Skocz do zawartości

[Klamkomanetki] Shimano Tourney ST-A073

KowalskiBDF

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

No nie licze na cuda xd Dzieki bardzo :D 

Tylko ze jest taki problem ze w rowerze mam 3x7 a z tego co widze to tylko te tourney maja takie "ustawienie" :(

Zmieniac kasete czy nie ? 

*korbe

Napisano

Korbę? A po co korbę? Kasetę na inną ilość rzędów + łańcuch

Korba powinna łyknąć łańcuch pod inną ilość rzędów. 

Ogólnie 7s to już chyba archaizm. W MTB o 7s to już nikt nie pamięta bo były to jeszcze wolnobiegi.

Jak się zdecydujesz to bierz "jak najwięcej" jak się da przy aktualnej piaście i korbie ( oczywiście patrząc na finanse)

Napisano

No ja mam szose kupilem jakies sh*towe klamkomanetki za 80 zł i po 10 dniach sie zały i teraz chce w jakies lepsze zainwestowac . Ogarnialem tez Sore ale tam nie ma na 3x7 tylko 3x9 wiec musial bym kasete i tylnia przerzutke wymienic wiec sam nwm co robic xd

Napisano

Tylko ze jest taki problem ze w rowerze mam 3x7 a z tego co widze to tylko te tourney maja takie "ustawienie" :( Zmieniac kasete czy nie ? *korbe

A jaki w ogóle masz napęd? Chcąc pozostać przy 3x7 masz do wyboru albo te Tourney albo szukać jakiś używanych klamek RX100 / RSX. Tych jest zaś tyle co na lekarstwo. Możesz popatrzeć na oferty z zagranicy na tych forach - LFGSS (nie mam pojęcia co znaczy ten skrót :D) i Retrobike. Na tym drugim ktoś nawet sprzedaje klamki RSX 7-biegowe, ale za 45 funtów. Ponad 200 zł za, nie ukrywajmy, stary sprzęt to słaby wybór.

A o samych Tourneyach możesz poczytać (po angielsku) na tym forum. Opinii mało, ale za to pozytywne.

Napisano

Zależy jaka przerzutka ( bazuję na MTB więc mogę się mylić) ale na ogół przerzutce "wisi" ile koronek obsługuje, ważne żeby przerzutka i manetka działały w tym samym systemie

Napisano

A czy ty nie masz przypadkiem piasty na wolnobiegu? Ja w moim Peugeocie z 1996 niestety mam takową i żeby przejść na inną kasetę musiałbym zmienić piastę w tylnym kole.

Napisano

A o co chodzi z tym wolnobiegiem ? xd Jestem Amatorem w tych rzeczach :D

Spoko, ja mimo że rowerami jeżdżę od ponad 30 lat to do niedawna też nie wiedziałem jak rozpoznać co jest co :) O różnicach możesz przeczytać tutaj i potem zobacz jak to wygląda w Twoim rowerze.

Napisano

To znaczy że jeżeli chcesz wyjść poza 7s musisz wymienić całą piastę

Napisano
No to ja mam chyba wolnobieg

W takim przypadku musisz przede wszystkim zmienić piastę np. Shimano Sora:

https://www.centrumrowerowe.pl/czesci/piasty-rowerowe/szosowe-torowe/p,piasta-tylna-sora-fh-3500-czarna-shimano,309199.html

pod warunkiem, że obręcz jest w dobrym stanie i opłaca się przeplatać koło. To też będzie koszt ok. 50 zł ponieważ nie wiesz jak to zrobić i nie masz odpowiednich narzędzi. Jak obręcz jest już zmęczona "życiem" to koszty rosną, gdyż będziesz potrzebował nowego koła.

Do tego wszystkiego dojdzie:

1) nowa kaseta np. Sora CS-HG50 9 rz. ok. 80 zł na Allegro,

2) klamka prawa, weźmy znowu Sorę ST-3500 za "jedyne" 250 zł (Allegro)

3) nowy łańcuch, np. KMC X9 za ok. 50 zł.

Przerzutka tylna powinna dać radę. Jak nie to będziesz miał dodatkowy koszt.

2) klamka prawa, weźmy znowu Sorę ST-3500 za "jedyne" 250 zł (Allegro)

Cholender, chyba źle Ci doradziłem. Pochrzaniło mi się, że lewą klamkomanetkę masz sprawną a sam przecież pisałeś:

No ja mam szose kupilem jakies sh*towe klamkomanetki za 80 zł i po 10 dniach sie z######ały i teraz chce w jakies lepsze zainwestowac

W takim układzie musiałbyś kupić jeszcze lewą klamkę. Nowa 3-rzędowa ST-3503 to wydatek kolejnych 250 zł. Ewentualnie możesz się zastanowić nad starszym modelem ST-3400. Ma wprawdzie niewygodną dźwigienkę do zmiany przełożenia w dół, ale w lewej klamce dużo rzadziej byś ją wykorzystywał niż w prawej. Różnica w cenie jest znaczna bo na Allegro możesz ją dostać za 130 zł z przesyłką.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...