Skocz do zawartości

[korba,suport] Coś trykocze potrzebna pomoc

Ghost589

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Mam problem w rowerze, konkretnie z hałasem wydobywającym się z okolic korby. Hałas ten nasila się przy silnym pedałowaniu - nabieraniu prędkości (nie jest ten hałas też na tyle duży że słychać mnie 10 m dalej) . Przy delikatnym pedałowaniu hałas jest praktycznie nie słyszalny lub minimalny.

Dla lepszej oceny sytuacji wrzucam link do filmu.W pierwszych sekundach na jego początku jadę łagodnie to nic nie słychać lub mało, ale podczas przyspieszania pojawia się to charczenie

https://www.youtube.com/watch?v=qhAxtRB-XYM&feature=youtu.be

Tutaj jeszcze specyfikacja roweru :

https://naforum.zapodaj.net/8e25a17e90dd.jpg.html

Wydaje mi się, że to z korby kub suportu tylko tak jak mówię ten dźwięk nie jest aż tak bardzo mocny aczkolwiek mnie to denerwuje. W związku z tym, że jestem raczej początkującym w naprawianiu rowerów wymyśliłem sobie , że zacznę od sprawdzenia pedałów - wykręcenie, wyczyszczenie i nasmarowanie gwintów oraz korby tak samo wyjęcie i nasmarowanie gwintów. Na razie bym nie chciał ruszać suportu bo trochę się boję ale jak to nie pomoże to będę musiał najwyżej coś zepsuje, ale następnym razem już będę wiedział jak to zrobić.

Dodam jeszcze, że łańcuch był wymieniany jakieś 700 km temu. Przerzutka przednia to też raczej nie jest nie haczy o nic. Ogólnie rower nie ma aż tak dużego przebiegu - ma  3.000 - kupiony w lipcu zeszłego roku. Może te informacje coś pomogą.

Prosiłbym właśnie o pomoc może ktoś ma inne pomysły lub ja coś źle myślę.

Napisano

Jak cię to denerwuje to jeździj na normalniejszych przełożeniach, a nie ciągle na najwyższym biegu ;) dźwięk ten wynika z budowy napędu rowerowego.

Tapnięte z mojego Mi3. jeśli napisałem coś dziwnego to wina autokorekty.

Napisano

Heh jesteś pewien, że wszystko jest ok? Jakoś wydaje mi się, że wcześniej tego nie było. Chyba, że ja myślę o innym dźwięku, a Ty o innym :). Chodzi głownie o odgłos zaczynający się od 7 sekundy na filmiku. Jak nie to może ja jestem przewrażliwiony :)

Napisano

Nie jestem pewien o który dźwięk ci chodzi, ale jak związane z napędem to może być tylko to "rzężenie" łańcucha, dźwięk ten pojawia się tylko na ostatnim przełożeniu/ostatnich kilku a wynika to z budowy bębenka oraz tego że łańcuch rowerowy nie jest łożyskowany- używaj przerzutek a nie zajeżdżaj napęd wraz z kolanami to ten dźwięk zniknie... Jak można jeździć w ten sposób...

ps. próbuję walczyć z tym fenomenem, ale widzę że to walka z wiatrakami, i jeśli ktoś sam nie zdecyduje się na mniej siłowa jazdę to nie da się go od tego odciągnąć...

Napisano

O jazdę na ostatnim przełożeniu przy małej prędkości... Tego przełożenia się używa przy prędkości powyżej 40km/h... Bez problemu można na nim jechać 55 a na wyższej kadencji to pewnie 65 by się dało.

Napisano

Ok dzięki za radę i odpowiedzi. Tu tak jechałem ze względu na pokazanie tego na filmie ciężko by mi było trzymać telefon w prawej ręce i zmieniać przerzutki. Choć przyznam, że nie raz zdarza mi się to zrobić o czym mówisz, ale teraz będę zwracał na to większą uwagę. Każda rada czy krytyka jest cenna i buduje. :).

Napisano

[emoji106] czyli jednak niektórych da się tego oduczyć :D jest nadzieja dla świata ;)

Napisano

Hej piciu256 dzisiaj zrobiłem 30 km rowerem i zmieniłem technikę jazdy i tak już zostanie. Trochę o tym poczytałem i pooglądałem jak mi o tym napisałeś i zastosowałem taką technikę z tego filmu :https://www.youtube.com/watch?v=X5kytN0I48w

Faktycznie biegi przeskakują bardzo płynnie.Trochę ciężko się przyzwyczaić na początku, ale po chwili już się łapie.

Także teraz często zmieniam przełożenia. Szczególnie więcej na dwójce z przodu jedynkę to rzadko tylko przy dużych wzniesieniach, a z tyłu ostatniego w ogóle nie używałem. I tak jak mówiłeś taka jazda jest mniej siłowa. Także jestem Ci wdzięczny za podpowiedź. Możesz sobie dopisać, że jednego nawróciłeś :) Choć to bardziej nie czyjaś niechęć tylko raczej niewiedza.

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...