Skocz do zawartości

[Manetki] Bar end TT, czasowe

Jerry6

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Poszukuję manetek na koniec kierownicy (baranek). Obecnie napęd to 3x8 ale w niedalekiej przyszłości będę zmieniał na 2/3x9 może w porywach 2x10. W Polsce wybór jest strasznie mały.

To co znalazłem:

- microshift BS-A09 lub BS-A10;

- Shimano Ultegra lub Dura Ace;

- Suntour Barcons;

Ponadto są jeszcze Sturmey Archer, Zipp, Campagnolo.

Czy są jakieś inne opcje? Ma ktoś z Was podobne manetki? Jak sprawują się w użytkowaniu?

Napisano

A dlaczego bar-endy?

Nie lepiej normalne klamkomanetki, a jeśli z jakiś powodów konstrukcyjnych nie możesz ich używać to może takie coś: http://pyrkiewicz.pl/

WP_20170325_15_33_17_Pro-500x281.jpg

bazuje na jakiś tam bar-endach, a z klamek masz do wyboru na uciąg szosowy albo mtb (tektro rl520)

Napisano

Podobają mi się i to jest chyba jedyny argument za. Widziałem je, macałem ale nie używałem więc jest pewne ryzyko, że się nie pokochamy.

Klamki mam RL520 więc klamkomanetki odpadają.

Powyższe rozwiązanie do mnie nie przemawia. Wolałbym już te manetki zamontowane na kierownicy w okolicach mostka.

Odnośnie manetek Suntour tak ale tylko używki pojawiają się czasami. Na jednym z zagranicznych forów wyczytałem, że nie są już produkowane, ale nie wiem ile jest w tym prawdy.

Napisano

Musiałbym spróbować i sprawdzić czy podejdzie mi takie rozwiązanie. Na pewno wkurzał by mnie tak puszczony pancerz.

Napisano

w górnym chwycie bardzo wygodnie się zmienia biegi, w dolnym nie da się ale i tak jest lepiej niż w przypadku bar-endów na końcach kierownicy...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...