Ektoras Napisano 22 Lutego 2017 Napisano 22 Lutego 2017 Cześć, jakiś czas temu zaplanowałem zmianę przedniej zębatki (blatu?) na większą . Obecnie mam jednobiegową, na kwadrat, 42T (zdjęcia na dole postu), a chcę min. 52T. Czy ja w ogóle znajdę samą pasującą do tej korby zębatkę 1x z 52 zębami, lub więcej, czy muszę wymienić całą korbę ( i czy w ogóle znajdę z taką ilością zębów do single speed?) Znalazłem co prawda same zębatki z mocowaniem na 5 śrub, ale wszystkie są do napędów wielobiegowych i nie wiem czy to u mnie podejdzie. Będę wdzięczny za pomoc. Pozdrawiam Moja korba - FSA Vero Single Speed 175mm Crankset 42T Red. (zdjęcia)
Tatanka Napisano 22 Lutego 2017 Napisano 22 Lutego 2017 Blat wg.specyfikacji ma BCD 130 Każdy blat z takim BCD powinien pasować do tej korby.Problemem może być wielkość blatu,który może zahaczać o tylne widełki.Rockring też jest pod 42T,więc przy 52T może nie spełniać swojej funkcji
Ektoras Napisano 22 Lutego 2017 Autor Napisano 22 Lutego 2017 Wielki dzięki za odpowiedź i za bardzo cenną uwagę. Zupełnie nie wziąłem pod uwagę, kolizji blatu z tylnymi widełkami:). A szukając dzisiaj po internecie doznałem olśnienia i odwiedziłem sklepy z ostrym kołem. Znalazłem dokładnie to o co mi chodziło - większe blaty pod łańcuch 1/8". A ten rockring to mogę po prostu wywalić? A tak z ciekawości - czy zębatki przeznaczone do napędów wielobiegowych, będą współpracować z szerokim łańcuchem? - (1/2 x 1/8) czy łańcuch nie będzie latał, spadał?
Tatanka Napisano 22 Lutego 2017 Napisano 22 Lutego 2017 Blat z napędu wielobiegowego powinien współpracować z szerokim łańcuchem.Jeśli bez rockringu da się bez problemów zamontować blat,to można go usunąć.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.