dbsto3 Napisano 15 Marca 2017 Napisano 15 Marca 2017 Witam serdecznie wszystkich! Przebrnąłem przez wiele stron tego działu ale nie znalazłem satysfakcjonującej propozycji dla mojego syna... Wobec powyższego proszę o pomoc w doborze roweru. Ma to być rower do jazdy po mieście, ścieżkach leśnych, ubitych duktach - bez ciężkiego terenu. Jak najlżejszy czyli bez zbędnych bajerów typu amortyzacja (i tak będzie niewykorzystana - waga rowerzysty 30 kg+), hamulce V-brake, koła 26", rama alu. Najchętniej widziany typu cross - bez błotników, oświetlenia. Osprzęt - no cóż... Rozważę każdą propozycję. W końcu będzie to rower najprawdopodobniej na 2 góra 3 sezony więc nie ma się co spinać na "mercedesa". Pozdrawiam i od razu dziękuję za każdą wypowiedź. Damian
dbsto3 Napisano 20 Marca 2017 Autor Napisano 20 Marca 2017 Witam ponownie! Nie mogę edytować więc pisze raz jeszcze... Po bardziej dogłębnej analizie rynku doszedłem do wniosku, że z crossem będzie bardzo ciężko więc pozostaje góral. I teraz jak radzicie - szukać roweru na kołach 27,5" z gorszym osprzętem czy na 26" z lepszym? Jedną z propozycji jest Unibike Mission 27,5" V-brake http://www.unibike.pl/mission27v.html Syn mierzył na ramie 14" i była w sam raz na teraz a na 17" tylko troszeczkę za duża jeśli chodzi o przekrok natomiast do spokojnej jazdy mogłaby być. W ten sposób sprzęt starczyłby na dłużej. Co myślicie?
Pablo59 Napisano 20 Marca 2017 Napisano 20 Marca 2017 Co mierzył na 14" a co na 17" ? ? Co rower to inne wymiary niestety ... Tu masz 15" i 17" - zmierzyć nogę, telefon do sprzedawcy i będzie wiadomo czy podpasuje... http://allegro.pl/rower-spartacus-elite-alivio-9-bieg-gratis-blotnik-i6713288934.html
parmenides Napisano 20 Marca 2017 Napisano 20 Marca 2017 Byłem w zeszłym roku w podobnej sytuacji - młody miał wtedy ok 148 cm wzrostu. Kupiłem mu 26 calowego Scotta Aspect 660. Dzisiaj odpowiednikiem jest ten model: https://www.scott.pl/produkt/449/2603/Rower-Aspect-670/ - dokładnie ten sam osprzęt, malowanie inne. Wybrałem ramę S (na wiosnę zeszłego roku była ciut duża), teraz jest idealna, a za rok i dwa zobaczymy, ale powinna być też ok, bo rower przewidziany do ok 170 cm wzrostu. W razie czego odziedziczy go małżonka:) Wybrałem koła 26''. Łatwiej było młodemu taki rower dosiadać rok temu. Teraz rower wydaje się idealny więc to już drugi sezon kiedy jestem bardzo zadowolony z dobrania ramy, rozmiaru i wielkości kół. 26'' to też odrobinę niższa waga, a my śmigamy czasem w górach. Młody sporo jeździ. W zeszłym roku wjechał szosowo na kilka przełęczy w Beskidach na tym rowerze - na Targanicką, na Kocierz od obydwu stron i na Żar. Poza tym objechaliśmy Pojezierze Suwalskie. Normalnie jeździmy po płaskim Mazowszu. Jeśli jesteś z okolic, to przyjedź i przymierz się do tego roweru - zapraszam. Oczywiście rower nie jest na sprzedaż. pozdr adam
dbsto3 Napisano 21 Marca 2017 Autor Napisano 21 Marca 2017 Dzięki za wypowiedzi. Pablo59 - syn mierzył tego Unibike do którego podałem link. A tego Spartacusa też już znalazłem ale nie mam gdzie go przymierzyć. W Częstochowie nikt go nie sprzedaje. A ten Unibike ma wg mnie dość niską ramę w przekroku pomimo że jest w rozmiarze 17" i na kołach 27,5" Również pozycja rowerzysty nie była "leżąca"... parmenides - Co do rowerów Scott to wybieram się do sklepu żeby właśnie pomierzyć. A do Ciebie mam daleko więc nie skorzystam ale dziękuje za propozycję.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.