Jerry6 Napisano 25 Kwietnia 2017 Napisano 25 Kwietnia 2017 Poszukuję manetek na koniec kierownicy (baranek). Obecnie napęd to 3x8 ale w niedalekiej przyszłości będę zmieniał na 2/3x9 może w porywach 2x10. W Polsce wybór jest strasznie mały. To co znalazłem: - microshift BS-A09 lub BS-A10; - Shimano Ultegra lub Dura Ace; - Suntour Barcons; Ponadto są jeszcze Sturmey Archer, Zipp, Campagnolo. Czy są jakieś inne opcje? Ma ktoś z Was podobne manetki? Jak sprawują się w użytkowaniu?
semow Napisano 25 Kwietnia 2017 Napisano 25 Kwietnia 2017 Mam Suntoury, z przerzutkami XCE obsługują obecnie napęd 3x9. Działają. Widziałeś je gdzieś do kupienia w PL?
Zangetsu Napisano 25 Kwietnia 2017 Napisano 25 Kwietnia 2017 A dlaczego bar-endy? Nie lepiej normalne klamkomanetki, a jeśli z jakiś powodów konstrukcyjnych nie możesz ich używać to może takie coś: http://pyrkiewicz.pl/ bazuje na jakiś tam bar-endach, a z klamek masz do wyboru na uciąg szosowy albo mtb (tektro rl520)
Jerry6 Napisano 25 Kwietnia 2017 Autor Napisano 25 Kwietnia 2017 Podobają mi się i to jest chyba jedyny argument za. Widziałem je, macałem ale nie używałem więc jest pewne ryzyko, że się nie pokochamy. Klamki mam RL520 więc klamkomanetki odpadają. Powyższe rozwiązanie do mnie nie przemawia. Wolałbym już te manetki zamontowane na kierownicy w okolicach mostka. Odnośnie manetek Suntour tak ale tylko używki pojawiają się czasami. Na jednym z zagranicznych forów wyczytałem, że nie są już produkowane, ale nie wiem ile jest w tym prawdy.
Jerry6 Napisano 25 Kwietnia 2017 Autor Napisano 25 Kwietnia 2017 Musiałbym spróbować i sprawdzić czy podejdzie mi takie rozwiązanie. Na pewno wkurzał by mnie tak puszczony pancerz.
Zangetsu Napisano 25 Kwietnia 2017 Napisano 25 Kwietnia 2017 w górnym chwycie bardzo wygodnie się zmienia biegi, w dolnym nie da się ale i tak jest lepiej niż w przypadku bar-endów na końcach kierownicy...
rambolbambol Napisano 25 Kwietnia 2017 Napisano 25 Kwietnia 2017 @Zagetsu Zniszczyłeś mi cały paradygmat mięsny tymi klamko manetkami. Ja ponad rok szukałem podobnego rozwiązania a rozwiązanie tu już jest.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.