Skocz do zawartości

[~2500] Cross

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam i proszę o pomoc :)

Szukam crossa do 2500zł (może być ciut więcej). W sumie nie znam się kompletnie na rowerach więc liczę na propozycje.

Co najważniejsze wzrost 188cm waga 120kg w sezonie, miesięcznie robię średnio 850km - 80% asfalt/ścieżki.

Do tej pory (chyba od 6 lat) służył mi doskonale unibike fusion (ramy nie pamiętam, koło 26) ale chce się coś nowego :) i większego ? bo unibike był trochę nie pod wymiar.

Dodam, że noga 82cm to rama 21 będzie ok ?

Zastanawiam się nad unibike viper albo unibike crossfire gts - który lepszy ? Czy może jeszcze coś innego ?

Napisano

Z podanych przez Ciebie lepszym jest Viper.Ewentualnie możesz zastanowić się nad Zethosem.Jest lepszy od tych dwóch.Ja osobiście mocno bym się zastanowił nad Rometem Orkanem 5.A co do rozmiaru,to 21 przy tym przekroku to raczej za dużo.

Napisano

Z wyliczeń może tak wychodzi,ale ja z przekrokiem 83 cm w rowerze trekingowym mam ramę 20 i to jest max jak dla mnie.Obawiam się że bez przymiarki ciężko będzie wybrać wielkość.Jesteś blisko granicy rozmiaru.

Napisano

No chyba trzeba będzie przymierzyć ale u mnie to jest posucha z rowerami :/ Obecnie mam ramę 19 (o ile pamiętam) i taki ten rower mały pode mną (jeszcze koła 26) :D

Napisano

Jeśli masz jakiś sklep rowerowy w okolicy to przymierz się do kilku crossów w rozmiarze 21 i jeśli będą pasowały,to Unibike zapewne też.Ewentualnie będzie można później porównać geometrię ramy.

Napisano

Ok dzięki, czytam i szukam kilka godzin i robię wybór między Romet Orkan 5 2016 a Unibike Viper GTS. Więc który ? :D

Napisano

Może późno ale ja bym spojrzał jeszcze na cube nature pro. Rozmiar 54 powinien być ok. Teraz kupisz go jeszcze w cenie promocyjnej około 2600. Ma świetne parametry.

Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka

Napisano

Jeszcze pomarudzę trochę :) Przed chwilą byłem w sklepie i akurat mieli ostatniego orkana 5 m 2016 i powiem szczerze, że mam wątpliwości. Przy mojej wadze te obręcze kół nie wyglądają zbyt dobrze, to prawda, że dopuszczalna masa tego roweru to tylko 100kg ? (tam mi odpisali z rometu). Gość w sklepie zapewniał, że spokojnie itp. ale wiadomo ma w tym interes. Czy w związku z tym (moją wagą) nie lepiej kupić jakiś solidniejszy MTB i zmienić opony itp. ?

Np. taki Kross EVADO 6.0 jak to wygląda pod względem osprzętowym ? Czy jeśli jednak zmienię na MTB to w okolicach tej ceny znajdę coś lepszego ?

Już zgłupiałem :/

Napisano

MD17 to budżetowa obręcz którą można spotkać również w MTB (Romet Mustang 1 29" jest na tej samej obręczy) i nawet przy twojej wadze bez problemu da radę , konkurencja montuje obręcze na zbliżonym poziomie.

Kupno MTB w tym budżecie tylko teoretycznie wydaje się lepszym rozwiązaniem , podzespoły będą na podobnym (ale wcale nie lepsze/wytrzymalsze) , dodtakowo amor powietrzny to rzadkość w kwocie ok. 2,5k a sprężynowe mają fabrycznie ustawione sprężyny na wagę jeźdźca 80-90kg tak więc przy twojej wadze dobijanie będzie nieuniknione.

Evado 6.0 nadal wypada słabiej niż Orkan 5 - większość podzespołów jest zbliżona ale ma niższą klasowo tylną przerzutkę i gorszy sprężynowy amor

Napisano

W Evado obręcze wcale nie są lepsze niż w Romecie.Jeśli boisz się że rower nie wytrzyma Twojej wagi,to przejrzyj ofertę Unibike.Tam maksymalna waga jest sporo większa niż 100 kg.Ale na mocniejsze obręcze bym nie liczył

Napisano

Evado dałem dla przykładu. Ogólnie chodzi o zmianę na mtb ze względu na wagę. Jak mi gość z Rometu odpisał, że max 100kg i zobaczyłem na żywo te obręcze to dało mi do myślenia.

Kurde 6 lat temu poszedłem do sklepu kupiłem za 1600zł i 6 lat jeździłem to teraz sobie kłopotu z wymyślaniem zrobiłem :D

To co zostać przy Orkanie 5 ? Nie będę zbierał części z drogi ? ;-) W sumie waga spadnie do kwietnia (ćwiczę sporty siłowe i na redukcji jestem) w okolice 110 to może jednak ten Orkan.

W sieci znalazłem tylko w jednym sklepie 2799zł macie jakieś inne źródło ? :)

Albo ten Kross Level R6 eh nie wiem sam :(

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...