Skocz do zawartości

[Cross do 3000 zł] Romet Orkan 5.0 vs 6.0 2015/2016

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć

Zamierzam kupić Rometa Orkana 5.0 M. Znalazłem wersję z 2015 roku w cenie 2600 zł oraz z 2016 roku w cenie 2800 zł, ponadto lokalny sklep zaproponował mi Rometa Orkana 6.0 M z 2016 roku w cenie 3000 zł. 

Jak sądzicie, warto dopłacić kilka stówek do wersji 6.0, który model najlepiej wybrać?

Napisano

Model 5.0 '15 ma dość problematyczne  hamulce Promaxa , 2016 ma łatwiejsze w obsłudze podstawowe shimano.

Model 6.0 nie można postrzegać w kategorii "lepszy"  tylko "inny". Różnica między nimi to napęd - klasyczny (wymagający nieco większej troski ale z większym zakresem przełożeń) w 5.0 i piasta planetarna (poza okresowym serwisem praktycznie bezobsługowy) w 6.0.

Osobiści wybrałbym 5.0 '16 - dostępny szerszy zakres przełożeń i bezproblemowe samodzielne serwisowanie.

Napisano

A czy mniejszy zakres przełożeń w 6.0 jest aż tak bardzo uciążliwy? Nigdy nie spotkałem się z takim napędem i nie mam pojęcia kiedy ustępuje klasycznemu.

Napisano

Mam Orkan 6, jak chcesz coś wiedzieć do pisz. Jak wybierasz Orkana 5, to weź z 2016 r. Co do przełożeń, to dla mnie rozkład biegów jest optymalny. Nie brakuje mi biegów ani pod górkę, ani z górki. Biegi wchodzą szybko i precyzyjnie. Ja jestem bardzo zadowolony.

Napisano

A jak wygląda trwałość, niezawodność napędu Alfine 11?

Z jednej strony nabyłbym 5.0 lecz w razie potrzeby będę musiał bawić się w wysyłki, z drugiej natomiast 6.0 z rzadko spotykanym napędem mnie intryguje, a i sprzedawca jest na miejscu.

Napisano

Alfine to dość niezawodny i trwały napęd ale nie lubi katowania (szybka i częsta zmiana przełożeń) , mało który serwis potrafi należycie to przeserwisować . Jeżeli rower ma ci służyć do normalnej jazdy , bez przesadnie długich i stromych podjazdów i nie lubisz grzebać się przy napędzie to bierz Alfine (zakup na miejscu daje ci dodatkowo serwis pod nosem) bo do tego został stworzony , najfajniejszą opcją w tego typu piast jest możliwość zmiany przełożeń na postoju (co jest przydatne szczególne w ruchu miejskim).

Napisano

Z jednej strony nabyłbym 5.0 lecz w razie potrzeby będę musiał bawić się w wysyłki

serwisu lokalnego Rometa nie masz w okolicy? przeciez nie musisz na gwarancji do sprzedawcy jezdzić.. po to mają siec serwisową, hm?

Napisano

Znalazłem na internecie wiele opinii iż Alfine 11 nie lubi ciężkiego traktowania oraz ciężkiej nogi, posiada mało miękkich biegów, nie każdy weźmie mi rower na serwis, a także nowy napęd kosztuje bardzo dużo gdybym zajeździł go po upływie gwarancji.

Szczerze mówiąc nie będę jeździł w górzystym terenie, a na moich trasach będzie niewiele ciężkich i długich podjazdów. Chcę jeździć rowerem gdy zrobi się cieplej do pracy (12 km x2) i czasem do dziewczyny (47 km x2). Kilka razy do roku jednak chciałbym także zabrać rower w pobliskie góry Świętokrzyskie.

Obawiam się trochę awaryjności alfine 11 i wydatków związanych z naprawą pogwarancyjną.

https://www.forumrowerowe.org/topic/98778-przerzutka-shimano-alfine-11/

https://www.forumrowerowe.org/topic/211963-piasta-alfine-11-placze/

Napisano

Ostatecznie wybieram Orkana 5.0 M. Zastanawiam się teraz tylko nad ramą i chciałbym się upewnić czy 19 będzie dobrym wyborem, posiadam 179-180 cm wzrostu i 80-81 cm w przekroku.

Napisano

ja mam orkana 5. 21' , 187 i przekrok 80cm. ty jestes miedzy rozmiarami. przymierz w sklepie oba. jak kupujesz w internecie to obadaj lokalnego sprzedawcę rometa i tam wyprobuj.

pozdro

Napisano

@mike78  Ile masz luzu nad górną ramą? Bo rama 21 i przekrok 80 cm to nie brzmi ciekawie.Dobrze zmierzone? Ja przy wzroście 182 mam 82.A z tego co czytam na forum,to mam raczej krótkie nogi

Napisano

mike78 Ile masz luzu nad górną ramą? Bo rama 21 i przekrok 80 cm to nie brzmi ciekawie.Dobrze zmierzone?

sorry, faktycznie pomylka. przekrok 88cm.

Napisano

Zastanawiam się teraz tylko nad ramą i chciałbym się upewnić czy 19 będzie dobrym wyborem, posiadam 179-180 cm wzrostu i 80-81 cm w przekroku.

Rozmiar 19 będzie odpowiedni

Napisano

Przy 81 cm przekroku liczonego przed chwilą na boso, dla pewności kilka razy  :laugh: wychodzi 20 ,09 (81 * 0,63 / 2,54). Raczej nie ma sensu pchać się w 21 gdyż będzie to za duża rama  :icon_question:  

@Tanaka 
Też tak właśnie sądzę.

• 2 miesiące temu...
Napisano

Ja już zamowilem 21, 83cm pod sprzętem więc zobaczymy...

Wiecie czym różni się orkan 5 2016 od wersji 2017?

Napisano

w 5 są porządne już hamulce, co do wielkości zobaczymy, najwyżej też go puszczę, rower musi pasować, a każdemu pasuje trochę co innego. 

Dobrze, że o jajka nie muszę się martwić;)

Z tego co się dowiedziałem 5.0 z 2017 o tej z 2016 różni się malowaniem i oponami.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...