Skocz do zawartości

[pedały spd] xt pd m-8000 czy pd m-8020?

qubel

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

hej

jak w temacie, właśnie zamówiłem mój pierwszy rower mtb, wcześniej jeździłem na crossie i na szosie i w obu miałem wpinane pedały, ale teraz nie wiem jakie zamontować do tego typu roweru, "klasyczną" małą wersję 8000 czy może te z większą platformą  8020. Doradźcie proszę bo nie wiem jakie to może mieć znaczenie  przy jeżdzie w terenie. Dzięki. 

https://www.centrumrowerowe.pl/czesci/pedaly-rowerowe/mtb-zatrzaskowe/p,pedaly-spd-deore-xt-pd-m8000-bloki-shimano,496760.html

https://www.centrumrowerowe.pl/czesci/pedaly-rowerowe/mtb-zatrzaskowe/p,pedaly-spd-deore-xt-pd-m8020-bloki-shimano,498211.html

Napisano

Co prawda 8020 będą dawały trochę większą powierzchnię podparcia dla buta, ale za to są cięższe. W wersję trail minimalnie łatwiej się wpiąć, aczkolwiek dla wprawionej nogi i wersja xc nie stanowi kłopotu. Zapomnij natomiast, że ta pseudoplatforma umożliwi ci jazdę z tymi pedałami w zwykłych butach. To, niezależnie od wybranej wersji wciąż będzie skrajnie niewygodne, a nogi będą się ześlizgiwały. 

Podsumowując, jeśli twoje buty nie należą do najsztywniejszych, ty sam nie jeździłeś za dużo w spd lub nie zawsze wpinasz się bez problemu, a waga ma drugorzędne znaczenie, weź 8020. Jeśli masz sztywne buty, wpinasz się i tak bez problemu, a w enduro raczej nie jeździsz, to spokojnie wersja xc wystarczy, a waży mniej co może byc dla ciebie istotne.

Napisano

nie myslalem nawet przez chwile o jezdze w zwyklych butach,  wprawe mam i dobre buty z blokami tez , tak jak pisalem jezdzilem wczesniej na spd-kach ale na innego typu rowerach, jesli te platformy nie daja jakiegos dodatkowego podparcia to sobie odpuscze, ale z drugiej strony po cos je chyba wymyslili? a moze zadne  shimano tylko jakies look albo time?

Napisano

Tak jak pisałem, one jak najbardziej dają pewne dodatkowe podparcie, aczkolwiek przy sztywnych butach jest ono praktycznie nieodczuwalne.

A wymyślili je w bardzo konkretnym celu, w którym to ich zastosowanie faktycznie ma sens. Otóż to są pedały do cięższych zastosowań mtb, gdzie zdarza się zsiadać z roweru i pchać go pod górę, czy też wypinać się na zakręcie aby podeprzeć się w jakiejś rynnie podczas błotnej rąbanki. Otóż buty do enduro są zdecydowanie mniej sztywne niż konstrukcje xc, a tak jak już pisałem, przy mniej sztywnych butach ta delikatnie większa powierzchnia robi robotę. Do tego, co już też raz pisałem, troszkę łatwiej szybko trafić w nie nogą, bo ramka naokoło nich ustawia nam pedał zatrzaskiem pod blok. W xc, podobnie jak z tą powierzchnią, mało przydatne, wpinasz się raz i o ile wsyzstko dobrze pójdzie, wypinasz się za metą czy tam pod domem po skonczonej wycieczce/treningu/przejażdżce po bułki. W enduro jest inaczej, tam wypinanie się, łażenie, podpieranie to normalna część jazdy. Jeśli ta platforma sprawi że ten raz na dziesięć mamy się wpiąć zamiast ześlizgnąć, to w tym sporcie warto.

Chcesz ostro cisnąć po górach w luźnych ciuchach, bierz 8020.
Szukasz watów, urywasz sekundy, jeździsz xc/maraton, bierz 8000.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...