dziksoltys Napisano 23 Października 2016 Napisano 23 Października 2016 WitamCzy kaseta HG-80 jest dużo trwalsza od HG-400? Waga dla mnie to bez różnicy. Obecnie mam 400 i używając dwóch łańcuchów KMC koronka kasety 9 i 8 się zużyła. Prząd do mierzenia łańcucha wskazuje mniejsze zurzycie niż 75% (wiem że to nie jest dokładne ale zawsze jakiś obraz na zużycie pokazuje ). Przyszła nowa kaseta HG400 i przyjęła łańcuch. I się zastanawiam czy następnym razem jest sens kupowania HG-80 (dwa razy droszy) czy lepiej kupić kolejną HG400
MokryxD Napisano 23 Października 2016 Napisano 23 Października 2016 Bierz HG400. HG80 na pewno nie jest 2 razy trwalsza, żeby płacić za nią 2 razy tyle. Przy cenach napędu 9s ja kupuję kasetę XT (dla wagi, bo niczym innym się nie różni od niższych modeli) i łańcuch najlepszy do tego typu napędu - Campagnolo C9. Jadę do trupa i wymieniam. Staraj się równomiernie używać wszystkich biegów, żeby nie zużywały się tylko 2 koronki - jak u ciebie 8,9.
modrzew Napisano 23 Października 2016 Napisano 23 Października 2016 Kasety z wyższych grup są lżejsze a nie bardziej trwałe.
dziksoltys Napisano 23 Października 2016 Autor Napisano 23 Października 2016 Campagnolo C9 już w drodze bo myślałem że do wymiany wymiany są łańcuchy. Wcześniej kupiłem zębatkę 11(7zł innej nie było) i też przeskakiwało(a o kulturze zmian przełożeń to nie wspomnę tragedia) to od razu pomyślałem że łańcuchy do wymiany. Później stwierdziłem że zobaczę przyrządem zużycie łańcucha i się zdziwiłem że są OK.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.