Skocz do zawartości

[piasta] nowa głośna tylnia piasta

Pabloklima

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Szukam już od paru dni nowej piasty tylniej z bębenkiem na kasete 10 rz. tylko że chciałbym aby chodziła głośno. Aby zębatki stukały jak w dobrych zjazdówkach. A przy tym nie chciał bym przepłacić. Mam budżet 200 -300 zł. Choć nie obraził bym się gdyby wyszła nawet za mniej niż 200. Na dobrą sprawe nigdzie w sklepach internetowych nie jest napisane czy są głośne czy nie. :D
Moje typy to
https://www.cyklotur.com/czesci/piasty-rowerowe/mtb-do-hamulcow-tarczowych/p,piasta-tylna-deore-xt-fh-m785-czarna-shimano,95514.html

http://rower.com.pl/piasta-tyl-8-9-10rz-zacisk-36h-czarna-531961

Napisano

Shimanowskie kulki sobie odpuść , bierz coś na łożyskach maszynowych , np. Novatec NT-D042SB (ciężka, ale solidna i w przyzwoitej cenie) , a sugerowanie się głośnością zapadek to nie najlepsze kryterium wyboru piasty.

Napisano

Dlaczego? Taki dźwięk wydobywający się z bębenka to istna muzyka dla uszu. I to też nie jest moje najwarzniejsze kryterium tylko fajnie by było gdyby było.

Napisano

większość piast możesz sprawdzić na youtube :)

póki co mam dla Ciebie rozwiązanie (o ile piasta jest jeszcze dobra a chcesz żeby była głośniejsza): rozkręcasz bębenek, płukasz w benzynie bo pewnie w środku masz już błoto a nie smar i potem zamiast jakiegoś kleju typu smar stały zakrapiasz małą ilością oleju :)

aha, no i zwróć tez uwagę jaki montaż tarczy hamulcowej ma piasta ;) no i tak jak pisał gtb, nie kupuj shimano :)

Napisano

Tyle że ten patent już próbowałem z tym że zamiast oleju dałem po dosłownie kropelce smaru na łożysko. I nie powiem jakiś efekt był, a że teraz to już ta piasta jest do wymiany to chciałbym jakąś lepszą i głośniejszą.

Napisano

Ten novatec jest całkiem ok i cena przystępna, no i jak widzisz na filmie brzmi ciekawie :) co do samych bębenków, dzwoniłem jakiś czas temu do shimano w sprawie mojej piasty slx zapytać o jedną sprawę, w rozmowie przy okazji gość mi powiedział że on swój bębenek płuka w...brunoxie :) 

Napisano

Ciekawe. Może spróbuje w taki sposób też ale w innym rowerze zobaczymy jaki efekt bedzie :D A właśnie nie wiesz może gdzie znalazł bym czerwoną wersje?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...