Skocz do zawartości

[korba/zębatka] - duża zębatka 1x

Ektoras

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć,

jakiś czas temu zaplanowałem zmianę przedniej zębatki (blatu?) na większą . Obecnie mam  jednobiegową, na kwadrat, 42T (zdjęcia na dole postu), a chcę min. 52T.

Czy ja w ogóle znajdę samą pasującą do tej korby zębatkę 1x z 52 zębami, lub więcej, czy muszę wymienić całą korbę ( i czy w ogóle znajdę z taką ilością zębów do single speed?)

Znalazłem co prawda same zębatki z mocowaniem na 5 śrub, ale wszystkie są do napędów wielobiegowych i nie wiem czy to u mnie podejdzie.

Będę wdzięczny za pomoc.

Pozdrawiam

Moja korba - FSA Vero Single Speed 175mm Crankset 42T Red.

(zdjęcia)

c-war000351-1.jpgc-war000351-2.jpg

Napisano

Blat wg.specyfikacji ma BCD 130 Każdy blat z takim BCD powinien pasować do tej korby.Problemem może być wielkość blatu,który może zahaczać o tylne widełki.Rockring też jest pod 42T,więc przy 52T może nie spełniać swojej funkcji

Napisano

Wielki dzięki za odpowiedź i za bardzo cenną uwagę. Zupełnie nie wziąłem pod uwagę, kolizji blatu z tylnymi widełkami:). A szukając dzisiaj po internecie doznałem olśnienia i odwiedziłem sklepy z ostrym kołem. Znalazłem dokładnie to o co mi chodziło - większe blaty pod łańcuch 1/8".

A ten rockring to mogę po prostu wywalić?

A tak z ciekawości - czy zębatki przeznaczone do napędów wielobiegowych, będą współpracować z szerokim łańcuchem? - (1/2 x 1/8)  czy łańcuch nie będzie latał, spadał?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...