adtrip Napisano 14 Sierpnia 2016 Napisano 14 Sierpnia 2016 Witam. Zastanawiam się nad zmianą roweru,moje preferencje to jazda po leśnych,polnych,górskich drogach,szlakach,asfalt tylko na dojazd w jakieś ciekawsze miejsca. Mieszkam w górach więc podjazdy zajmują najwięcej czasu,zjazd to taka nagroda później Obecnie mam hexagona v3,nie jest on uznany za super sprzęt,ale zjeździłem nim sporo i uważam że to całkiem dobry rower,jednak żal mi go 'wykończyć' w trudniejszym terenie dlatego rozglądam się za czymś bardziej wytrzymałym. Myślę o tym krossie http://allegro.pl/rower-mtb-27-5-kross-level-r4-l-wyprzedaz-i6413523694.html ale kompletnie nie jestem zorientowany w mnóstwie rowerów na rynku,czy to dobry sprzęt za tą cenę? Do krossa mam sentyment,nie zawiódł mnie nigdy,a poza tym mam sklep i serwis na miejscu i było by łatwiej w eksploatacji. Ktoś coś może doradzi,coś lepszego zaproponuje,będę wdzięczny..
adtrip Napisano 15 Sierpnia 2016 Autor Napisano 15 Sierpnia 2016 A może 29" czy np. B4 różni się osprzętem od R4 ? znajomy sprzedawca trochę namawia mnie na większe koła (nie ma takiego na stanie,więc nie chce wcisnąć) ale czy to będzie praktyczne z nastawieniem na trudniejszy teren i jazdę głównie na najniższych przełożeniach pod górę,na zjazdach też nie muszę gonić czasu i raczej nie szaleję,szczególnie po ostatniej glebie..
slave Napisano 17 Sierpnia 2016 Napisano 17 Sierpnia 2016 rozmiar z tej aukcji będzie Ci pasował, to jest duża rama 21' w aukcji R4 z 2014 r., B4 też ten rocznik. Bo jeżeli tak to tak na szybko tylko przednią przerzutką się różnią w B4 Alivio(R4 Acera)
adtrip Napisano 17 Sierpnia 2016 Autor Napisano 17 Sierpnia 2016 Dzięki za odpowiedź. Nie zauważyłem że ten r4 to 2014rocznik,ceną się nie rożni zbytnio od 2016,a który rocznik lepszy w osprzecie? Czytałem że 2014ma lepszy amortyzator niż 2015,ale jak do tego ma się 2016nie znalazłem. Zresztą moje doświadczenie z amorami =się zero,jeżdżę tylko na uginaczu. Co do rozmiaru to hexagona mam 21" i dobrze mi się jeździ,dlatego o takim samym myślałem,ale spróbuje znaleźć jakiegoś w sklepie żeby przymierzyć się..
slave Napisano 18 Sierpnia 2016 Napisano 18 Sierpnia 2016 na zdjęciu z aukcji rower z 2014 roku, natomiast w opisie ma amorek XCM, czyli z 2015, ciekawe jaki to jest naprawdę rower amorki 2016 - XCR sprężyna 2015 - XCM sprężyna 2014 - XCR sprężyna w hierarchii Suntoura XCR pozycjonowany jest trochę wyżej niż XCM, XCR golenie 32 mm, XCM 30 mm, różnicy pewnie większej nie odczujesz też mam Krosa z 2014 roku(ale B7), dla mnie rower ok, też kupowałem przez internet i jak na razie się nie zawiodłem, ale wiem, że były też przypadki pękania ram i nie uwzględnienia reklamacji Edit: rowerki praktycznie tak samo wyposażone, więc bierz ten który Ci się bardziej podoba
adtrip Napisano 18 Sierpnia 2016 Autor Napisano 18 Sierpnia 2016 Dzięki. byłem w kilku sklepach dzisiaj,ale r4 już nie było,zobaczę jeszcze w sobotę gdzie indziej. Rowerów jest masa,można w sklepie obłędu dostać ,wiele marek ma coś podobnie wyposażonego w podobnej kwocie...
