Skocz do zawartości

[napęd] kompatybilność przerzutek z 42T

pavvelll

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Chce przejść na 1x10. W specyfikacji przerzutki Zee czy Deore jest napisane (SGS), że obsługują tarcze do 36T, a czytałem i widziałem na zdjęciach, że działają podobno z 42T. Czy możecie rozwiać moje wątpliwości? Najlepiej jeśli ktoś to empirycznie przetestował. Dzięki.

Napisano

Po pierwsze GS a nie SGS . Po drugie czasami działa czasami nie ( odległość od kasety , kształt haka itp itd ). Żeby być pewnym to najlepszą opcją są nowe shimano 11 sp , czyli slx czy xt. Działają z 10sp bez problemu. Zakładam że manetka Shimano. 

Napisano

Tak na logikę mi się wydawało, że im dłuższy wózek tym większa może być różnica między największą i najmniejszą tarczą ze względu na to, ze przerzutka z długim wózkiem ma większy zakres "skracania/wydłużania" łańcucha niż na krótkim. Nie wiem czy się jasno wyraziłem:)

Napisano

Tak na logikę mi się wydawało, że im dłuższy wózek tym większa może być różnica między największą i najmniejszą tarczą ze względu na to, ze przerzutka z długim wózkiem ma większy zakres "skracania/wydłużania" łańcucha niż na krótkim. Nie wiem czy się jasno wyraziłem:)

Na logikę dobrze Ci się wydaje. Natomiast w 1x10 masz tylko jedną zębatkę z przodu , i wózek musi wybrać tylko różnicę na kasecie. I do tego GS w zupełności wystarczy. Natomiast inną sprawą jest obsługa największej zębatki na kasecie. 

Napisano

Jakieś doświadczenia z slx m675 sgs i obsługą koronek 40/42T? Jest ok czy szkoda zachodu?

Z tego co sie orientowałem to na deore działa wiec na slx tez powinno

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...