ponury2 Napisano 14 Sierpnia 2016 Napisano 14 Sierpnia 2016 Witam, Jestem posiadaczem rowerów miejski, kross i przełaj i szukam dla siebie ht 29. Mój wzrost 194, waga 90-94kg. Wstępny wybór jest pomiędzy: 1, Canyon grand canyon cf 5.9 (karbonowa rama, reba, cena 6500 na ten moment) https://www.canyon.com/pl/mtb/grand-canyon/grand-canyon-cf-5-9.html 2. Trek superfly 9.7 (karbonowa rama, fox32, cena 6700, ale rozmiar największy 21.5, brak 23) https://www.evanscycles.com/trek-superfly-9-7-2016-mountain-bike-EV242024 Kolejne pytanie dotyczy rozmiaru, mam przełaj w rozmiarze 61 (największy), kross gianta w rozmiarze M, na obu robię trasy rzędu 40-90km z tym że na tym pierwszym padają mi plecy,ręce i nadgarstki, na drugim mimo teoretycznie małej ramy, jeździ mi się wygodniej (sztyca max w górze), i przestaję jeździć dopiero gdy zbuntują się nogi. Przymierzałem w sklepie treka superfly, sprzedawca wciskał mi rozmiar 23cale zapewniając że dla mnie to przynajmniej taka rama. Nie miał na sklepie rozmiaru 21.5 więc nie mogłem przymierzyć. Producent na stronie do wzrostu 196 poleca jednak rozmiar 21.5, a 23 dla wzrostu 196+. Mój wzrost to 194.Podobny problem wychodzi z Canyonem, rama L kończy się w przedziale wzrostu 193 cm, rama XL "zaczyna" od 194 czyli mój wzrost aż pod 2metry+ (niebo a ziemia mimo wszystko). Czy jest sens pakowanie się w większy rower (średnio podoba mi się wysokość rury podsiodłowej, mam przez to wrażenie że rower przy zakrętach jest mniej stabilny, geometria przy dużych rowerach wydaje się momentami dziwna, całe życie naturalnie jeździłem na rowerach nieco mniejszych. Czy nie lepiej jednak mieć tą ramę nieco krótszą a najwyżej wydłużyć mostek (różnica w samej bazie kół w canyonie między L a XL to około 3cm), nie wiem czy wciskanie ludziom wielkich rozmiarów to nie jedynie marketing lub chęć sprzedawców by pozbyć się ze stanu rozmiarów które schodzą gorzej. Będę wdzięczny za rady w wyborze roweru jak i rozmiaru, szczególnie od osób jezdzących na ramach XL a nie knypków 170 z ramami M mówiących mi że lepiej będę się czuł na XL (jakby mogli coś o tym wiedzieć). Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.