Skocz do zawartości

[korba/suport] stukanie podczas pedalowania

polerski

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam posiadam korbę cyclone 42/34/24T ( rower kross hexagon x2 d 2016) od jakiegoś czasu cos mi stuka gdy zaczynam jechac /pedalowac sprawdziłem czy to nie kola pedla itp i niestety to nie to. Wie ktos może jaki suport będzie pasował do tej korby?

Napisano

Musisz zmierzyć stary bo specyfikacji nie znajdziesz. Mam chyba tą samą , ale zapomniałem zmierzyć jak miałem korbę zdjętą. W każdym razie u mnie też cyka , ale tylko na największym blacie.

Napisano

No ja nie słyszałem żeby ktoś zmierzył suport bez zdjęcia korby. 

Jak chcesz wymienić całość to musisz zmierzyć mufę czy to jest 68 czy 73 i dobrać suport pod mufę i nową korbę. 

Napisano

Okej a zmierzyć to czym najlepiej żeby bylo dokladnie ? XD sory nie ogarniam zbytnio. Jak bym to zmierzył i kupił bym zestaw, i suport by pasował to korba też będzie pasować?

Napisano

Okej a zmierzyć to czym najlepiej żeby bylo dokladnie ?

Suwmiarką.

Jak bym to zmierzył i kupił bym zestaw, i suport by pasował to korba też będzie pasować?

Suport musi być dobrany długością do korby. Kupując nową korbę masz napisane jak długą oś suportu potrzebujesz. 

Napisano

Ok a jeszcze jedno pytanie, jak sprawdzić jaki rodzaj suportu mam? I czy jak bym wymienial korbę z suportem to mógł by być inny rodzaj suportu?

Napisano

Ok a jeszcze jedno pytanie, jak sprawdzić jaki rodzaj suportu mam?

Zdjąć kapsel zasłaniający śruby mocujące ramiona i wykręcić śruby. Powiem Ci , że to jest kwadrat bo jest najtańszy.

czy jak bym wymienial korbę z suportem to mógł by być inny rodzaj suportu?

Tak ale korba musi być pod ten rodzaj dobrana. 

Napisano

Bez rozbierania niczego to jedynie widac ząbki te od suportu po przeciwnej stornie od korby. Powiesz mi jak zmierzyc ta mufe ? Długość ramy od korby do przeciwnej strony ?

Napisano

Zazwyczaj korba siedzi ciasno i bez ściągacza jest ciężko. Choć niektórzy mówią , że jak pojeździsz bez śrub to sama spadnie.

Napisano

Jak byś miał 70 mm to by był gwint włoski. Wątpię żeby Kross dał włoski gwint. Pewnie zmierzyłeś z miską. 

113 to długość osi wystającej z suportu. Mierzysz całą i wychodzi ileś tam , trzeba dobrze dobrać do korby aby zachować linię łańcucha i uniknąć ocierania łańcucha i braku możliwości regulacji przerzutki. 

Napisano

Jeśli zmieniasz korbę,to kupujesz suport o dedykowanej do niej długości.Podaj link,lub model korby,to ustalimy długość suportu.Ja w korbie Cyclone trekkingowej miałem suport 127mm

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...