adtrip Napisano 19 Sierpnia 2016 Autor Napisano 19 Sierpnia 2016 Wpadł mi w oko jeszcze taki rower,niby używany,ale nie widać praktycznie żadnych śladów http://olx.pl/oferta/sprzedam-rower-bulls-CID767-IDh58xd.html#5944fc9d88 z tego co się oriętuję chyba nie zły osprzęt,opis słaby,a i w necie mało informacji znalazłem,może ktoś się wypowie...? mankamentem są koła 26" i to chyba go trochę eliminuje jako nie przyszłościowy, poza tym jest przywieziony z zagranicy i pewnie nie ma ani papierów ani gwarancji..
vdcmike Napisano 19 Sierpnia 2016 Napisano 19 Sierpnia 2016 Activia kiedyś wspominał, że XCRy mają też lepsze ślizgi i można do nich wsadzić lepsze uszczelki kurzowe i dać gąbki olejowe. W każdym razie nawet sama zmiana średnicy goleni daje dużą poprawę jeśli chodzi o sztywność amortyzatora w terenie. Odnośnie pękania ram znam wielu użytkowników R i B z 2015 i 2016, którzy mają sporą nadwagę, rower katują w terenie jakiego nie powstydziłby się rasowy ścieżkowiec i ramy mają się dobrze. Chociaż trzeba mieć świadomość że ramy R/B <7 do jakiegoś sensowniejszego upgrade'u się nie nadają głównie ze względu na masę. Mi osobiście nie podoba się też geo tych ram. Co do wielkości koła - od wczesnych lat 90 jeżdziłem bardzo dużo na 26". Było nawet 10 latek kiedy startowałem w poważniejszych imprezach. W 2008 porzuciłem MTB na rzecz szosy. W 2014 odkryłem XC na nowo na kołach 29. Co prawda za stary i za leniwy jestem już na zawodowstwo. Dla mnie 29" w dobrze skrojonej ramię (krótki ogon, długi reach i przyzwoita długość góry) jest pod każdym względem lepszy niż 26" do zastosowań XCpodobnych czy jak to niektórzy producenci rowerów określają MTB cat. 3 czyli hopki z wys. max 60cm. Do ekstremów zapewne koła 26 sprawdzą się lepiej ze względu na większą sztywność i wytrzymałość.
adtrip Napisano 21 Sierpnia 2016 Autor Napisano 21 Sierpnia 2016 Chyba jednak wybiorę inny rower,decyduje osprzęt i cena, po wczorajszych odwiedzinach znajomego sprzedawcy dostałem propozycję tego kellysa madmana30 http://www.kellysbike.com/pl/rowery-2016/gorskie/hardtail-27-5/madman-30#.V7mqlSlki1s i chyba oferta jest nie do przebicia,oczywiście nie w tej cenie co na stronie producenta. Osprzęt chyba całkiem podobny do krossa r6,ale amortyzator powietrzny,więc chyba lepszy,pewnie będzie całkiem inna jazda Edit. Link nie działa,odcina mi część w poście.. http://www.greenbike.pl/kellys-madman-30-2016-p-2094.html może ten zadziała
adtrip Napisano 18 Września 2016 Autor Napisano 18 Września 2016 Temat zakupu zakończony wreszcie Jednak z kellys-em nie wyszło,zabrakło już dla mnie,ale w międzyczasie ceny zrobiły się jeszcze lepsze i kupiłem levela r6 2016 -ładna maszyna jak dla mnie Dziś pierwsze testy w terenie - przełożenia świetne,z dużą rozpiętością,jak dla mnie do jazdy w górach mniej przerzucania na korbie, koła trochę mnie zaskoczyły 'pływaniem' na kamieniach,już wiem dlaczego takie koła muszą mieć wyższe ciśnienie,i trzeba się przyzwyczaić. Było sporo błota po deszczu i mam wrażenie że te opony mają trochę słabą przyczepność na podjazdach jak na swoje wymiary,moje stare 26" x1,95 wypadają całkiem dobrze w porównaniu. Ogólnie rower jest super i dla amatora aż nadto dobry
mailo Napisano 19 Września 2016 Napisano 19 Września 2016 Ile dałeś ostatecznie za tego Krossa i jaki rozmiar dobrałeś dla siebie?
