Skocz do zawartości

[wybór roweru mtb ok.2000+] Kross level r4

adtrip

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Zastanawiam się nad zmianą roweru,moje preferencje to jazda po leśnych,polnych,górskich drogach,szlakach,asfalt tylko na dojazd w jakieś ciekawsze miejsca. Mieszkam w górach więc podjazdy zajmują najwięcej czasu,zjazd to taka nagroda później  :)

Obecnie mam hexagona v3,nie jest on uznany za super sprzęt,ale zjeździłem nim sporo i uważam że to całkiem dobry rower,jednak żal mi go 'wykończyć' w trudniejszym terenie dlatego rozglądam się za czymś bardziej wytrzymałym.

Myślę o tym krossie http://allegro.pl/rower-mtb-27-5-kross-level-r4-l-wyprzedaz-i6413523694.html    ale kompletnie nie jestem zorientowany w mnóstwie rowerów na rynku,czy to dobry sprzęt za tą cenę?

Do krossa mam sentyment,nie zawiódł mnie nigdy,a poza tym mam sklep i serwis na miejscu i było by łatwiej w eksploatacji. Ktoś coś może doradzi,coś lepszego zaproponuje,będę wdzięczny.. 

Napisano

A może 29"   czy np. B4 różni się osprzętem od R4 ?  znajomy sprzedawca trochę namawia mnie na większe koła (nie ma takiego na stanie,więc nie chce wcisnąć)  ale czy to będzie praktyczne z nastawieniem na trudniejszy teren i jazdę głównie na najniższych przełożeniach pod górę,na zjazdach też nie muszę gonić czasu i raczej nie szaleję,szczególnie po ostatniej glebie..

Napisano

rozmiar z tej aukcji będzie Ci pasował, to jest duża rama 21'

w aukcji R4 z 2014 r., B4 też ten rocznik. Bo jeżeli tak to tak na szybko tylko przednią przerzutką się różnią w B4 Alivio(R4 Acera)

Napisano

Dzięki za odpowiedź. Nie zauważyłem że ten r4 to 2014rocznik,ceną się nie rożni zbytnio od 2016,a który rocznik lepszy w osprzecie? Czytałem że 2014ma lepszy amortyzator niż 2015,ale jak do tego ma się 2016nie znalazłem. Zresztą moje doświadczenie z amorami =się zero,jeżdżę tylko na uginaczu.

Co do rozmiaru to hexagona mam 21" i dobrze mi się jeździ,dlatego o takim samym myślałem,ale spróbuje znaleźć jakiegoś w sklepie żeby przymierzyć się..

Napisano

na zdjęciu z aukcji rower z 2014 roku, natomiast w opisie ma amorek XCM, czyli z 2015, ciekawe jaki to jest naprawdę rower  :woot:

amorki

2016 - XCR sprężyna

2015 - XCM sprężyna

2014 - XCR sprężyna

w hierarchii Suntoura XCR pozycjonowany jest trochę wyżej niż XCM,

XCR golenie 32 mm, XCM 30 mm, różnicy pewnie większej nie odczujesz  :thumbsup:

też mam Krosa z 2014 roku(ale B7), dla mnie rower ok, też kupowałem przez internet i jak na razie się nie zawiodłem,

ale wiem, że były też przypadki pękania ram i nie uwzględnienia reklamacji

Edit: rowerki praktycznie tak samo wyposażone, więc bierz ten który Ci się bardziej podoba

Napisano

Dzięki. byłem w kilku sklepach dzisiaj,ale r4 już nie było,zobaczę jeszcze w sobotę gdzie indziej. Rowerów jest masa,można w sklepie obłędu dostać :confused: ,wiele marek ma coś podobnie wyposażonego w podobnej kwocie...

Napisano

Wpadł mi w oko jeszcze taki rower,niby używany,ale nie widać praktycznie żadnych śladów  http://olx.pl/oferta/sprzedam-rower-bulls-CID767-IDh58xd.html#5944fc9d88

z tego co się oriętuję chyba nie zły osprzęt,opis słaby,a i w necie mało informacji znalazłem,może ktoś się wypowie...?

mankamentem są koła 26" i to chyba go trochę eliminuje jako nie przyszłościowy, poza tym jest przywieziony z zagranicy i pewnie nie ma ani papierów ani gwarancji..

Napisano

Activia kiedyś wspominał, że XCRy mają też lepsze ślizgi i można do nich wsadzić lepsze uszczelki kurzowe i dać gąbki olejowe. W każdym razie nawet sama zmiana średnicy goleni daje dużą poprawę jeśli chodzi o sztywność amortyzatora w terenie.

Odnośnie pękania ram znam wielu użytkowników R i B z 2015 i 2016, którzy mają sporą nadwagę, rower katują w terenie jakiego nie powstydziłby się rasowy ścieżkowiec i ramy mają się dobrze. Chociaż trzeba mieć świadomość że ramy R/B <7 do jakiegoś sensowniejszego upgrade'u się nie nadają głównie ze względu na masę. Mi osobiście nie podoba się też geo tych ram.

