzutki. Myślę że to z powodu luzów na starej przedniej przerzutce Tourney. Myślę że to może nie być koniec problemów i należało by wymienić korbę. Pytanie czy koniecznie pchać sie w koszty Korby dedykowanej na 3x10 czy może być korba dla 3x9 ? To samo tyczy się przedniej przerzutki. Bedę wdzięczny za info. Pozdrawiam
Ychu Napisano 25 Kwietnia 2017 Napisano 25 Kwietnia 2017 Może być 3x9 a przerzutke potem dobierasz do korby. Jak dasz przerzutke 9s do lancuha 10s to będziesz miał problemy z ocieraniem przy przekosach. Wysłane z mojego SM-G361F przy użyciu Tapatalka
Rajewski Napisano 25 Kwietnia 2017 Autor Napisano 25 Kwietnia 2017 Ok. dzieki za info. Ale dlaczego łańcuch 10 rzędowy będzie obcierał przy przerzutce przedniej 9 rzędowej, skoro ta ma zapewne szerszy prowadnik łańcucha czy jak to nazwać
michalk31 Napisano 25 Kwietnia 2017 Napisano 25 Kwietnia 2017 Witam. Jeżeli tak jak piszesz masz przednią przerzutkę Tourney to była ona była przeznaczona do napędu 3x7, teraz masz 3x10. Zmieniła się szerokość kasety/ bębenka piasty i moim zdaniem tu leży problem w regulacji. Korba 3x9 będzie ok, ale musisz odpowiednio dobrać przerzutkę(ilość zębów - pojemność)
Ychu Napisano 25 Kwietnia 2017 Napisano 25 Kwietnia 2017 Odwrotnie miało być , może słabo zmieniać. Wysłane z mojego SM-G361F przy użyciu Tapatalka
Rajewski Napisano 25 Kwietnia 2017 Autor Napisano 25 Kwietnia 2017 To fakt, doszła szersza piasta z szerszym bębenkiem. Widze że bezpieczniej będzie kupic korbę i przerzutkę na przód 3x10, choc podejrzewam że 3x9 by smigało. Brakuje mi tylko potwierdzenia konkretnego. Byłem wczoraj w 4 serwisach i każdy mówi co innego
michalk31 Napisano 25 Kwietnia 2017 Napisano 25 Kwietnia 2017 W serwisie lub sklepie powinni Ci dobrać przerzutkę, którą się wyreguluje pod ten napęd i ze starą korbą pójdzie. Ale jest druga sprawa co do korby....mimo tego korba to spory wydatek to ta którą masz, może mieć już swoje przejechane i zęby nie są w dobrym stanie. W takim przypadku zakładanie do niej nowego łańcucha może nie być dobrym pomysłem.
Tatanka Napisano 25 Kwietnia 2017 Napisano 25 Kwietnia 2017 Możesz kupić korbę 3x9 i do tego przerzutkę 3x9 i będzie działało.Tylko łańcuch raczej 10rz
Rajewski Napisano 27 Kwietnia 2017 Autor Napisano 27 Kwietnia 2017 Ok, dzięki Panowie za porady. Zakupiłem okazyjnie korbę SLX oraz przerzutke SLX za 450 zł
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.