adtrip Napisano 19 Września 2016 Autor Napisano 19 Września 2016 Dałem 2590zl,po zerowym przeglądzie przyszedł w całości w dużym kartonie. Dobralem jednak 19"M I całe szczęście bo jakieś większe te ramy teraz niż starsze.
mailo Napisano 19 Września 2016 Napisano 19 Września 2016 Też mnie to trapi. Jaki wzrostu i jaki przekrok jest u ciebie?
adtrip Napisano 19 Września 2016 Autor Napisano 19 Września 2016 Mam 180wzrost i noga 82-83cm ten rozmiar jest ok. dla mnie
mailo Napisano 19 Września 2016 Napisano 19 Września 2016 Możesz zmierzyć jaki w tej ramie jest przekrok? Kross na swojej stronie nie podaje tego wymiaru.
adtrip Napisano 19 Września 2016 Autor Napisano 19 Września 2016 Dopiero jutro wieczorem będę w domu,wtedy mogę zmierzyć. A jakie Ty masz parametry? Liczyles według kalkulatora na stronie krossa? Mi wyszło 18,coś tam cala i wziąłem to19
mailo Napisano 19 Września 2016 Napisano 19 Września 2016 Na ich stronie znalazłem tylko tabelkę. Gdzie znajdę kalkulator Krossa? Mam 172 cm wzrostu, nogi 82 cm. Wg tabeli rama 17"-18".
adtrip Napisano 19 Września 2016 Autor Napisano 19 Września 2016 Przepraszam coś mi się poknociło z tym kalkulatorem.. rzeczywiście to to samo co na stronie z tabelką.,nie bierze pod uwagę wogóle wzrostu przy dobraniu rozmiaru. Ja na pewno nie mam 10cm luzu między ramą a kroczem jak piszą na tej stronie,ale też nie wyobrażam sobie jeździć na mniejszym rowerze,siedzenie i tak musiałem podnieść dość wysoko żeby normalnie jeździć..
mailo Napisano 20 Września 2016 Napisano 20 Września 2016 Ile powinno być luzu? I w którym miejscu ramy mierzyłeś? Biorąc pod uwagę tylko twój wzrost to rama 19" jest dla ciebie akurat. Niektórzy producenci podają zakres rozmiaru tylko do biorąc pod uwagę wzrost i tak: 165-175 - rama 17" (M) 175-180 - rama 19" (L) 180-195 - rama 21" (XL)
adtrip Napisano 20 Września 2016 Autor Napisano 20 Września 2016 Przekrok zaraz przed siodełkiem to 77cm a dalej już rura idzie w górę. Nie znam się na teorii doboru ramy, ale na stronie krossa pisali o 10cm luzu a mi teraz wychodzi z 5cm i jest ok.,zresztą chyba wszystko zależy kto gdzie jeździ i do czego jest przyzwyczajony. Parametr długości nogi wydaje się mieć większe znaczenie niż wzrost,ja w swoim siodełko przesunąłem całkiem do tyłu bo tak mi wygodniej jest,więc pewnie ktoś niższy z tą samą nogą też nie miał by problemu. Najlepiej gdybyś mógł się przymierzyć i może przejechać,wszystko wychodzi po paruset metrach co trzeba przestawić..
mailo Napisano 21 Września 2016 Napisano 21 Września 2016 Dzięki. Utwierdziłeś mnie w przekonaniu, że rozmiar ramy 19" jest dla mnie jednak za duży. Jeśli zaraz pod siodełkiem jest 77 cm to zakładam że w połowie długości górnej rury może być 80-82 cm więc jak dla mnie za dużo. Teoretycznie jak piszesz powinno być 10 cm luzu.
adtrip Napisano 1 Października 2016 Autor Napisano 1 Października 2016 I co,kupiłeś ten rower?jak wrażenia? To mój na wycieczce rower super,ale te opony rapid rob to porażka w terenie,tylko ładnie wyglądają..
mailo Napisano 3 Października 2016 Napisano 3 Października 2016 Kupiłem 17" (M) ale nie Krosa. Jakoś mi się nie podobają (bez urazy oczywiście) Klasa sprzętu prawie taka sama. Amortyzator tylko RS. W odpowiednim dziale się nim pochwalę.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.