Skocz do zawartości

[pedaly] wybor pedalow

pmarszal84

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Na 99% nie są to łożyska maszynowe a łożysko ślizgowe i ewentualnie jedno łożysko maszynowe. Rzadko spotyka się chyba pedały oparte na dwóch łożyskach maszynowych.

Lepiej dorzucić do modelu VP-196, leciutkie ale także oparte o jeden "ślizg" i jedno maszynowe. Miałem takie, przejeździłem na nich chyba dwa sezony i sprzedałem koledze który nadal ich używa. Serwis jest banalnie prosty. Jedyną wadą jest delikatny luz od nowości, ale taki już urok łożyska ślizgowego.

Napisano

Miałem Accent Hellium z jednym łożyskiem maszynowym + ślizgowe i po niedużym dystansie pojawił się luz i który prawdopodobnie był przyczyną dziwnych trzasków podczas jazdy. Sporo negatywnych opinii można znaleźć o pedałach tej budowy. Teraz kupiłem na kulkach VP-199. Wolę raz na jakiś czas rozebrać pedały nasmarować i mieć możliwość skasowania luzu jeżeli taki się pojawi.

Napisano

Accent Hellium to jest brat bliźniak VP-196 o których pisałem, u mnie nic nie trzeszczało ale luz był.

VP-199 ( lub bliźniaczy model) też miałem i trzeba powiedzieć jedno: pedały nie do zakatowania. Mam jedne w starym "markeciaku", przejeździły sporo kilometrów bez najmniejszego serwisu i nadal kręcą się idealnie.

Napisano

Dzwoniłem do tego sprzedawcy i on twierdzi że są łożyska maszynowe (może 1 ślizgowe nieistotne, ogólnie że na maszynach).

Pedaly kupione okazyjnie powyprzedazowo w Niemczech ponoć.

Ale może faktycznie lepiej dołożyć do vp 196

Co do kulek, ja wolę jednak na maszynach. Mam w drugim rowerze cranki na maszynach i jest bajka. Fakt kosztowały 1/3 ceny mojego trekingowego roweru :/

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...