perkun Napisano 11 Września 2016 Napisano 11 Września 2016 Witam wszystkich forumowiczów, z tej strony Paweł z Torunia Swego czasu, to jest lat temu jeszcze około pięciu, rower był moim podstawowym, całorocznym środkiem przemieszczania się po mieście, po terenie i z miasta do miasta również. Był to jeszcze stary MTB Rometu, rocznik '89 z ciężką, stalową ramą i hydrauliczną kierownicą mającą zastępować brak przedniego amortyzatora Tak czy siak - rower służył mi dobrze przez wiele lat, ale czas na coś nowego. I tutaj pytanie do Was - jako że ja wypadłem trochę z tematów okołorowerowych i sprzętowych, a nie mam za bardzo czasu się w nie na nowo wgłębiać (praca, rodzina, dziecko...) - zatem bez dalszego gadania: potrzebuję rower w przedziale cenowym 2000-2500, nowy lub używany, najlepiej MTB ATB lub XC. Używany będzie w tygodniu jako dojazd do pracy ok. 30 km w dwie strony - trochę prostego terenu i większość asfaltu; a w weekendy na dalsze wycieczki po bardziej wymagających trasach (luźne piaski wydmowe, lasy, błoto, torfy, sam miód ). Fajnie, jakby miał jakieś tarczówki z przodu i z tyłu, jakiś podstawowy amortyzator z przodu ze skokiem 100-120 mm, osprzęt, który się nie rozwali po 200 km i jakieś większe koła - może 27,5 albo 29 z założonymi szerszymi oponami jakiegoś Schwalba czy innego Maxxisa. Przymierzałem się już wcześniej do Gianta Talona 29er'a 2015 i w zasadzie dobrze mi się jechało próbnie. Cena nowego to ok. 2500 zł przez neta. Czy polecacie tego Gianta? Czy może coś w podobnej klasie, ale tańszego - jakiegoś Krossa, Unibike, Cube? Wszelkie propozycje i sugestie mile widziane! Moje podstawowe dane: wzrost - 180 cm, waga - 110 kg. A właśnie, zauważyłem, że ramy teraz oznacza się literkami S, M, L, XL zamiast starych, dobrych cali - jaka rama byłaby wtedy dla mnie odpowiednia? Zawsze miałem ramy 19/21'', w zależności od modelu roweru. Z góry dzięki za propozycje i pozdrawiam!
grande1970 Napisano 11 Września 2016 Napisano 11 Września 2016 rama 19 cali z Gianta, lub 20 cali Cube, Unibike 19 cali - w tej kwocie nie dostanie roweru z amortyzatorem a co najwyżej z sprężynowych uginaczem o skoku 80-100mm, być może z blokadą. Przy twojej wadze musisz szukać roweru z amortyzatorem powietrznym bo taki będziesz mógł ustawić pod siebie tak aby działał. Ale w tej kwocie takiego nie dostaniesz, chyba że używany. Minimalny budżet to 3000 zł.
wielkiwonsz Napisano 11 Września 2016 Napisano 11 Września 2016 Może ten Mongoose Tyax Expert 29" 2014r.
gtb Napisano 11 Września 2016 Napisano 11 Września 2016 Jeśli koło 27,5 ci pasuje to zeszłoroczny Unibike EVO http://www.bikko.pl/rower-gorski-unibike-evo-27-5-2015.html ( napęd 3x10 na Deore , korba na octalink ,amor XCR, rama z taperowaną główką) - zdecydowanie lepszy niż wspomniany Talon.
perkun Napisano 11 Września 2016 Autor Napisano 11 Września 2016 Okej, dzięki za wszystkie sugestie. To w takim razie szybkie porównanie: Moongoose Tyax Expert 29'', rama L (19''): http://allegro.pl/rower-mtb-mongoose-tyax-29-expert-l-ambike-i6341738223.html versus Unibike EVO 2015 http://www.bikko.pl/rower-gorski-unibike-evo-27-5-2015.html Nie mam żadnych problemów z kołami 27,5, mogą być. Jednak widzę, że amortyzator w Unibiku to sprężyna, a Mangusta ma, tani bo tani, ale Air. Z drugiej strony czy obręcze Mangusty (Alex DP-23) wytrzymają mnie + jakiś plecak, liczmy łącznie do 130-140 kg?
czajanlegia41 Napisano 12 Września 2016 Napisano 12 Września 2016 http://www.tredz.co.uk/.Cube-Attention-SL-29-Mountain-Bike-2016-Hardtail-MTB_84776.htm Ja znalazłem tego cube tyle że w UK gdzie jestem i cena dużo lepsza jak w pl Wysłane z mojego SM-N910F
perkun Napisano 12 Września 2016 Autor Napisano 12 Września 2016 Dzięki za wszystkie porady i sugestie. Ten Cube wydaje się spoko, ale w Polsce cena dla mnie zaporowa - gdybym żył i pracował w UK pewnie bym go łyknął. Mój wybór padnie na Unibike EVOLUTION 2015 z opcją rozbudowy za jakiś czas jak pozwoli na to gotówka Pewnie pierwszy do wymiany pójdzie amortyzator, na razie zaryzykuję i zobaczę, jak to będzie ze sprężyną i olejem, a potem przesiadka na coś powietrznego. Dzięki za wszystko - temat do zamknięcia!
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.