Skocz do zawartości

[1000zł] Rower crossowy albo górski.

Visanor

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Mam zamiar kupić rower górski / crossowy. Jestem dosyć "niedzielnym" rowerzystą. Mieszkam w mieście, jednakże jakieś wypady poza miasto pojeździć na pagórkach, kamieniach etc również będą. Mam na rower zamiar przeznaczyć do ok 1000zł. Myślałem nad Krossem Hexagon x1 2016, jednakże wolałbym dowiedzieć się o nim troszeczkę więcej niż "spoko".

Wzrost - 181 cm

Waga - 73 kg

Liczę na opinie o rowerze, oraz o przykłady (marka + model prosiłbym) innych rowerów godnych poświęcenia uwagi.

Napisano

Cześć.

Jestem Max z Poznania,jeśli szukacie dobrego roweru MTB lub szosowego polecam wam bardzo markę rowerów Fausto Coppi,wiem ze możecie nie znać tej marki ponieważ jest ona niespolaryzowana w Polsce ale jeżeli mieszkacie w Poznaniu polecam wstąpić do sklepiku rowerowego na os.Lecha właściciel jest oficjalnym przedstawicielem tej marki na polskę.Posiadam obecnie rower Fausto Coppi i jak dla mnie jeździ się na nim wyśmienicie jakby co to macie link do strony Fasto Coppi. http://www.masciaghi.it/pagine_1.php?id=168

Napisano

Dzięki, myślałem za administracja nigdy nie doda tego postu i dodałem tutaj ;p 

Dzięki bardzo ;)

Jeszcze jedna sprawa. Szukać rowerów 19 czy 21 calowych. Ja byłbym bardziej za 21, bo 19 to chyba bardziej w jakieś góry, żeby rower był bardziej zwrotny, no a ja bardziej po mieście (wole się dopytać). No i koła 26 czy 27,5? Czy może nie ma większej różnicy w kołach?

Napisano

Pomierzyłem się troszeczkę i wyszło, że długość nogi to 84 cm. Po przemnożeniu wyszło że rama odpowiednia dla mnie to 19 (mtb), dla kół 26, i rama 21 (cross / trekking) dla kół [nie podali rozmiaru]. Raczej zdecyduję się na ramę 21 i koła 26, a mój faworyt to http://allegro.pl/rower-mtb-saveno-taurus-gts-2-0-alivio-wyprzedaz-i6038973544.html . Dziękuję wszystkim za pomoc i nakierowanie ;) 

Napisano

Zapytaj najlepiej sprzedawce jaki jest przekrok w tym rowerze w ramie 21''. Bo może się okazać że będzie albo na styk albo za duży. 

A co do kół 27.5'' to one by były bardziej przyszłościowe, i ja chyba takie bym wybrał.

Napisano

Co do rozmiarów to był bym ostrożny.Przypominam że w rowerach tego typu rozmiar ramy oznaczany jest na podstawie dł.rury podsiodłowej co ma się różnie do ogólej dł.efektywnej roweru.Jak masz możliwość to przymierz się do roweru.Posiadam crossy Lazaro Integral 2015 w rozmiarze 19" oraz Kellys Axis 21".rura górna Kellysa jest o ok.1cm krótsza od Lazaro ;)

Napisano

Ja niestety jestem zmuszony kupić rower przez internet, bo w okolicznych sklepach mają tylko rowery za albo 2k+, albo tylko rowery pokroju Krossów i w sumie tylko nich. Moje kupowanie rowerów jest bardziej na oko + też nie należę do osób jakoś szczególnie wybrednych. Jeżeli zdecydowałbym się na koła 27,5 cala, to czy reszta tego roweru też jest w miarę okej i mógłbym się zastanowić na jego kupnem? http://allegro.pl/niemiecki-rower-mtb-27-5-gtz-2xtarcze-altus-24-alu-i6553739148.html

Napisano

Przekrok mam rozumieć jako te 83 cm? Co do kół to jeszcze się zastanowię. 

Zdecyduj się kolego jakiego roweru szukasz i na jakich kołach.

Jeśli nie możesz się przymierzyć i nie jesteś wybredny, poproś sprzedawcy żeby zmierzył przekrok w wybranym przez ciebie modelu.

Różnica tych dwóch wymiarów określi teoretycznie jaki będziesz miał luz pomiędzy górna ramą a klejnotami.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...