Grono Napisano 11 Marca 2017 Napisano 11 Marca 2017 Witam, składam rower pod koło 27,5. Nic innego nie spędza i snu z powiek jak dobór napędu 2x10, który byłby dobrze działający ale też rozsądny cenowo. Przyznam, że nie wiem czy ma jakieś znaczenie dobór komponentów pod większe koło. Takie zestawienie mniej więcej widzę Manetki deore sl 610 Przerzutka tylna deore rd 610 - tu nie wiem jak z długością wózka Przerzutka przednia Deore FD-M610 10rz E-typ Korba, nie wiem jakaś XT? Długość ramion ma znaczenie? Jeśli chodzi o blaty to myślę przód 24-38 i kaseta 11-36. Czy można takie coś zostawić, czy ewentualnie coś wymienić? Sugestie, propozycje?
Tatanka Napisano 11 Marca 2017 Napisano 11 Marca 2017 Przerzutka ze średnim wózkiem.Korba XT jeśli ma być rozsądnie cenowo to przesada.Zwykłe Deore lub SLX wystarczy.Długość ramion dobiera się do długości nogi.Dłuższe ramię,to efektywniejsze pedałowanie.Za to mniejszy prześwit od ziemi
Waza Napisano 11 Marca 2017 Napisano 11 Marca 2017 Trochę nie po kolei: - Zestawienie korby 38/24 i kasety 11-36 to bardzo dobry uniwersalny napęd dla kół 27.5, - Długość wózka przerzutki zależy od pojemności napędu, ja w takim samym zestawieniu napędu 2x10 j.w. mam przerzutkę ze średnim wózkiem, ale jest to przerzutka SRAM X.10 z silną sprężyną. Sądzę że dla przerzutek Shimano właściwszy będzie długi wózek, - Kultura pracy napędu w bardzo dużej mierze zależy od manetek, ja nie poszedł bym w Deore ale w XT SL-M780 albo co najmniej w SLX, nawet kosztem tańszej korby np. SLX zamiast XT, - Długość ramion korby ma znaczenie, dobiera się ją do długości nóg. W szosie jest to dosyć skrupulatnie ustalane ze względu rolę utrzymywania wysokiej kadencji, w MTB przyjmuje się że dla wzrostu poniżej 170cm są korby o dł. 172,5mm a dla wzrostu powyżej 170cm stosuje się korby o dł. 175mm,
Grono Napisano 11 Marca 2017 Autor Napisano 11 Marca 2017 Myślałem o Korbie XT ze względu na trwalszą powłokę lakierniczą, ale fakt miało być cenowo przystępnie. Więc wszystko już wiem i wątpliwości rozwiane są. Zostaje tylko ta długość wózka. Dwie różne opinie. Zastanawiam się czy z długim nie będzie lepszy ze względu na lepszą pracę przy przekosach. Nie wiem czy dobrze kombinuje.
byh81 Napisano 11 Marca 2017 Napisano 11 Marca 2017 Shimano ze średnim wózkiem nie ogarnie takiego zestawu zębatek (za mała pojemność) tylko wózek długi. Sram nie wiem ale kolego Waza pisze że ma sama ze średnim wózkiem i ona ogarnia mu taki układ napędu.
gtb Napisano 11 Marca 2017 Napisano 11 Marca 2017 Przerzutka przednia Deore FD-M610 10rz E-typ Ta nie podejdzie bo jest do korby 3s , potrzebujesz na 2s - FD-M615 Przerzutka tylna deore rd 610 - tu nie wiem jak z długością wózka Długi SGS . ja nie poszedł bym w Deore ale w XT SL-M780 albo co najmniej w SLX Instant Release i Multi Release to decyduje o lepszości manetek XT , SLX tego nie ma i niczym (poza napisem) od Deore się nieróżni . w MTB przyjmuje się że dla wzrostu poniżej 170cm są korby o dł. 172,5mm a dla wzrostu powyżej 170cm stosuje się korby o dł. 175mm, W MTB masz korby co 5mm , 172,5 to tylko w szosie.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.