Co do wielkości koła - od wczesnych lat 90 jeżdziłem bardzo dużo na 26". Było nawet 10 latek kiedy startowałem w poważniejszych imprezach. W 2008 porzuciłem MTB na rzecz szosy. W 2014 odkryłem XC na nowo na kołach 29. Co prawda za stary i za leniwy jestem już na zawodowstwo. Dla mnie 29" w dobrze skrojonej ramię (krótki ogon, długi reach i przyzwoita długość góry) jest pod każdym względem lepszy niż 26" do zastosowań XCpodobnych czy jak to niektórzy producenci rowerów określają MTB cat. 3 czyli hopki z wys. max 60cm. Do ekstremów zapewne koła 26 sprawdzą się lepiej ze względu na większą sztywność i wytrzymałość.

Napisano

Chyba jednak wybiorę inny rower,decyduje osprzęt i cena, po wczorajszych odwiedzinach znajomego sprzedawcy dostałem propozycję tego kellysa madmana30  http://www.kellysbike.com/pl/rowery-2016/gorskie/hardtail-27-5/madman-30#.V7mqlSlki1s  i chyba oferta jest nie do przebicia,oczywiście nie w tej cenie co na stronie producenta.

Osprzęt chyba całkiem podobny do krossa r6,ale amortyzator powietrzny,więc chyba lepszy,pewnie będzie całkiem inna jazda :)

Edit.   Link nie działa,odcina mi część w poście..   http://www.greenbike.pl/kellys-madman-30-2016-p-2094.html może ten zadziała

• 4 tygodnie później...
Napisano

Temat zakupu zakończony wreszcie :)   

Jednak z kellys-em nie wyszło,zabrakło już dla mnie,ale w międzyczasie ceny zrobiły się jeszcze lepsze i kupiłem levela r6 2016 -ładna maszyna jak dla mnie :)   Dziś pierwsze testy w terenie - przełożenia świetne,z dużą rozpiętością,jak dla mnie do jazdy w górach mniej przerzucania na korbie, koła trochę mnie zaskoczyły 'pływaniem' na kamieniach,już wiem dlaczego takie koła muszą mieć wyższe ciśnienie,i trzeba się przyzwyczaić. Było sporo błota po deszczu i mam wrażenie że te opony mają trochę słabą przyczepność na podjazdach jak na swoje wymiary,moje stare 26" x1,95 wypadają całkiem dobrze w porównaniu. Ogólnie rower jest super i dla amatora aż nadto dobry :)

Napisano

Dałem 2590zl,po zerowym przeglądzie przyszedł w całości w dużym kartonie. Dobralem jednak 19"M I całe szczęście bo jakieś większe te ramy teraz niż starsze.

Napisano

Dopiero jutro wieczorem będę w domu,wtedy mogę zmierzyć. A jakie Ty masz parametry? Liczyles według kalkulatora na stronie krossa? Mi wyszło 18,coś tam cala i wziąłem to19

Napisano

Przepraszam coś mi się poknociło z tym kalkulatorem.. rzeczywiście to to samo co na stronie z tabelką.,nie bierze pod uwagę wogóle wzrostu przy dobraniu rozmiaru.  Ja na pewno nie mam 10cm luzu między ramą a kroczem jak piszą na tej stronie,ale też nie wyobrażam sobie jeździć na mniejszym rowerze,siedzenie i tak musiałem podnieść dość wysoko żeby normalnie jeździć..

Napisano

Ile powinno być luzu?

I w którym miejscu ramy mierzyłeś?

Biorąc pod uwagę tylko twój wzrost to rama 19" jest dla ciebie akurat.

Niektórzy producenci podają zakres rozmiaru tylko do biorąc pod uwagę wzrost i tak:

165-175 - rama 17" (M)

175-180 - rama 19" (L)

180-195 - rama 21" (XL)

Napisano

Przekrok zaraz przed siodełkiem to 77cm a dalej już rura idzie w górę.

Nie znam się na teorii doboru ramy, ale na stronie krossa pisali o 10cm luzu a mi teraz wychodzi z 5cm i jest ok.,zresztą chyba wszystko zależy kto gdzie jeździ i do czego jest przyzwyczajony. Parametr długości nogi wydaje się mieć większe znaczenie niż wzrost,ja w swoim siodełko przesunąłem całkiem do tyłu bo tak mi wygodniej jest,więc pewnie ktoś niższy z tą samą nogą też nie miał by problemu. Najlepiej gdybyś mógł się przymierzyć i może przejechać,wszystko wychodzi po paruset metrach co trzeba przestawić..

Napisano

Dzięki. Utwierdziłeś mnie w przekonaniu, że rozmiar ramy 19" jest dla mnie jednak za duży.

Jeśli zaraz pod siodełkiem jest 77 cm to zakładam że w połowie długości górnej rury może być 80-82 cm więc jak dla mnie za dużo. Teoretycznie jak piszesz powinno być 10 cm luzu.

• 2 tygodnie później...
Napisano

I co,kupiłeś ten rower?jak wrażenia?       To mój na wycieczce :thumbsup:  post-199713-0-35297000-1475351631_thumb.jpg

rower super,ale te opony rapid rob to porażka w terenie,tylko ładnie wyglądają.. 

Napisano

Kupiłem 17" (M) ale nie Krosa. ;) Jakoś mi się nie podobają (bez urazy oczywiście)

Klasa sprzętu prawie taka sama. Amortyzator tylko RS.

W odpowiednim dziale się nim pochwalę.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...