Skocz do zawartości

[do 1500] Rower dla syna - wzrost 150 cm

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam serdecznie wszystkich!

Przebrnąłem przez wiele stron tego działu ale nie znalazłem satysfakcjonującej propozycji dla mojego syna...

Wobec powyższego proszę o pomoc w doborze roweru.

Ma to być rower do jazdy po mieście, ścieżkach leśnych, ubitych duktach - bez ciężkiego terenu.

Jak najlżejszy czyli bez zbędnych bajerów typu amortyzacja (i tak będzie niewykorzystana - waga rowerzysty 30 kg+), hamulce V-brake, koła 26", rama alu.

Najchętniej widziany typu cross - bez błotników, oświetlenia.

Osprzęt - no cóż... Rozważę każdą propozycję. W końcu będzie to rower najprawdopodobniej na 2 góra 3 sezony więc nie ma się co spinać na "mercedesa".

Pozdrawiam i od razu dziękuję za każdą wypowiedź.

Damian

Napisano

Witam ponownie!

Nie mogę edytować więc pisze raz jeszcze...

Po bardziej dogłębnej analizie rynku doszedłem do wniosku, że z crossem będzie bardzo ciężko więc pozostaje góral.

I teraz jak radzicie - szukać roweru na kołach 27,5" z gorszym osprzętem czy na 26" z lepszym?

Jedną z propozycji jest Unibike Mission 27,5" V-brake

http://www.unibike.pl/mission27v.html

Syn mierzył na ramie 14" i była w sam raz na teraz a na 17" tylko troszeczkę za duża jeśli chodzi o przekrok natomiast do spokojnej jazdy mogłaby być. W ten sposób sprzęt starczyłby na dłużej.

Co myślicie?

Napisano

Byłem w zeszłym roku w podobnej sytuacji - młody miał wtedy ok 148 cm wzrostu. Kupiłem mu 26 calowego Scotta Aspect 660. Dzisiaj odpowiednikiem jest ten model: https://www.scott.pl/produkt/449/2603/Rower-Aspect-670/ - dokładnie ten sam osprzęt, malowanie inne. Wybrałem ramę S (na wiosnę zeszłego roku była ciut duża), teraz jest idealna, a za rok i dwa zobaczymy, ale powinna być też ok, bo rower przewidziany do ok 170 cm wzrostu. W razie czego odziedziczy go małżonka:)

Wybrałem koła 26''. Łatwiej było młodemu taki rower dosiadać rok temu. Teraz rower wydaje się idealny więc to już drugi sezon kiedy jestem bardzo zadowolony z dobrania ramy, rozmiaru i wielkości kół. 26'' to też odrobinę niższa waga, a my śmigamy czasem w górach. Młody sporo jeździ. W zeszłym roku wjechał szosowo na kilka przełęczy w Beskidach na tym rowerze - na Targanicką, na Kocierz od obydwu stron i na Żar. Poza tym objechaliśmy Pojezierze Suwalskie. Normalnie jeździmy po płaskim Mazowszu. 

Jeśli jesteś z okolic, to przyjedź i przymierz się do tego roweru - zapraszam. Oczywiście rower nie jest na sprzedaż. 

pozdr

adam

Napisano

Dzięki za wypowiedzi.

Pablo59 - syn mierzył tego Unibike do którego podałem link.

A tego Spartacusa też już znalazłem ale nie mam gdzie go przymierzyć. W Częstochowie nikt go nie sprzedaje. A ten Unibike ma wg mnie dość niską ramę w przekroku pomimo że jest w rozmiarze 17" i na kołach 27,5"

Również pozycja rowerzysty nie była "leżąca"...

parmenides - Co do rowerów Scott to wybieram się do sklepu żeby właśnie pomierzyć. A do Ciebie mam daleko więc nie skorzystam ale dziękuje za propozycję.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...