Skocz do zawartości

[piasty/korba] Wymiana całego napędu

graczu

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Ostatnio pojeździłem na dwóch rowerach z osprzętem Deore/Deore XT i zauważyłem że rowery na tym osprzęcie o wiele łagodniej jadą, dosłownie pływają :_) Jeździłem też na rowerach na osprzęcie typu Shimano z Decathlonu w cenie 1000 PLN i tutaj czuć o wiele większy opór. Mój aktualny który udało mi się doprowadzić do ładu i składu jeździ lepiej niż te z Decathlonu co jeździłem ale mam wrażenie że jest duża różnica między tymi które posiadają napęd na Deore ( piasty Deore, korba Hollowtech II ).

Więc sobie pomyślałem że chętnie bym wymienił napęd na coś z Deore a mój aktualny przeniosę na rower żony bo tam jest Shimano sprzed 14 lat.

Mój aktualny rower to Scott Sportster 4 beż oryginalnych części.

Piasta tylna: FH-RM40-8

Piasta przednia: Brak oznaczeń

Korba: FC-M431 ( na kwadrat )

suport: BB-UN26 122,5

Tylna przerzutka: RD-MC20

Przednia przerzutka: FD-M590

Kaseta: Alivio CS-HG51 8 rz. SHIMANO

Łańcuch: Shimano 8

Obręcze kół: 28" (700C) (622x18) Alexrims DM18

Moja waga 108 KG i 2m wzrostu ;-0 + 15 KG dziecko z siedzeniem.

Chciałbym wrzucić tutaj osprzęt Deore szczególnie by korba było na systemie Hollowtech II, z przodu chciałbym zamontować tarcze narrow wide 36T i pozbyć się tu przerzutki bo zauważyłem że nie zmieniam całkowicie biegów na 1 i 3.

I wyszukałem taki sprzęt, i pytanie czy to będzie ze sobą współpracować:

Zębatka przednia: HELL'o MTB Narrow Wide 104 BCD 36T

Korba: FC-M590 ( 104 bcd )

suport: w zestawie korby jest od razu, ale czy on będzie tak ładnie pływał, czy może coś lepszego mogę tam wrzucić, np na łożyskach maszynowych oczywiście w normalnych warunkach cenowych dla kowalskiego, przykładowo takie coś: BB-EX-PRO jest na łożyskach maszynowych i jest w cenie kowalskiego.

Piasta przednia: DEORE XT HB-M756 ( 32 otwory, aktualna też tyle ma )

Piasta tylna: DEORE XT FH-M756 ( 36 otworów, aktualna też tyle ma, nie chce mniej bo nic nie wyszło moja trochę waży a jeszcze z córka to w ogóle )

Aktualnie mam kasetę 8rz i łańcuch 8, czy mogę zostawić sobie tą kasetę by nie zmieniać na 9rz, tylko łańcuch wrzucić 9 by pasował do tarczy narrow wide?

Jeżeli coś źle kombinuje to dajcie znać.

Napisano

1. każdy suport ht2 jest na maszynach, ale zmieniając korbę na ht2 nie licz na jej trwałość (suportu) lepiej wziąć octalink bo różni się tylko wagą i ceną

2. piasty polecam np. novatec w wersji thru bolt na maszynach i nawet wersja na 32h da radę - wiem to z autopsji - a uwierz sa o wiele sztywniejsze a ich koszt nie jest porażający 

3. zębatce nie powinien przeszkadzać łańcuch 8s, tym bardziej że będzie jedna bez przerzutki 

Napisano

1. każdy suport ht2 jest na maszynach, ale zmieniając korbę na ht2 nie licz na jej trwałość (suportu) lepiej wziąć octalink bo różni się tylko wagą i ceną 2. piasty polecam np. novatec w wersji thru bolt na maszynach i nawet wersja na 32h da radę - wiem to z autopsji - a uwierz sa o wiele sztywniejsze a ich koszt nie jest porażający 3. zębatce nie powinien przeszkadzać łańcuch 8s, tym bardziej że będzie jedna bez przerzutki

1. Muszę ogarnąć od szefa jakiś rower na octalink, ma znajomych co rowery sprowadzają więc się wybiorę z nim do magazynu, bo tak mi przypasowało to pływanie ht2, no w porównaniu z moim kwadratem i moimi piastami mam wrażenie że to inna bajka jak się jedzie, nawet na nowych rowerach z dekatlonu które były na kwadracie tak się nie jechało niż na 5 letnim rowerze z osprzętem deore z ht2, tutaj w tematach na forum znalazłem że ludzie biorą suport accenta do ht2 i jeżdżą 10 tys km i działa, 10 tys km to ja chyba w 10 lat zrobię ;]

2. będzie novatec

3. ok, to nie będę kupować nic na zapas, zostawię jak jest, gdybym odczuwał albo słyszał jakieś niepokojące rzeczy to wtedy będę się tutaj radzić ;]

Dobra idę dzieciaki budzić bo do przedszkola i babci, a do babci na rowerze fajnymi drogami we Wrocławiu, mała ma taką frajdę jak jedzie na foteliku. I jak tu nie jeździć na rowerze jak tyle frajdy :-)

Napisano

1. każdy suport ht2 jest na maszynach, ale zmieniając korbę na ht2 nie licz na jej trwałość (suportu) lepiej wziąć octalink bo różni się tylko wagą i ceną

2. piasty polecam np. novatec w wersji thru bolt na maszynach i nawet wersja na 32h da radę - wiem to z autopsji - a uwierz sa o wiele sztywniejsze a ich koszt nie jest porażający 

3. zębatce nie powinien przeszkadzać łańcuch 8s, tym bardziej że będzie jedna bez przerzutki 

Jednak te Novatec z tym Thru Boltem nie będzie, ja to źle wpisywałem i nie te ceny mi się pojawiły, cena jednej piasty to minimum 300 PLN więc hmmm no jak by to powiedzieć :-) nie stać mnie, może kiedyś. Ale zamontuje jakieś normalne Novatec na maszynowych czytam właśnie tematy o dwu i cztery łożyskowych wersjach. Myślę czy nie kupić już dwóch nowych piast z obręczami o szprychami w zestawie, bo widzę że cena dwóch kół to cena jednego Novatec z thru bolt a sprawdzając wagę to są lżejsze od moich aktualnych.

Jeszcze poprzeglądam ceny, allezło, i inne miejsca to może kupię ten thru bolt najpierw tylne potem przednie.

Napisano

łącznie poniżej 300 zł za obie

Widziałem tą ofertę tylej w promocji, ale już nie dostępne i nie da się zamówić ponownie :-)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...