Skocz do zawartości

[korba] SHIMANO FC-M311 48/38/28 L175

gianni_zambrotta

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Posiadam rower 

KANDS AVANGARDE CRS 2XT MEN BIAŁY 2015

Zakupiony w ubiegłym sezonie i jeszcze w ubiegłym sezonie awarii uległa korba zamontowana fabrycznie w tym modelu i została naprawiona. Teraz ponownie słyszę niepokojące dźwięki wydobywające się z korby, są one póki co ciche, ale boję się pogłębienia problemu. Niestety za bardzo nie znam się na osprzęcie rowerowym, czy moglibyście polecić mi jakąś lepszą korbę na którą mógłbym wymienić ? Czy systemy z wyższej klasy Alivio lub przede wszystkim Deore będą wytrzymałe i solidne oraz przede wszystkim kompatybilne ?

Z góry bardzo dziękuję za pomoc.

Napisano

Masz zapewne korbę na kwadrat , one są najtrwalsze z możliwych. HT II siada nawet po 1 k km.

Wystarczy zainwestować w dobry suport i masz spokój na chwilę. 

Napisano

Tak mam korbę na kwadrat, ale jak widać od początku mam z nią jakieś problemy :( Możesz polecić jakiś naprawdę dobry suport ?

W tamtym sezonie jechałem sobie rowerem normalnie po plaskim, ulica i odpadlo mi ramię, chyba prawe jeśli dobrze pamiętam :( Jeśli tutaj chodzi wyłącznie o supoer a nie o całą korbę to OK, ale chcę długo jeszcze pojeździć i dlatego zależy mi na uzyskaniu jak najlepszego rozwiązania :)
W tym sezonie już mi zaczyna skrzypieć, rok temu też tak się zaczynało i poźniej doszło do wspomnianej wyżej awarii :( jako osoba nie będąca zbytnio w temacie szukam jak najtrwalszego rozwiązania.

Napisano

Może gwinty w suporcie siadają (te wewnątrz)? Kup jakiś suport NECO/VP i po sprawie. Suporty są trudne do zajechania od tak. 

Napisano

Chyba to był problem tego gwintu, ale nie jest pewien, teraz mam taki suport:

MASZYNOWY NECO 122,5 MM

Możesz podesłać link jakiegoś kompatybilnego i najtrwalszego jaki mogę założyć ?

Zastanawiam się czy to było gniazdo czy gwint w suporcie hmmm. Panowie z serwisu wspominali o korbie, więc bardziej pewnie mogło się gniazdo wyrobić. Hmmm na razie jestem otwarty na trwałe rozwiązania i zastanowie się nad sensownym rozwiązaniem nad kosztami po tym co możecie zaproponowac.

Napisano

Masz np.accenta BB-40 czy dwukrotnie droższy ale z uszczelnionymi łożyskami Shimano BB-UN55.

Ja jeżdżę na tym pierwszym z tą samą korbą jak na razie żadnych problemów ale też przebieg mały.

Wrzuć zdjęcie jak wygląda gniazdo korby.

Napisano

Ramiona odpadać nie powinny. Można dać krople kleju na śrubkę , tylko słabego i nie za dużo bo potem nie odkręcisz. 

Napisano

Chyba i tak będę musiał dać to na przegląd na jakiś serwis, bo to jest denerwujace, ze znowu cos zaczyna dziac sie tam niepokojacego. Rower naprawde spoko za te pieniadze, ale ta jedna felerna część szwankuje :(

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...