cykuta Napisano 12 Lutego 2017 Napisano 12 Lutego 2017 Witam, Zakupiłem używany rower hoy-shizuoka-002 https://www.evanscycles.com/hoy-shizuoka-002-2015-hybrid-bike-EV198508 od samego początku zauważyłem ze bębenek z piastą ,,nie zazębia się" prawidłowo, łapie co chwile luz i kaseta obraca się nie kręcąc kołem. Piastę rozebrałem bębenek wyczyściłem mimo to po złożeniu nadal po chwili zaczął łapać luz. Ponadto zauważyłem, że w piaście brakuje jednej dużej kulki. jest ich 17 łącznie. bębenek oraz piasta noszą ślady użytkowania, najchętniej wymieniłbym całość jednakże nie chce przerzucać szprych - moje doświadczenie z serwisem rowerowym jest bardzo niewielkie. Na piaście nie widzę żadnych oznaczeń, nie jestem wiec pewien czy to oryginał jak z podanego przeze mnie linku. Kaseta natomiast to: shimano hg cs-hg 41-an. Za wszelką pomoc i sugestię byłbym niezwykle zobowiązany. Pozdrawiam Marek
Tatanka Napisano 12 Lutego 2017 Napisano 12 Lutego 2017 Jeśli są to piasta Joytech jak w specyfikacji,to proponowałbym nie bawić się w naprawę tylko ją wymienić.Natomiast dobranie piasty tak żeby pasowały do niej długością obecne szprychy może być ciężkie.Proponowałbym wymianę szprych razem z piastą,bądź kupno nowego koła
cykuta Napisano 12 Lutego 2017 Autor Napisano 12 Lutego 2017 Tak jak pisałem nie mam doświadczenia w serwisie rowerowym. Nigdy nie wymieniałem szprych. czy istnieje możliwość wymiany piasty z wyłączeniem tego elementu bezpośrednio łączącego się ze szprychami?
Tatanka Napisano 12 Lutego 2017 Napisano 12 Lutego 2017 Chodzi Ci o to,żeby zostawić korpus piasty(część z kołnierzami do których mocowane są szprychy),a wymienić tylko bębenek? Można tak zrobić w przypadku piast,do których można dostać części zamienne.Jeśli maż tam piasty jak w specyfikacji to będzie z tym problem.Jak dla mnie,najlepszym rozwiązaniem jest wymiana piasty i szprych.Do piast Shimano bez problemów dostanie się częśći zamienne.Jeśli się nie znasz,to po prostu trzeba iść do serwisu.Ewentualnie zostaje kupno nowego koła
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.