Skocz do zawartości

[Korba shimano , zamiana blatu na większy.] Czy jest taka możliwość ?

sake23

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam czy można w tej korbie co na załączonym zdjęciu wymienić poszczególne blaty a jeśli można to czy jest możliwość zamienić największy blat  na większy rozmiar ?

post-200813-0-66258800-1477207784_thumb.jpg

Napisano

Ok dzięki .A czy w takim razie można tą korbę zamienić na korbę z większymi zębatkami ?

I czy jak będę szukał w necie modelu  korby to wpisać tą nazwę co jest na osłonie korby czy nazywa się jakoś inaczej    ?

Jaką ewentualnie korbę byście polecili nową ?

Napisano

Możesz zmienić , ale korba z większą dużą zębatką będzie miała inne stopniowanie (48/38/28). Przy wymianie korby zapewne czeka cię wymiana suportu (ten dobiera się pod konkretny model korby) i być może przedniej przerzutki .

Napisano

Ok chyba nie będe kombinował i wstawię taką jak jest , a co do modelu oryginału korby to przy zakupie przez internet jakiego modelu - nazwy szukać ?   Wystarczy podać tą nazwę co jest na osłonie korby czy jest jakaś konkretna nazwa inna ?

Napisano

więc tak opis na korbie -

FC-TX70/71  z jednej strony

FC - TX70 na drugiej stronie korby

Zębatki są 42-34-24 zęby

Kurcze korci mnie żeby zamienić na 48-38-28 

ale jak będą problemy ze zmianą biegów , sam nie wiem co zrobić ?

Jeżdżę głównie drogami afaltowymi w terenie górzystym .

Napiszcie jeszcze jakie są wasze opinie na temat zmiany wielkości zębatek - czy może być duży problem z tym stopniowaniem ?    

Myślę o zmianie pod kątem zwiększenia prędkości po równym terenie i z góry przy wolniejszym pedałowaniu :)

Napisano

Kurcze korci mnie żeby zamienić na 48-38-28 ale jak będą problemy ze zmianą biegów , sam nie wiem co zrobić ? Jeżdżę głównie drogami afaltowymi w terenie górzystym . Napiszcie jeszcze jakie są wasze opinie na temat zmiany wielkości zębatek - czy może być duży problem z tym stopniowaniem ? Myślę o zmianie pod kątem zwiększenia prędkości po równym terenie i z góry przy wolniejszym pedałowaniu :)

Skoro brakuje ci twardych przełożeń do asfaltowych wojaży (a to nie dziwne bo masz wolnobieg z najmniejsza zębatką z tyłu 13T lub 14T) to pozostają ci dwa rozwiązania :

- korba FC-M131 48/38/28 i zmiana przerzutki na np. FD-M191 lub FD-TX51

- wymiana piasty/koła i montaż kasety z najmniejsza zębatką 11T

Pierwsze rozwiązanie zdecydowanie tańsze , poza korbą dochodzi jedynie koszt przerzutki ok 30zł.

Napisano

Przednia przerzutka najprawdopodobniej nie ogarnie dużego blatu w korbie.Wymień  przerzutkę i bierz 48.

Czemu przerzutka ma nie wyrobić?

Przekładałem ostatnio z 42/coś/coś tam na FC 131 48itd.  i poprzednia przerzutka, jakiś staroć Shimano dała radę, choć na koniec zmieniłem na Microshifta/Btwina z Decathlonu ale tylko dlatego że ten antyk potrzebował dużej siły przełączania.

Owszem z tego punktu widzenia tzn. komfortu, wymiana na TX51 ma sens, ale wydaje mi się mechanicznie ta stara  powinna zadziałać.

KJ

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...