tkrauze Napisano 10 Października 2016 Napisano 10 Października 2016 Witam, zauważyłem że tylna przerzutka (105 10s) podczas gdy mam ustawiony duży blat z przodu (50 z.) hałasuję (tak jakby bzyczenie). By uprzedzić pytania, na pewno nie jest to tarcie łańcucha o przednia przerzutką, półbiegi są ustawione prawidłowo. Przy używaniu mniejszego blatu z przodu tj. 34z., w ogóle tego nie słychać, tylko szum opon podczas jazdy. Wcześniej miałem z tyłu przerzutkę Tiagra i było podobnie. Czy to jest normalne? może to ma jakiś związek z naprężeniem łańcucha, sprężyną, kółeczkami w przerzutce ? Pozdrawiam.
jimywheel Napisano 10 Października 2016 Napisano 10 Października 2016 Mam to samo (przerzutka ta sama) ale już się przyzwyczaiłem
Gość Napisano 10 Października 2016 Napisano 10 Października 2016 A B-tensionem kręciliście ? Jest dobrze ? W mojej 5700 czy 6700 jakoś nie kojarzę zęby głośno to chodziło. Skoro nigdy nie wychwyciłem to pewnie chodzi cicho, a jestem dość mocno przewrażliwiony na punkcie głośnej pracy czegokolwiek. Łańcuch dobrej długości ? nie za bardzo zmęczony ? Biegi wybieraja sie idealnie ?
jimywheel Napisano 10 Października 2016 Napisano 10 Października 2016 Wydaje mi się, że jest dobrze, nawet swojego czasu coś kombinowałem, ale nic się nie zmieniło... tak jak pisałem z czasem przestało mi to przeszkadzać Ale co do łańcucha to nie sprawdzałem jego prawidłowej długości, jest jeszcze fabryczny, rowerem przejechalem dopeiro 5 tys. km i jest jeszcze w dobrej kondycji (sprawdzałem przymiarem). Przy okazji, jakiś sprawdzony sposób na dobór odpowiedniej długości łańcucha (do tej pory ufałem producentom i w poprzednich rowerach wymieniałem na identyczny z fabrycznym)?
Welniak Napisano 10 Października 2016 Napisano 10 Października 2016 Prawdopodobnie krzywy hak. Na małej tarczy nic się nie dzieje, ale gdy zmienisz na dużą, łańcuch przesuwam się prawdopodobnie trze o wózek przerzutki.
jimywheel Napisano 10 Października 2016 Napisano 10 Października 2016 W moim przypadku to nie to (nie wiem jak u kolegi) sprawdzałem tą opcje...
Gość Napisano 10 Października 2016 Napisano 10 Października 2016 W moim przypadku to nie to (nie wiem jak u kolegi) sprawdzałem tą opcje... A hak sprawdzałeś na oko ? czy jakimś bardziej koszernym sposobem ? tez dawałem sobie rękę uciąć, że w przełajce mialem prosty, ... i dziś chodziłbym bez ręki ;-). Wyszło dopiero jak wkręciłem w hak i os pręty (jak to opisane jest na forum w DIY).. Tak czy siak jesli by tak było to na wózku byłoby widac szlify i to raczej głębokie Jesli tego nie ma to nie wina haka. Edyta: co do długosci łancucha w 10tkach to tu jest manual -> http://bike.shimano.com/media/techdocs/content/cycle/SI/RD/SI_5X90A_002/SI_5X90A_001/SI-5X90A-001-ENG_v1_m56577569830671285.pdf Ja ustawiam kołka w linii do kasety.
jimywheel Napisano 10 Października 2016 Napisano 10 Października 2016 No w sumie to na oko:) chyba będzie trzeba przyjrzeć się sprawie ponownie.
Gość Napisano 10 Października 2016 Napisano 10 Października 2016 Ale jesli rower fabryczny to łancuch raczej ma dobra długość.
tkrauze Napisano 10 Października 2016 Autor Napisano 10 Października 2016 Wydaje mi się łańcuch przy dużym blacie z przodu nie jest w linii z kółeczkiem tylnej przerzutki, na małym blacie jest dobrze. Łańcuch podczas pracy wskakuje na zęby kółeczka i dlatego ten hałas.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.