Skocz do zawartości

[przerzutka tył] hałasowanie przy dużym blacie z przodu

tkrauze

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

zauważyłem że tylna przerzutka (105 10s) podczas gdy mam ustawiony duży blat z przodu (50 z.) hałasuję (tak jakby bzyczenie). By uprzedzić pytania, na pewno nie jest to tarcie łańcucha o przednia przerzutką, półbiegi są ustawione prawidłowo.

Przy używaniu mniejszego blatu z przodu tj. 34z., w ogóle tego nie słychać, tylko szum opon podczas jazdy.

Wcześniej miałem z tyłu przerzutkę Tiagra i było podobnie.

Czy to jest normalne? może to ma jakiś związek z naprężeniem łańcucha, sprężyną, kółeczkami w przerzutce ?

Pozdrawiam.

Napisano

A B-tensionem kręciliście ? Jest dobrze ?

W mojej 5700 czy 6700  jakoś nie kojarzę zęby głośno to chodziło. Skoro nigdy nie wychwyciłem to pewnie chodzi cicho, a jestem dość mocno przewrażliwiony na punkcie głośnej pracy czegokolwiek.

Łańcuch dobrej długości ? nie za bardzo zmęczony ? Biegi wybieraja sie idealnie ?

Napisano

Wydaje mi się, że jest dobrze, nawet swojego czasu coś kombinowałem, ale nic się nie zmieniło... tak jak pisałem z czasem przestało mi to przeszkadzać :) 

Ale co do łańcucha to nie sprawdzałem jego prawidłowej długości, jest jeszcze fabryczny, rowerem przejechalem dopeiro 5 tys. km i jest jeszcze w dobrej kondycji (sprawdzałem przymiarem). Przy okazji, jakiś sprawdzony sposób na dobór odpowiedniej długości łańcucha (do tej pory ufałem producentom i w poprzednich rowerach wymieniałem na identyczny z fabrycznym)? 

Napisano

Prawdopodobnie krzywy hak. Na małej tarczy nic się nie dzieje, ale gdy zmienisz na dużą, łańcuch przesuwam się prawdopodobnie trze o wózek przerzutki.

Napisano

W moim przypadku to nie to (nie wiem jak u kolegi) sprawdzałem tą opcje...

A hak  sprawdzałeś na oko ? czy jakimś bardziej koszernym sposobem ? tez dawałem sobie rękę uciąć, że w  przełajce mialem prosty, ... i dziś chodziłbym bez ręki ;-). Wyszło dopiero jak wkręciłem w hak i os pręty (jak to opisane jest na forum w DIY)..

Tak czy siak jesli by tak było to na wózku byłoby widac szlify i to raczej głębokie :P Jesli tego nie ma to nie wina haka.

Edyta: co do długosci łancucha w 10tkach to tu jest manual -> http://bike.shimano.com/media/techdocs/content/cycle/SI/RD/SI_5X90A_002/SI_5X90A_001/SI-5X90A-001-ENG_v1_m56577569830671285.pdf

Ja ustawiam kołka w linii do kasety.

Napisano

Ale jesli rower fabryczny to łancuch raczej ma dobra długość.

Napisano

Wydaje mi się łańcuch przy dużym blacie z przodu nie jest w linii z kółeczkiem tylnej przerzutki, na małym blacie jest dobrze. Łańcuch podczas pracy wskakuje na zęby kółeczka i dlatego ten hałas.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...