Skocz do zawartości

[3500-4500] 29" dla faceta 140kg

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich

Po dłuższym czasie "przymierzania" się do zakupu, ustaliłem orientacyjny budżet i określiłem wymagania jakie stawiam rowerowi co do konstrukcji/wyposażenia.

Te wymagania to:
- 29"
- dobry amor powietrzny z manetką blokady skoku na kierownicy
- napęd 2x10/2x11
- osprzęt Deore i wyżej
- Hollowtech II
- Sztyca 31,6mm (złamałem już raz sztycę 27,2mm razem z główką ramy)
- 3-komorowe obręcze (ew. można je zmienić później)

Poniżej krótka lista modeli rowerów które spełniają założone kryteria i jednocześnie są wg. mojej wiedzy osiągalne w Poznaniu w rozsądnym czasie.
Chciałbym prosić Was o podpowiedź które z nich najbardziej zasługują na uwagę (chyba że macie pomysł na jeszcze inny produkt który spełnia wymagania i będzie lepszym wyborem). 

Zastosowanie to jazda rekreacyjna, dojazdy do pracy, rodzinne rajdy rowerowe (90% asfalt, reszta twarde drogi gruntowe i leśne ubite szlaki). Moja waga - 140kg, wzrost - 190cm. 

Z góry dziękuję za odpowiedź.

Pozdrawiam

Mikołaj

No i lista :)

Cube LTD Pro 29

Ghost Kato 7 Al 29

Romet Mustang 2 29

Scott Scale 960

Scott Scale 760

Pozdrawiam

Mikołaj

Napisano

o ile się orientuje to wszystkie dopuszczalny limit wagowy mają poniżej 130 kg, limit 140-150 mają unibike i giant (np. unibike flite - ok 3.5 tys lub giant LTD 29 , więc ja bym tu czegoś szukał tym bardziej że chcesz rower terenowy do zastosowań rekreacyjnych. oba rowery mają powietrzne amortyzatory i geometrię sprzyjającą rekreacji bo na typowo sportowej trochę się można zmęczyć zamiast odpocząć. Za to co zaoszczędzisz może kupić lepszy amor choć do twoich celów ten jest wystarczający oraz opony z mniej agresywnym bieżnikiem. 

Napisano

Wydaje mi się, że Ghost nie ma ostrych ograniczeń wagowych, tak słyszałem. Warto sprawdzić.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...