Skocz do zawartości

[2000-2500] Rower MTB

perkun

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich forumowiczów, z tej strony Paweł z Torunia :) Swego czasu, to jest lat temu jeszcze około pięciu, rower był moim podstawowym, całorocznym środkiem przemieszczania się po mieście, po terenie i z miasta do miasta również. Był to jeszcze stary MTB Rometu, rocznik '89 z ciężką, stalową ramą i hydrauliczną kierownicą mającą zastępować brak przedniego amortyzatora :) Tak czy siak - rower służył mi dobrze przez wiele lat, ale czas na coś nowego. I tutaj pytanie do Was - jako że ja wypadłem trochę z tematów okołorowerowych i sprzętowych, a nie mam za bardzo czasu się w nie na nowo wgłębiać (praca, rodzina, dziecko...) - zatem bez dalszego gadania:

potrzebuję rower w przedziale cenowym 2000-2500, nowy lub używany, najlepiej MTB ATB lub XC. Używany będzie w tygodniu jako dojazd do pracy ok. 30 km w dwie strony - trochę prostego terenu i większość asfaltu; a w weekendy na dalsze wycieczki po bardziej wymagających trasach (luźne piaski wydmowe, lasy, błoto, torfy, sam miód :) ). Fajnie, jakby miał jakieś tarczówki z przodu i z tyłu, jakiś podstawowy amortyzator z przodu ze skokiem 100-120 mm, osprzęt, który się nie rozwali po 200 km i jakieś większe koła - może 27,5 albo 29 z założonymi szerszymi oponami jakiegoś Schwalba czy innego Maxxisa.

Przymierzałem się już wcześniej do Gianta Talona 29er'a 2015 i w zasadzie dobrze mi się jechało próbnie. Cena nowego to ok. 2500 zł przez neta. Czy polecacie tego Gianta? Czy może coś w podobnej klasie, ale tańszego - jakiegoś Krossa, Unibike, Cube? Wszelkie propozycje i sugestie mile widziane! 

Moje podstawowe dane: wzrost - 180 cm, waga - 110 kg. A właśnie, zauważyłem, że ramy teraz oznacza się literkami S, M, L, XL zamiast starych, dobrych cali - jaka rama byłaby wtedy dla mnie odpowiednia? Zawsze miałem ramy 19/21'', w zależności od modelu roweru. 

Z góry dzięki za propozycje i pozdrawiam!

Napisano

rama 19 cali z Gianta, lub 20 cali Cube, Unibike 19 cali - w tej kwocie nie dostanie roweru z amortyzatorem a co najwyżej z sprężynowych uginaczem o skoku 80-100mm, być może z blokadą. Przy twojej wadze musisz szukać roweru z amortyzatorem powietrznym bo taki będziesz mógł ustawić pod siebie tak aby działał. Ale w tej kwocie takiego nie dostaniesz, chyba że używany. Minimalny budżet to 3000 zł. 

Napisano

Okej, dzięki za wszystkie sugestie. To w takim razie szybkie porównanie: 

Moongoose Tyax Expert 29'', rama L (19''):

http://allegro.pl/rower-mtb-mongoose-tyax-29-expert-l-ambike-i6341738223.html

versus

Unibike EVO 2015

http://www.bikko.pl/rower-gorski-unibike-evo-27-5-2015.html

Nie mam żadnych problemów z kołami 27,5, mogą być. Jednak widzę, że amortyzator w Unibiku to sprężyna, a Mangusta ma, tani bo tani, ale Air. Z drugiej strony czy obręcze Mangusty (Alex DP-23) wytrzymają mnie + jakiś plecak, liczmy łącznie do 130-140 kg? 

Napisano

Dzięki za wszystkie porady i sugestie. Ten Cube wydaje się spoko, ale w Polsce cena dla mnie zaporowa - gdybym żył i pracował w UK pewnie bym go łyknął. Mój wybór padnie na Unibike EVOLUTION 2015 z opcją rozbudowy za jakiś czas jak pozwoli na to gotówka :) Pewnie pierwszy do wymiany pójdzie amortyzator, na razie zaryzykuję i zobaczę, jak to będzie ze sprężyną i olejem, a potem przesiadka na coś powietrznego. Dzięki za wszystko - temat do zamknięcia! 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...