Skocz do zawartości

[około 1500] Rower crossowy(?).

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

jestem rowerowym laikiem, jedyne co wiem o rowerach to to, że mają mieć dwa koła i kierownicę. Szukam roweru do jazdy po mieście, po ścieżkach rowerowych, od czasu do czasu po polnej drodze, generalnie nic specjalnego. Chciałbym wydać plus/minus 1500 pln. Byłem w kilku miejscach popytać i generalnie sprzedawcy polecali mi takie rowery:

1.  http://pl.author.eu/crossowe/rowery/author-compact-2016-ua42865402

2. http://www.unibike.pl/flashgts.html

3. http://allegro.pl/2016-king-of-the-road-lazaro-integral-v3-alivio-i6391801715.html (chyba o ten chodziło).

Generalnie nie mam pojęcia czy te rowery warto kupić, jeżeli tak to który z nich kupić i dlaczego? Czy może mam zbyt mały budżet by kupować nowy rower i szukać czegoś używanego?  Albo Wy polecacie coś sprawdzonego w podobnych cenach?A może ktoś z Was jest z Lublina bądź okolic i pomoże mi w znalezieniu rozsądnego roweru w przyzwoitej cenie.

Z góry dziękuję za pomoc.

Napisano

Nowy rower w tym budżecie to będzie niska półka. Jak już to król Allegro czyli Lazaro. W okolicach 2 tyś kupił byś już ze 2 klasy lepsza używkę, ale to znowu trzeba się znać żeby nie władować się w szrota. Więc....

Napisano

1. Szrot-Wolnobieg i najgorszy możliwy osprzęt.

2. Kiepski osprzęt

3. Ciężko o coś lepszego w tym budżecie :thumbsup:

Wzrost?

Długość nogi?

177 cm. Co jest punktem odniesienia w mierzeniu nogi "do roweru"? W sensie mierzymy od stopy do biodra, krętarza większego kości udowej? 

A ramę jaką wybrać 17", 19" czy 21"?

A za ile mógłbym kupić dobry rower crossowy? O jakich kwotach mówimy, bo nie wiem czy mój budżet da się tak mocno rozciągnąć? 

Nowy rower w tym budżecie to będzie niska półka. Jak już to król Allegro czyli Lazaro. W okolicach 2 tyś kupił byś już ze 2 klasy lepsza używkę, ale to znowu trzeba się znać żeby nie władować się w szrota. Więc....

Więc dać sobie spokój z kupnem takich rowerów, czy szukać używanego? Mówiąc niska półka masz na myśli, że wszystko się rozleci po przejechaniu półtysiąca km? 

Napisano

Lazaro na tym osprzęcie nie ma prawa się rozlecieć tak szybko.Trzeba oczywiście smarować i czyścic wrażliwe elementy.Rama max.19.Mierzymy od podłogi do 'klejnotów' Trzeba zostawić kilka cm luzu nad rurą poziomą.Co to jest ''krętarz większy kości udowej'' :-)

Napisano

Co jest punktem odniesienia w mierzeniu nogi "do roweru"? W sensie mierzymy od stopy do biodra, krętarza większego kości udowej? 
 Od podłogi do krocza

1rysunekB.png

A za ile mógłbym kupić dobry rower crossowy? O jakich kwotach mówimy, bo nie wiem czy mój budżet da się tak mocno rozciągnąć? 
1500zł spokojnie wystarczy...

Osprzęt Alivio spokojnie wytrzyma wiele tysięcy km jeśli będziesz o niego dbał.

A ramę jaką wybrać 17", 19" czy 21"?
19"

Co to jest ''krętarz większy kości udowej'' :-)

udowa-opracowa%C5%82-Dr-Tomasz-Koz%C5%82

Napisano

Lazaro na tym osprzęcie nie ma prawa się rozlecieć tak szybko.Trzeba oczywiście smarować i czyścic wrażliwe elementy.Rama max.19.Mierzymy od podłogi do 'klejnotów' Trzeba zostawić kilka cm luzu nad rurą poziomą.Co to jest ''krętarz większy kości udowej'' :-)

Krętarz większy to taki punkt na kości udowej, łatwo go wyczuć. Napisałem tak na szybko - zboczenie zawodowe :) Pójdę do sklepów rowerowych sprawdzić jak mi się jeździ na rowerach z ramą 19" a później ewentualnie zamówię na allegro ten Lazaro. 

Napisano
Mówiąc niska półka masz na myśli, że wszystko się rozleci po przejechaniu półtysiąca km? 

Aż tak to nie. Jak będziesz dbał, najcięższy "teren" w jaki wjedziesz to bita ścieżka w parku/lesie czyli typowa rekreacja to pojeździsz.

Jak masz odrobinę sportowego zacięcia to może być słabo.

Napisano

Można się zastanowić nad Kands Maestro.W tej cenie na osprzęcie Alivio.Amortyzator z blokadą jak Lazaro,ale również z regulacją.No i  niektórym rama może bardziej się podobać.

Napisano

A czy te rowery są dostępne jedynie w sklepach internetowych czy w stacjonarnych w każdym mieście też je znajdę?

Napisano
A czy te rowery są dostępne jedynie w sklepach internetowych czy w stacjonarnych w każdym mieście też je znajdę?

W niektórych sklepach są ale nie we wszystkich.

Lazaro nie ma swoje strony z spisem dystrybutorów więc możesz poszukać na allegro czy nie ma przypadkiem jakiegoś sklepu w twojej okolicy

Tutaj masz dystrybutorów Kands(szukaj Meastro-odpowiednik tego lazaro) http://kands.pl/dystrybutorzy/

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...