polerski Napisano 4 Sierpnia 2016 Napisano 4 Sierpnia 2016 Witam posiadam korbę cyclone 42/34/24T ( rower kross hexagon x2 d 2016) od jakiegoś czasu cos mi stuka gdy zaczynam jechac /pedalowac sprawdziłem czy to nie kola pedla itp i niestety to nie to. Wie ktos może jaki suport będzie pasował do tej korby?
Ychu Napisano 4 Sierpnia 2016 Napisano 4 Sierpnia 2016 Musisz zmierzyć stary bo specyfikacji nie znajdziesz. Mam chyba tą samą , ale zapomniałem zmierzyć jak miałem korbę zdjętą. W każdym razie u mnie też cyka , ale tylko na największym blacie.
polerski Napisano 4 Sierpnia 2016 Autor Napisano 4 Sierpnia 2016 A żeby zmierzyć to muszę ją wyciągnąć ? I czy jak chciałbym zmienić całą korbę z suportem to pasowało by?
Ychu Napisano 4 Sierpnia 2016 Napisano 4 Sierpnia 2016 No ja nie słyszałem żeby ktoś zmierzył suport bez zdjęcia korby. Jak chcesz wymienić całość to musisz zmierzyć mufę czy to jest 68 czy 73 i dobrać suport pod mufę i nową korbę.
polerski Napisano 4 Sierpnia 2016 Autor Napisano 4 Sierpnia 2016 Okej a zmierzyć to czym najlepiej żeby bylo dokladnie ? XD sory nie ogarniam zbytnio. Jak bym to zmierzył i kupił bym zestaw, i suport by pasował to korba też będzie pasować?
Ychu Napisano 4 Sierpnia 2016 Napisano 4 Sierpnia 2016 Okej a zmierzyć to czym najlepiej żeby bylo dokladnie ? Suwmiarką. Jak bym to zmierzył i kupił bym zestaw, i suport by pasował to korba też będzie pasować? Suport musi być dobrany długością do korby. Kupując nową korbę masz napisane jak długą oś suportu potrzebujesz.
polerski Napisano 4 Sierpnia 2016 Autor Napisano 4 Sierpnia 2016 Ok a jeszcze jedno pytanie, jak sprawdzić jaki rodzaj suportu mam? I czy jak bym wymienial korbę z suportem to mógł by być inny rodzaj suportu?
Ychu Napisano 4 Sierpnia 2016 Napisano 4 Sierpnia 2016 Ok a jeszcze jedno pytanie, jak sprawdzić jaki rodzaj suportu mam? Zdjąć kapsel zasłaniający śruby mocujące ramiona i wykręcić śruby. Powiem Ci , że to jest kwadrat bo jest najtańszy. czy jak bym wymienial korbę z suportem to mógł by być inny rodzaj suportu? Tak ale korba musi być pod ten rodzaj dobrana.
polerski Napisano 4 Sierpnia 2016 Autor Napisano 4 Sierpnia 2016 Bez rozbierania niczego to jedynie widac ząbki te od suportu po przeciwnej stornie od korby. Powiesz mi jak zmierzyc ta mufe ? Długość ramy od korby do przeciwnej strony ?
Ychu Napisano 4 Sierpnia 2016 Napisano 4 Sierpnia 2016 Samo " to " masz zmierzyć. Korba jest na kwadrat , w każdym budżetowym rowerze taka jest.
polerski Napisano 4 Sierpnia 2016 Autor Napisano 4 Sierpnia 2016 Ok. A da się jakos ją naprawić czy wymiana jest konieczna ?
Ychu Napisano 4 Sierpnia 2016 Napisano 4 Sierpnia 2016 Suport można rozebrać , wyczyścić i przesmarować , ale i tak musisz go wykręcić i zdjąć korbę,
polerski Napisano 4 Sierpnia 2016 Autor Napisano 4 Sierpnia 2016 Ok dzieki, a korbę zdejmę zwykłym kluczem czy potrzebny ściągacz ?
Ychu Napisano 4 Sierpnia 2016 Napisano 4 Sierpnia 2016 Zazwyczaj korba siedzi ciasno i bez ściągacza jest ciężko. Choć niektórzy mówią , że jak pojeździsz bez śrub to sama spadnie.
polerski Napisano 4 Sierpnia 2016 Autor Napisano 4 Sierpnia 2016 A dal byś linka albo coś do takiego ściągacza?
Ychu Napisano 4 Sierpnia 2016 Napisano 4 Sierpnia 2016 https://www.centrumrowerowe.pl/narzedzia-i-smary/narzedzia-rowerowe/do-suportu-i-korb/p,sciagacz-do-korb-yc-216-bike-hand,6915.html
polerski Napisano 7 Sierpnia 2016 Autor Napisano 7 Sierpnia 2016 zmierzyłem, ( nie wiem czy dobrze) i wyszło mi 70 mm na długości? chyba ze zle zmierzylem,
polerski Napisano 7 Sierpnia 2016 Autor Napisano 7 Sierpnia 2016 mozliwe, bo mierzylem linijką a o co chodzi np z tym 113 mm itp ? jak to zmierzyc
Ychu Napisano 7 Sierpnia 2016 Napisano 7 Sierpnia 2016 Jak byś miał 70 mm to by był gwint włoski. Wątpię żeby Kross dał włoski gwint. Pewnie zmierzyłeś z miską. 113 to długość osi wystającej z suportu. Mierzysz całą i wychodzi ileś tam , trzeba dobrze dobrać do korby aby zachować linię łańcucha i uniknąć ocierania łańcucha i braku możliwości regulacji przerzutki.
Tatanka Napisano 7 Sierpnia 2016 Napisano 7 Sierpnia 2016 Po zdjęciu ramion korby najlepiej suwmiarką
polerski Napisano 7 Sierpnia 2016 Autor Napisano 7 Sierpnia 2016 wyszło mi 70mm bez sciagania korby, czyli pewnie 68 jest, mam na oku korbe z suportem ale nie wiem jak zmierzyc czy mam te 113 mm
Tatanka Napisano 7 Sierpnia 2016 Napisano 7 Sierpnia 2016 Jeśli zmieniasz korbę,to kupujesz suport o dedykowanej do niej długości.Podaj link,lub model korby,to ustalimy długość suportu.Ja w korbie Cyclone trekkingowej miałem suport 127mm
polerski Napisano 7 Sierpnia 2016 Autor Napisano 7 Sierpnia 2016 https://www.centrumrowerowe.pl/czesci/rowerowe-mechanizmy-korbowe/mtb-trekking/p,mechanizm-korbowy-acera-fc-m3000-9rz-175mm-40x30x22t-kwadrat-z-oslona-shimano,555386.html?skad=googlepla&gclid=CLya9_mrr84CFYcV0wodT3IMXg , nie wiem jaki suport bedzie mi pasował do mufy bo mierzyłem linijką i to bez sciagania korby i wyszlo 70 mm ;d
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.